Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 31. 14:08

Saját ízesítésű Ubuntut használ PC-in a Google

A Google egyre nyitottabban beszél a belső használatban működő operációs rendszerről, amely az Ubuntu egy módosított verziója, informálisan csak Goobuntu. A rendszert a keresőóriás saját igényeihez szabja, de a támogatásért például a Canonicalnak fizet.

A Google saját vállalati környezetében szinte kizárólag Linuxot használ - mondta el Thomas Bushnell, a cég üzemeltetésért felelős műszaki vezetője a LinuxCon konferencián. A választott disztribúció pedig Ubuntu, amelyet a Google néhány saját, belső használatra fejlesztett szoftverrel spékel meg - ez a Goobuntu.

"A Google-alkalmazottak egyébként maguk választhatják meg, hogy milyen rendszert használnak, mi illik a legjobban az általuk használt eszközökhöz. Ha nem tetszik a Gmail, használhatsz Pine-t. Senkire nem tukmáljuk rá az Ubuntut sem. De erősen ajánlott a Linux, mivel a Google összes fejlesztőeszköze Ubuntura készül" - mondta Bushnell a LinuxCon egyik kerekasztal-beszélgetésén. Az elérhető felületekre is kitért Bushnell, a Google az alkalmazottak számára megadja a választás lehetőségét. Így a Goobuntun használható Unity, GNOME, KDE, X-Windows, X-Terms is, nincs tehát alapértelmezett Goobuntu interfész.

Saját fejlesztésű azonosítással

Ugyan a Windows használata lehetséges, használatához előzetes engedélyre van szükség az üzemeltetői csapattól, a rendszer biztonsági problémái miatt. Ezért csak jól indokolt, speciális esetben engedélyezik a használatát, különösen mivel a Windowson futó eszközök "nehezek és merevek" Bushnell szerint. A Google egyébként a biztonságra rendkívül nagy hangsúlyt fektet, Bushnell szerint a céges hálózat gyakorlatilag folyamatosan támadás alatt áll, ezért mindent elkövetnek a maximális biztonság elérése érdekében. A Goobuntu legfontosabb módosításai is a biztonság növelését célozzák, így a Google eltávolít egyes, biztonsági szempontból problémás alkalmazásokat (például az Ubuntu One-t, vagy a memóriadumpot kiküldő visszajelző eszközt) az alapértelmezett Ubuntuból, cserébe része a rendszernek rendkívül fejlett vállalati hálózati azonosítási modul.

57:00
 

Ubuntu UDS Q - PM Plenary Tuesday 8th May 2012

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google választása azért esett az Ubuntura a nagy alternatívákkal (Fedora, openSUSE), mert "a Debian telepítők és az apt fényévekkel előbbre járnak, mint az RPM, a Red Hat és a SUSE alapértelmezett csomagkezelője". És a Debian alapú disztribúciók közül miért pont az Ubuntu? "Mert a kiadási ritmus fantasztikus, a Canonical által nyújtott támogatás pedig jó" - válaszolta Bushnell. Igen, a Google nem csak használja és fejleszti az Ubuntut, de fizetős partnere is a Canonical támogatási szolgáltatásának - és még csak nem is a legnagyobb partnere. A támogatásra szükség is van, a Google alkalmazottjainak műszaki tudása nagyon széles skálán mozog, a kezdő értékesítőtől Ken Thompsonig, a UNIX egyik megalkotójáig mindenkit ki kell szolgálni. Bushnell szerint pont ebben jeleskedik egyébként a Linux, a kezdő felhasználók meglepően könnyedén megszokják az új rendszert, a mérnökök pedig a rugalmasságát értékelik mindennél magasabbra.

Az üzemeltetés központi eleme a Google rendszerében a Puppet adminisztrációs eszköztár. Ezt használva a Google belső IT-ja gyorsan és hatékonyan tudja ellátni feladatát, ami a vállalat legfontosabb elvárása. A szoftverfrissítések telepítése is érzékeny kérdés a vállalaton belül, egy minden gépre kiterjedő újraindítás ugyanis mintegy egymillió dollárnyi munkaidőt vesz el az alkalmazottaktól. A hardvert a Google egyébként kétévente frissíti, ez normálisan egybeesik az LTS Ubuntuk kiadásával, ami megkönnyíti a frissítést is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról