Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 21. 14:19

A nyomás erejét is érzékeli a Synaptics új touchpadje

A nyomás erejét is érzékelő touchpadet mutatott be a Synaptics, amely 1995-ben az első touchpadet gyártotta. A ForcePad jövőre kerülhet piacra, és nem csak laptopokban, hanem akár asztali gépek billentyűzetében vagy önálló perifériaként is megjelenhet.

A Synaptics vállalatot 1986-ban az a Federico Faggin alapította, aki az első mikroprocesszornak, az Intel 4004-nek volt a  vezető tervezője, majd később a Z80 CPU-ról híres Zilog vállalatot is ő alapította A Synaptics kezdetektől fogva az ember-gép interakciót kutatta és ilyen eszközöket fejlesztett, a cég legismertebb terméke az 1995-ös TouchPad, valamint az egérgombokat is érintéssel kiváló ClickPad. Ebbe a sorozatba érkezik a következő újdonság.

A vállalat most bemutatta a ForcePadet, amely az ujjak pozícióján és a mozgásuk irányán kívül azt is képes érzékelni, milyen erővel nyomják az érintésérzékeny felületet. A "háromdimenziós" érintőpad leginkább olyan területeken lehet hasznos mint a játék vagy a 3D tervezés, de a hétköznapi PC-használatot is kényelmesebbé teheti, sokkal könnyebben szűri ki ugyanis a véletlen érintéseket. A ForcePad felbontása 15 grammos és összesen 64 nyomáserősséget különböztet meg.

02:43
 

Synaptics ForcePad pressure-sensitive touchpad: a hands-on demonstration

Még több videó

"Ha a Forcepad 15 éve is létezett volna, szerintem sosem használtunk volna egeret" - mondta a VentureBeatnek Rick Bergman, a Synaptics elnök-vezérigazgatója, aki az AMD-től érkezett a cég élére. "Ez a legnagyobb dobás a touch innovációban a TouchPad 1995-ös megjelenése óta."

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A ForcePad nem csak abban tér el a TouchPadtől és a ClickPadtől, hogy érzékeli a nyomás erejét, hanem egyszerűbb felépítésű és vékonyabb is azoknál: mindössze egyetlen vezérlőchipet tartalmaz, szemben a korábbi 5-6 integrált áramkörrel. A ForcePad 40 százalékkal vékonyabb a korábbi érintőpadoknál, így még vékonyabb noteszgépek építhetők köré. Az új típusú érintőpad kereskedelmi megjelenése 2013-ban várható, a vállalat már dolgozik a drivereken és a szoftverfejlesztői eszközökön, amelyek segítségével a programozók kihasználhatják a képességeit,

Az érintéses vezérlésre felkészített operációs rendszerek, elsősorban a Windows 8 megjelenésével és terjedésével az érintésérzékeny beviteli eszközök szerepe is fel fog értékelődni nem csak az okostelefonok és tabletek, hanem a PC-k terén is. A Synaptics szerint nem csak a laptopokban találnak maguknak helyet az érintőpadok, hanem asztali gépek kiegészítői is lehetnek - az Apple kínálatában jelenleg is van asztali gépekkel használható érintőpad, a Magic Trackpad, ilyenek akár a windowsos világban is széles körben elterjedhetnek, de a jövőben akár az asztali billentyűzetekbe is beépülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról