Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hajlékony kijelzős lesz az új Galaxy Note

Dojcsák Dániel, 2012. augusztus 09. 10:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Dél-Koreában mostanság nagy divatja van a hajlékony kijelzők fejlesztésének. Nemrégiben az LG-t bízta meg a kormány, hogy köztéri kijelzők fejlesztésénél induljanak ebbe az irányba, most pedig a Samsung szállhat be mobil fronton rugalmas AMOLED-del.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a várhatóan e hónap végén megjelenő új Galaxy Note a zsebünkbe csavarható lesz és akár papírrepülőt is hajthatunk belőle. Leginkább azért, mert a hajlékony, de inkább mondhatni rugalmas kijelző mögött található többi hardver, mint például az akkumulátor, alaplap továbbra is merevek.

A technológia elsődleges előnye inkább az, hogy az eddig üvegből készült, így mindenféle védőréteg ellenére sérülékeny felület helyett a mobil teljes első oldalát kitöltő kijelző strapabíróbb lesz. A hajlékony, rugalmas felület leejtéskor ha szilárd felületre, kőre, lépcsőre, betonra esik, akkor valószínűbb, hogy visszapattan, nem nyeli el a becsapódás energiáját. A mostani kijelzők esetében ha egy kőre ejtjük nagyobb lendülettel és nem a tokozás, a keret vagy a hátlap fogja fel az ütést, hanem a kijelző, akkor szinte biztos, hogy darabokra törik a kijelző üvege.

Csavaros eszű okostelefon

A jelenlegi Galaxy Note bemutatása után hosszú ideig a legerősebb okostelefon volt a piacon, illetve fizikai méreteit tekintve is a monstrum kategóriába tartozik. Azt viszont nem tudni, hogy a cég az aktuális 5,3 hüvelykes kijelzővel, 1,5 GHz-es processzorral és 16 GB belső memóriával szerelt Note milyen irányba fejlődik tovább. Augusztus 29-én Berlinben az IFA-n mutatkozhat be az utód. A találgatások szerint lehet, hogy az új verzió 5,5 hüvelyk képátlót kap, de a felbontás biztosan nőni fog, illetve a processzorra is van tipp: négymagos 1,6 GHz-es verziót várnak a szakértők.

A hajlékony kijelzőnek van még egy további előnye, mégpedig az, hogy a mostaniaknál jóval vékonyabb, ami miatt vékonyabb lehet az egész készülék, de akár a mostani dimenziók megtartásával egy nagyobb akkumulátor is beférhet. A Note következő generációja mellett valószínűleg bemutatja új tablet modelljét is, a Galaxy Note 10.1-et. Erre a már a berlini esemény előtt jövő héten, New Yorkban sor kerülhet.

A dél-koreai hajlékony kijelző projektekről részletesen a Korea IT Times cikkében lehet olvasni. A fejlődés biztosan nem áll meg itt, s a merev tokozású, de hajlékony kijelzős mobilok csak az első lépést jelentik. Érdekes adalék ehhez a hírhez, hogy párhuzamosan a kijelző evolúcióval, szintén Dél-Koreában hajlékony akkumulátort is fejlesztenek, amivel akár tényleg lehetséges felcsavarható tabletet gyártani. A kijelzővel szemben ez viszont csak prototípus állapotban van egyelőre, néhány éven belül nem érdemes kalkulálni vele.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.