Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 7. 15:32

Hajlékony kijelzőkhöz jöhet jól a hajlékony akkumulátor

Bizonyos termékkategóriák esetében, így elsősorban az elektronikus könyvolvasóknál a jövő egyik fontos trendje lehet a jelenlegi rigid megoldásokkal ellentétben legalább részben hajlékony eszközök térhódítása. Csakhogy ehhez nem elég, ha csupán az eszköz kijelzője hajlékony.

Új, felxibilis akkumulátor-prototípussal rukkolt elő a dél-koreai Fejlett Tudományok és Technológiák Intézetének egyik kutatója. A hajlékony áramforrást elsősorban a jövő e-könyvolvasóihoz, netán más, hajlékony mobil eszközökhöz, lehet majd felhasználni, ezen a területen a kijelzőgyártó technológia ugyanis már hosszú ideje képes hajlékony megjelenítők sorozatgyártására, az áramforrások esetében azonban nem sikerült még olyan áttörést elérni, mely a lfexibilis elektronikus eszközökhöz széles körben használható lenne.

A patthelyzetből a kiutat Keon Jae Lee professzor és csapata által alkotott hajlékony áramforrás mutathatja meg. A csapatnak sikerült elérnie ugyanis, hogy egy vékony, hajlítható filmrétegre egy újratölthető lítiumion-akkumulátor összes komponensét felvigyék. A gyártás során jelentkező legnagyobb kihívást, a katódként használt fém oxidok felvitelét a hajlékony alaprétegre Lee-nek és csapatának a magas megmunkálási hőmérséklet ellenére sikerült megoldania.

00:46
 

Flexible Battery

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az így létrejött akkumulátor-prototípus egyelőre leginkább kis energiaigényű fogyasztók (például LED-ek) ellátására alkalmas csupán, a gyártástechnológia finomhangolásával azonban a kapacitás a kutatók szerint tovább növelhető. A megoldás további előnye, hogy a mérések szerint az akkumulátor által biztosított feszültségszint konstans állapotban marad akkor is, ha a felületet meghajlítják.

A különböző hordozható eszközöket gyártó cégek régóta vizionálnak flexibilis kütyüket, igaz legtöbbjük - különösen az elektronikus könyvolvasókban utazó vállalatok - elsősorban a hajlékony kijelzők költséghatékony tömeggyártására fókuszálnak. Ettől függetlenül léteznek már felxibilis okostelefon-koncepciók is, így a Samsung már tavaly fellebbentette a fátylat a Galaxy Skinről, mely hajlékony AMOLED-kijelzővel rendelkezne, de a Nokia is mutatott be hajlékony okostelefont a tavaly őszi Nokia World rendezvény során.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról