Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 7. 15:32

Hajlékony kijelzőkhöz jöhet jól a hajlékony akkumulátor

Bizonyos termékkategóriák esetében, így elsősorban az elektronikus könyvolvasóknál a jövő egyik fontos trendje lehet a jelenlegi rigid megoldásokkal ellentétben legalább részben hajlékony eszközök térhódítása. Csakhogy ehhez nem elég, ha csupán az eszköz kijelzője hajlékony.

Új, felxibilis akkumulátor-prototípussal rukkolt elő a dél-koreai Fejlett Tudományok és Technológiák Intézetének egyik kutatója. A hajlékony áramforrást elsősorban a jövő e-könyvolvasóihoz, netán más, hajlékony mobil eszközökhöz, lehet majd felhasználni, ezen a területen a kijelzőgyártó technológia ugyanis már hosszú ideje képes hajlékony megjelenítők sorozatgyártására, az áramforrások esetében azonban nem sikerült még olyan áttörést elérni, mely a lfexibilis elektronikus eszközökhöz széles körben használható lenne.

A patthelyzetből a kiutat Keon Jae Lee professzor és csapata által alkotott hajlékony áramforrás mutathatja meg. A csapatnak sikerült elérnie ugyanis, hogy egy vékony, hajlítható filmrétegre egy újratölthető lítiumion-akkumulátor összes komponensét felvigyék. A gyártás során jelentkező legnagyobb kihívást, a katódként használt fém oxidok felvitelét a hajlékony alaprétegre Lee-nek és csapatának a magas megmunkálási hőmérséklet ellenére sikerült megoldania.

00:46
 

Flexible Battery

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az így létrejött akkumulátor-prototípus egyelőre leginkább kis energiaigényű fogyasztók (például LED-ek) ellátására alkalmas csupán, a gyártástechnológia finomhangolásával azonban a kapacitás a kutatók szerint tovább növelhető. A megoldás további előnye, hogy a mérések szerint az akkumulátor által biztosított feszültségszint konstans állapotban marad akkor is, ha a felületet meghajlítják.

A különböző hordozható eszközöket gyártó cégek régóta vizionálnak flexibilis kütyüket, igaz legtöbbjük - különösen az elektronikus könyvolvasókban utazó vállalatok - elsősorban a hajlékony kijelzők költséghatékony tömeggyártására fókuszálnak. Ettől függetlenül léteznek már felxibilis okostelefon-koncepciók is, így a Samsung már tavaly fellebbentette a fátylat a Galaxy Skinről, mely hajlékony AMOLED-kijelzővel rendelkezne, de a Nokia is mutatott be hajlékony okostelefont a tavaly őszi Nokia World rendezvény során.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról