Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 6. 12:04

Drámaian leegyszerűsödnek a Windows Server kiadásai

Azonos képességekkel ám eltérő virtualizációs licencfeltételekkel érkezik a Windows Server 2012 két fő kiadása. A Standardot kevéssé virtualizált környezetbe, a Datacenter kiadást pedig sok VM-et használó környezetbe szánja a Microsoft.

Bejelentette a Microsoft a Windows Server 2012 elérhető verzióit. A kiszolgálókra specializált operációs rendszer mindössze négy változatban érkezik, ezek az eddig elérhető tucatnyi kiadás helyére lépnek. Hagyományosan a Microsoft a kiadásokat különböző igényekre és környezetekre szabta, mindenik változat meglehetősen pontosan megszabott felhasználási forgatókönyvnek felelt meg. A Windows Server 2012-vel azonban a szoftverház szakít ezzel a megközelítéssel, a kiadások egyetlen megkülönböztetői a virtualizációs jogok lesznek.

Foglalatpár, VM-pár

A Windows Server két fő kiadása a Standard és a Datacenter verzió lesz, mindkettő ugyanolyan hardveres limitációkkal és azonos funkciólistával rendelkezik és mindkettőhöz szükséges ügyfélhozzáférés-licenc (CAL) is. A licencekre foglalatpáronként kell fizetni mindkét kiadás esetében, a Datacenter verzióban ez az egyetlen megkötés. Az egyetlen fontos különbség a virtualizációs jogokhoz fűződik: míg a Standard kiadás maximum két virtuális gépben futhat, a Datacenter kiadás esetében ilyen megkötés nincs. A licencfeltételek szerint mindkét kiadás tartalmaz még egy host licencet is, ezt a futó példányt azonban kizárólag a VM-ek futtatására és menedzselésére lehet felhasználni, üzleti alkalmazás nem futhat rajta.

Például egy négyfoglalatos géphez virtuális gépek használata nélkül két-két Standard vagy Datacenter licencre van szükség, így nyilvánvalóan a Standard kiadás a jobb megoldás. Egy kétprocesszoros gépen 12 VM futtatása esetén viszont csak egy Datacenter licenc szükséges szemben a hat Standard licenccel, ebben az esetben már kifizetődő a drágább kiadás. A Microsoft ennek megfelelően a Datacenter kiadást magasan virtualizált környezetbe szánja, míg a Standard a nem virtualizált, vagy kevés virtualizációt használó megoldásokra jó.

A Datacenter és a Standard között képességekben egyébként semmilyen különbség nem lesz, az eddig megkülönböztető tényezőnek számító hardveres limitációk vagy például a rendelkezésre állást segítő funkciók a két kiadásban megegyeznek. Akik eddig az olyan funkciókért választottak drágább kiadást, mint a Failover Clustering, a BranchCache vagy a Distributed File Services, immár megkapják ezeket az olcsóbb verzióban is.

A Standard és a Datacenter így pontosan ugyanazokra a feladatokra lesz jó, a két verzió közötti döntést csupán a virtuális gépek száma alapján lehet meghozni.

A Home Server halála

A két fő kiadás mellett megmarad az Essentials és a Foundation kiadás, előbbi egy kisvállalatok számára készülő, funkciókban is limitált verzió, utóbbit pedig kizárólag gyártópartnerei számára értékesíti a Microsoft és csak hardverrel együtt szerezhető be. A két kiadás 15 illetve 25 felhasználó hozzáférési licencét is beépítve tartalmazza.

A Windows Server 2012 Essentials egyszerre két korábbi kiadás helyére lép, leváltja az Small Business Server Essentialst, a Small Business Server Standardot és sajnos a Windows Home Server helyett is ezt ajánlja már a Microsoft. Az Essentials esetében fontos megkötés, hogy vagy fizikai, vagy virtuális környezetben futhat - a kettőben egyszerre nem, ez fontos eltérés a "nagyobb" licencekhez viszonyítva. Az Essentials ráadásul csak egyfoglalatos licencet kapott, két foglalat esetében már két licencre van szükség. További korlátozás, hogy az Essentials nem váltja tökéletesen a Small Business Server Standardot, ugyanis nem nem jár hozzá az Exchange és SharePoint, a Microsoft az Essentials mellé Office 365-öt ajánl a kisvállalatoknak. Ez különösen fájó lehet azoknak a kisvállalatoknak, akik nem akarnak felhős szolgáltatásokat vásárolni, meglévő Exchange szerverük a jövőben ugyanis legalább Windows Server 2012 Standard licencet követel.

A Microsoft döntése értelmében az új generációs operációs rendszerből nem készül Windows Home Server kiadás, az elsősorban otthoni felhasználóknak kínált rendszer funkcionalitását (például DLNA-támogatást) beépítették az Essentials-ba . Ettől függetlenül az Essentials 425 dolláros ára meglehetősen riasztó lehet az otthoni végfelhasználók számára. Szerencsére a Windows Home Server jelenlegi, Vail kódnéven fejlesztett, tavaly kiadott változata még 2025-ig (!) elérhető lesz beágyazott rendszerként, egyéb csatornákon keresztül pedig 2013 végéig.

Software Assurance - nem járnak rosszul

Az új licencrendszerre való átállás a Microsoft Software Assurance programban résztvevő partnereknek is tartogathat meglepetéseket. A Microsoft a Datacenter-Datacenter licenceket 1:1 arányban váltja, egy Enterprise licencért pedig két új Standard jár. A Standard-Standard és SBS Essentials-Essentials átváltási aránya 1:1, a Web Server-Standard viszont 2:1, tehát minden két Web Server licencért egy Standard jár. A Windows HPC Server Suite felhasználói minden licencért egy Standard licencet kapnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Software Assurance résztvevőket a Microsoft sietett megnyugtatni, hogy gyakorlatilag semmilyen körülmények között nem fognak rosszul járni a foglalat-alapú licencelésre való áttéréssel. A szerverenkénti licencekkel rendelkezők például további licencekre jogosultak, a 8 foglalatos gépek esetében az Enterprise licencet négy Standard licencre, a négy foglalatos gépek esetében pedig két Standard licencre váltja a szoftverház, így az összes foglalat jogszerűen használható marad. A Microsoft egyetlen feltétele, hogy a felhasználó szervezetek a MAP Toolkit segítségével leltározzák fel ezeket a szerveket, ez a dokumentum lesz az extra licencek alapja.

A Microsoft bejelentésében közölte az új kiadások árait is. Az irányadó (Volume Licensing Open No Level) ár a Datacenter kiadás esetében 4809 dollár, a Standard kiadás esetében 882 dollár lesz, míg az Essentials 425 dollárért érhető el. A Foundation ára nem nyilvános.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról