Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 19. 11:35

Rekordnegyedévvel zárta az évet az Oracle

Rekordnegyedévvel zárta pénzügyi évét az Oracle, a vállalat legtöbb fontos mutatója új csúcsra emelkedett a májusban véget ért időszakban. A hardverrészleg azonban továbbra is zsugorodik.

A tervezettnél három nappal korábban adta ki negyedik negyedéves pénzügyi jelentését az Oracle - a vállalat ezzel igyekezett tompítani annak a hírnek az élét, amely szerint távozik Keith Block, aki az észak-amerikai értékesítési tevékenységet irányította. Block 1986 óta dolgozott az Oracle-nél, feladatait átmenetileg Joanne Olsen veszi át, aki a cloud computing szoftverekért felel.

Éves szinten 1 százalékkal 10,9 milliárd dollárra emelkedett az Oracle bevétele a májusban zártult negyedik pénzügyi negyedévben, ehhez 5 százalékkal növekedő, 4,6 milliárd dolláros üzemi eredmény és 3,5 milliárdos nettó profit tárult, utóbbi 8 százalékkal múlta felül a bázist. Az egy részvényegységre jutó eredmény 82 centet tett ki, ami felülmúlta az elemzők 79 centes átlagos előrejelzését. A vállalat eredményeit leginkább a szoftverek húzták, a hardverrészleg folytatta zsugorodását. Az új szoftverlicenc-eladások 7 százalékkal 4 milliárd dollárra emelkedtek - az adatbázis-eladások nagyjából szinten maradtak, az alkalmazásértékesítés azonban 22 százalékkal több bevételt termelt mint egy éve, részben a folyamatos felvásárlások miatt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hardverüzletágnál továbbra is folytatódik az a tendencia, amely a Sun felvásárlása utáni időszakot eddig is jellemezte. A vállalat kivonul a kevés nyereséggel kecsegtető szegmensekből, mint amilyenek az x86-os tömegszerverek, helyette a nagyobb profitot tartalmazó területek felé fordul. Ennek azonban az ára, hogy a hardverrészleg árbevétele meredeken esik, a most lezárt negyedévben 1,57 milliárd dollár volt mindössze a hardvereken elért bevétel, 977 millió dollárt az új rendszerek eladása, további 600 milliót pedig támogatás tett ki. Egy évvel korábban a hardverüzletág még 1,8 milliárd dollár feletti bevételt könyvelt el. Mark Hurd, a hardverrészleg vezetője szerint az "engineered" rendszerek már 1 milliárd dollár feletti bevételt jelentenek "run rate". Az év során az Exadata, Exalogic, Exalytics, SPARC SuperCluster és az Oracle Big Data Appliance termékcsalád forgalma több mint 100 százalékkal nőtt éves szinten.

A cég vezetői elégedettségüket fejezték ki az eredményekkel kapcsolatban. Safra Catz elnök az elemzők számára rendezett konferenciahíváson elmondta, "nem is lehetne boldogabb" a számokkal kapcsolatba, figyelembe véve a "vad" európai gazdasági helyzetet - az Oracle árbevétele kontinensen 2 százalékkal apadt. "A rekordokat döntő negyedik negyedévünk több új csúcsot is hozott az Oracle életében: 4 milliárd dollárnyi új szoftverlicenc-eladás, 8 milliárdos teljes szoftverbevétel, 11 milliárdos összbevétel és 82 centes részvényenkénti eredmény" - tette hozzá Catz, kiemelve, hogy a pénzügyi év egészében elért 46 százalékos üzemi eredményhányad és a 13,7 milliárd dolláros kitermelt készpénzmennyiség is új csúcsot jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról