:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 29. 15:06

Félmillió Wi-Fi hotspot áll készen az olimpiára

Szinte egész Londont lefedi Wi-Fi hálózatával a BT a soron következő nyári olimpiai játékok idejére. A szolgáltató elsősorban saját ügyfelei, illetve megállapodás alapján a partnerszolgáltatók előfizetői számára teszi elérhetővé a félmillió hozzáférési pontból álló hálózatot.

Jól haladnak a XXX. nyári olimpiai játékok informatikai előkészületei a brit fővárosban: a British Telecom (BT) bejelentette, hogy a nagyszabású sportesemény idejére 500 ezer WLAN hotspotot állít üzembe a fővárosban és vonzáskörzetében annak érdekében, hogy ügyfelei és a partnerhálózatok ügyfelei zavartalanul használhassák mobil eszközeiket adatforgalmazásra a fővárosban. A hotspotok közül ezer a főbb olimpiai létesítmények és az olimpiai falu közvetlen környezetét fedi majd le, de a zsúfoltabb eseményeken vélhetően még ezek kapacitása sem lesz elegendő.

A BT-nek egyébként már most is nagyjából 475 ezer hotspotja működik a csaknem nyolcmilliós városban, vegyesen elosztva a lakónegyedek és üzleti negyedek közt. Az olimpiai falut és a fontosabb sportesemények helyszínét lefedő hálózat a távközlési cég szerint az eddig legkiterjedtebb, legnagyobb kapacitást kínáló infrastruktúra lesz, amit ilyen célra valaha létrehoztak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiterjedt Wi-Fi hálózat üzembe állítása nem csak a BT-nek, hanem a mobilszolgáltatóknak is elemi érdekük: bár a mobilhálózat nagyrészt 3G-képes a körzetben, a legendásan rossz brit viszonyokon csak ronthat, hogy az olimpiai idején az átlagosnál lényegesen többen akarják majd egyszerre használni a mobiljukat. A megnövekedett forgalom elsősorban az adathálózatokat fektetheti két vállra, de nem megfelelően skálázott rendszereknél akár a hívásszolgáltatás is akadozhat bizonyos körzetekben - ez utóbbin azonban a BT hotspotjai csak áttételesen tudnak segíteni, például ha valaki Skype-ot vagy Vibert használ hívásindításhoz.

A szolgáltató ezért cserébe jelentős plusz bevételre számíthat, a BT vezeték nélküli hálózatát ugyanis csak a vezetékes szolgáltatásokkal rendelkező ügyfelek használhatják ingyen, mindenki más csak feltöltőkártyák vásárlása után léphet be a rendszerbe. A szolgáltató emellett vélhetően egyes mobilcégekkel is megállapodik majd, ennek részleteit, illetve a partnerek listáját azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.