:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 4. 12:17

Egy éve tart a T-Mobile hálózatmodernizációja

Egy évvel ezelőtt ezen a napon jelentette be a Magyar Telekom, hogy megkezdte átfogó hálózatmodernizációs projektjét beszállító partnerével, az Ericsonnal karöltve. A cég versenytársai mindvégig élénken kommunikáltak a swapról, a Telekom csapata ehhez képest szinte teljes csendben végzi a dolgát.

A Vodafone a tél végén zárta le országos hálózatmodernizációs projektjét, melynek megünneplésére éppen május elsején hívott össze Budapest belvárosába több tízezer (a cég véleménye szerint a teljes látogatószám elérte a százezres nagyságrendet) embert. A Telenor korábban az egyik kereskedelmi tévé műsorában, több millió nézőt elérve hirdette megújult hálózatát. A legnagyobb előfizetői táborral rendelkező Magyar Telekom eközben teljes csendben végzi azt az átfogó hálózatmodernizációs projektet, amit pont egy évvel ezelőtt jelentett be a távközlési multi.

Nagy falat

A Telekom számára a mobilhálózat modernizációja éppen a nagyobb előfizetőszám (a cégnek több mint ötmillió aktív mobilos ügyfele van, nem beszélve a mobilnetes ügyfélbázisról), illetve az azt kiszolgáló kiterjedt háttérinfrastruktúra miatt járhat hosszadalmasabb előkészítési és végrehajtási munkálatokkal. A vállalat már a modernizációs folyamatot bejelentő sajtótájékoztatón közölte, a munkálatok várhatóan csak 2013-ban érnek véget, a végkimenetel pedig függ attól a frekvenciaaukciótól, amit akkor még 2011-re várt mindenki, ám végül csak idén január végén zárult le.

Az E-GSM sáv szabad blokkjaira kiírt aukció egyébként a Magyar Telekom számára cseppet sem kedvező végeredménnyel zárult, a cég ugyanis csupán 2 MHz-nyi blokkhoz jutott hozzá a 900 MHz-es sávban, ami a korábban hangoztatott tervek (országos 3G-s lefedettség) biztosan kevés lesz. A Vodafone - mely szintén ugyanekkora csomaghoz jutott hozzá, ám sokkal kedvezőbb felosztásban - korábban a Telekomhoz hasonlóan országos mobil szélessávú lefedettséget ígért, de még a legkisebb magyar mobilszolgáltatónak sem sikerült ezt megvalósítania a rendelkezésre álló kereteken belül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telekom kommunikációs igazgatóságán ettől függetlenül lapunknak olyan választ küldtek, mely szerint a cég tartja magát a korábban kitűzött célokhoz: "A Telekom célja, hogy 2013-ra - a rendelkezésre álló frekvenciák függvényében - minden 3G képes bázisállomásán elérhetővé tegye a HSPA+-t" - áll a távközlési cég állásfoglalásában.

A vállalat a mobilhálózat országos fejlesztési munkálatait illetően nem bocsátkozott bővebb részletekbe. "A Telekom mobilhálózat-fejlesztése idén is intenzív ütemben folytatódik. Az év elején bevezetett 4G/LTE szolgáltatás jelenleg Budapest lakosságának 44%-a számára elérhető. A tervek szerint a szolgáltató 2012-ben Budapest egész területére kiterjeszti a lefedettséget. Budapest mellett vidéken is meg fog jelenni a 4G" - nyilatkozta a társaság. Az Ericsson új SingleRAN rádiói egyébként minden állomáson lehetővé teszik az LTE-szolgáltatás bekapcsolását, ennek ugyanakkor frekvencia- licencdíj és egyéb, műszaki vonzatai (például kellő áteresztőképességgel rendelkező felhordóhálózat) vonzatai is vannak.

Őszre a metróban is

A cég hivatalos nyilatkozata szerint az LTE-állomások bekapcsolásával folyamatosan nő a HSPA+ technológiájú cellák száma is, bár ennek kapcsán nem árult el konkrét adatot a Magyar Telekom. A szélessávú mobilnet-hálózat kiépítése a budapesti metróhálózatra is kiterjed, várhatóan itt idén őszre lesz kész a 3G-s hálózat (a Vodafone és a Telenor az év elején, infrastruktúra-megosztással üzemelte be a HSPA+ hálózatot a föld alatt).

A Magyar Telekom egyébként a fejlesztés részeként nem csak az újabb, hanem egyes régebbi adatátviteli technológiák elérését is növeli: a cég idővel teljes EDGE-lefedettséget ígér, az operátor azonban már jelenleg is az ország területének 90 százalékán biztosít ilyen szolgáltatást, így a közel száz százalékos lefedettség elérése nem hoz látványos változást a magenta szolgáltató esetében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.