Szerző: Koi Tamás

2012. március 9. 14:48

Patinás videojáték-fejlesztőt nyert meg magának a Zynga

Az egyik legismertebb japán konzoljáték-fejlesztőnek tartott Konami is csatlakozott a Zynga március elején elindított játékportáljához, a Zynga.com-hoz.

A Zynga három új játékipari szereplővel egyezett meg nem sokkal a független online játékportál, a Zynga.com elindítása után. A Farmwille-lel világhírűvé vált cég rendszeréhez eddig hat játékfejlesztő, illetve kiadó csatlakozott, a legnagyobb szövetséges most kétségtelenül a japán Konami, mely idestova negyven éve van jelen a videojáték-iparban. A Zynga.com modellje értelmében a portálhoz csatlakozott kiadók a bevételek után részesedést kapnak - a Zynga pedig végeredményben egyre távolabb kerülhet a Facebooktól, ahol a bevételi modell felett jóval kisebb a kontrollja.

A Zynga bevételeinek jelenleg nagyjából 93 százalékát adják a Facebookról érkező játékosok, ugyanakkor a hétfőn indult Zynga.com sem függetlenedik teljesen a világ legnagyobb közösségi hálózatától, hiszen a bejelentkezés csak Facebook-azonosító segítségével lehetséges. Emellett továbbra is az eddigi módszerrel, Facebook-kredittel fizethetnek a felhasználók a virtuális javakért. A cég játékait egyébként jelenleg havonta nagyjából 240 millióan játsszák világszerte.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A most létrejött megállapodás értelmében a Konami mellett két másik cég, a Playdemic és a Rebellion vállalta, hogy játékokat fejleszt az új online közösségi játéktérre. A cég partnerkapcsolati vezetője a héten tartott Game Developers Conference rendezvényen közölte, a Zynga célja, hogy egy olyan online közösségi játékteret alakítson ki, mely mind a játékosok, mind a fejlesztők elsődleges célpontjává válik majd.

A Zynga.com elindítása része annak a stratégiai iránynak, melyet tavalyi tőzsdére lépésekor jelölt ki magának a vállalat. A projektet még tavaly októberben jelentette be a cég (Project Z néven). A vállalat tavaly decemberben lépett tőzsdére, hétmilliárd dolláros kapitalizációval.

a címlapról