Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 10. 11:31

Jön a Google online tárhelyszolgáltatása

Az új termék végre igazi online háttértárat kínál, amiben a felhasználók egy bizonyos keretig ingyen tárolhatják a fájljaikat. A tároló elérhető lesz a Google-felhasználóknak és be lesz építve a Google Apps vállalati felhasználók eszköztárába is.

A Dropboxot sokan ismerik és használják is, hiszen nincs kényelmesebb módja annak, hogy a fontos, gyakran szükséges fájlokat több gépen, több ember számára is elérhetővé tegyük. Egy táblázatot vagy dokumentumot még nem olyan zavaró az e-mailben küldeni és fogadni, de egy fotóalbumot vagy videót már kínos, ráadásul az internet íratlan szabályai szerint sem illik óriási csatolmányokkal terhelni a címzetteket.

A tárolás is fejlődjön!

A közösségi oldalak fejlődése mellett a fájlok tárolásának, megosztásának és küldésének módja de nem sokat változott. A legtöbben mind a mai napig hisznek abban, hogy a fontos dokumentumaik egy pendrive-on vagy egy otthoni számítógépen vannak a legnagyobb biztonságban. Pedig mindkét hardver könnyen meghibásodhat vagy elveszhet, egy szakdolgozat, szerződés vagy családi fotóalbum eltűnése pedig fájdalmas tud lenni. A cloud tárolók viszont egyszerre adnak biztonságot, kényelmet és fejlett funkcionalitást.

A Google Drive valójában nem lesz egy átütő újítás, hiszen a képességeinek jó része már eddig is elérhető volt különböző termékeken keresztül - a képek megosztása a Picasa albumokban, illetve mostanság a Google+ fiókon keresztül működött, a dokumentumokat akár Google, akár egyéb formátumokban már eddig is tudtuk tárolni a Docs mappáiban, ahová egy ideje bármilyen fájlt fel lehet tölteni. A funkció tehát eddig is megvolt, de kényelem még nem volt az igazi.

Részletekben már megvan a Drive

Több mint egy évvel ezelőtt már megjelent a drag-and-drop másolás, amivel már tényleg szinte csak egy hajszál választotta el a Docs tárolóját a Dropboxtól - sokan el is kezdték mondogatni, hogy ez bizony már a Google Drive. A különbség talán annyi, hogy a Docs nem rendelkezett olyan sokrétű szinkronizálási lehetőségekkel mint a Dropbox.

A tárhely kérdése is érdekesen alakul. Míg a Dropbox esetében az ingyen elérhető keret 2 gigabájt, amit különböző extrákkal fel lehet hizlalni, a fizetős verziók pedig szintén egyértelműen határozzák meg a felhasználható tárterületet. A Google esetében viszont sokkal bonyolultabb a helyzet. A Google Docs maximum 1 gigabájt adatot enged feltölteni, az ott készített dokumentumok száma végtelen, csak az egyes dokumentumok nagysága van megszabva. A Picasában bizonyos felbontásig korlátlan a tárhely, a nagy képek fogyasztják csak a keretet. A Gmail 7-8 gigabájtig engedi terjeszkedni az inboxot. Ha valaki kifogyna ezekből, akkor szerény éves díj ellenében előfizethet nagyobb tárhelyekre.

Ahogyan a többi szolgáltatás kapcsán is jogos kritika volt, a tárolásra is jellemző az atomizálódás, a Google univerzumban tucatnyi különböző helyen lehetnek fájljaink. Itt az ideje egy összefüggő, egységes tárolót bemutatni. A Dropbox ezt kiválóan oldotta meg, de az összehasonlításból nem maradhat ki a Microsoft sem, ami a SkyDrive megoldásában szintén megmutatja, hogyan lehet logikusan tálalni a felhasználóknak a cloud tárolást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google Drive kapcsán még nem teljesen tiszta, hogy ez egy újabb, különálló tároló lesz a többitől függetlenül, vagy esetleg a már meglévő felületek is beolvadnak egy közös platformba, ahogyan az történt a SkyDrive esetében is. Az is csak a bemutató után fog kiderülni, hogy megmarad-e teljesen webalapú megoldásnak a Drive, vagy a Dropbox hibrid modelljét követi a Google is és kapunk natív kliensprogramokat, amik a háttérben szinkronizálnak és a fájlok elérhetőek lesznek internetkapcsolat nélkül is.

Lehet, hogy tényleg

A Google Drive mítosza először 2007-ben kezdett terjedni, majd 2009-ben újra szóbeszéd tárgya lett, de akkor már Google Web Drive néven hivatkoztak rá, ugyanis a Google asztali programcsomagjában megjelent egy ilyen utalás. Legutoljára a 2011 szeptemberében hozta elő a témát a TechCrunch, s az állítás szerint “most már tényleg megjelenik”. A Wall Street Journal információi szerint ez az idő jött most el. Forrásként megbízható, de meg nem nevezhető bennfenteseket jelöltek meg. A Google pedig természetesen most sem kommentál jövőbeni bejelentésekre vonatkozó információt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról