Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 26. 14:07

A Navteq rántotta mínuszba a Nokiát

Hatalmas veszteséget könyvelt el 2011 utolsó negyedévében a Nokia, amely a Navteq értékcsökkenési leírásával magyarázható - másképp szólva a térképszolgáltató nem ér annyit, amennyit a Nokia korábban fizetett érte.

Tizenötezerért ad egy mobilt a Nokia

Továbbra is zajlik a Nokia zsugorodása, a Windows Phone operációs rendszert futtató készülékek őszi rajtja és pár országban történt bevezetése nem tudta ellensúlyozni a symbianos okostelefonok iránti kereslet drámai zuhanását. A Nokia három hónap alatt 113 millió készüléket értékesített, 8 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, ráadásul az egy telefonra jutó átlagos eladási ár 53 euróra, vagyis mai árfolyamon számolva 15 ezer forintra csökkent.

Okostelefonból csupán 19,6 milliót tudott eladni a negyedik negyedévben a Nokia, ez közel harmadával kevesebb mint egy évvel korábban - a symbianos készülékek mára teljesen nyilvánvalóan partvonalra kerültek az iPhone-okkal és az androidos versenytársakkal szemben, a Windows Phone-t futtató Lumia termékvonalnak ugyanakkor nem volt ideje befutni: 2011 végén csak néhány országban voltak kaphatók ezek a készülékek, ráadásul a kínálat két modellre korlátozódott. Az egy okostelefonra jutó eladási ár éves szinten 9 százalékkal 140 euróra csökkent, azonban a harmadik negyedévhez képest némileg emelkedést mutatott, vagyis a Lumiák (és az N9) hatása már érezhető volt.

A cég eddig 1 millió Lumia mobilt adott el, amely némileg alulmúlja a Bloomberg által megkérdezett elemzők becslésének 1,3 milliós átlagát, de figyelembe véve a pár országra korlátozott elérhetőséget, egyáltalán nem tekinthető rossznak. A negyedév során a Nokia 250 millió dollárt kapott a Microsottól "platformtámogatás" jogcímen, vagyis a redmondi cég ennyit fizetett ki a Nokiának, hogy Windows Phone-t használó készülékeket dobjon piacra. A tavaly tavasszal bejelentett együttműködési megállapodás keretében a Microsoft milliárd dolláros nagyságrendű összeget fizet ki a Nokiának.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Sokkal rosszabbul ment a feature phone-ok terén a Nokiának, ahogy a fejlett országokból egyre inkább kiszorítják őket az okostelefonok, a fejlődő piacokon pedig meg kell küzdeni az olcsóbb konkurenciával (pl. Huawei, ZTE). A negyedik negyedévben 93,9 millió "butamobilt" adott el a Nokia, ami éves szinten 1 százalékos volumencsökkenés, ugyanakkor az egy készülékre jutó átlagos eladási ár negyedével csökkent és mindössze 32 eurót tett ki. Összességében a készülékértékesítés árbevétele harmadával csökkent, miközben az üzemi eredmény 80 százalékkal apadt, így 5,997 milliárd eurós forgalomra mindössze 200 milliós üzemi profit jutott.

A Navteqen ment el a pénz

A legnagyobb buktát mégsem a telefonértékesítés, hanem a helyfüggő szolgáltatások terén könyvelte el a cég, ami gyakorlatban a Navteqet jelenti, amely 2007-ben egy 8,1 milliárd dolláros (!) felvásárlás keretében olvad be a Nokiába. A vállalat most egy 1,1 milliárd eurós értékcsökkenési leírást volt kénytelen elkönyvelni az üzletággal jövőjével kapcsolatos kilátások változása miatt, valamint egy 119 millió eurós amortizációs költség is húzta a számokat. Ennek következtében hiába tudta enyhén növelni bevételét a Navteq-részleg, a 306 millió eurós forgalomhoz 1,2 milliárd eurós üzemi veszteség társult, amely végül az egész Nokiát a pirosba rántotta. A hálózati berendezésekkel foglalkozó Nokia Siemens Networks bevétele 4 százalékkal 3,8 millió euróra apadt, üzemi eredménye a korábban bejelentett átszervezéseknek és elbocsátásoknak köszönhetően 1 millió euróról 67 millióra emelkedett.

A finn gyártó csoportszinten 10 milliárd eurós bevételt és közel 1 milliárdos veszteséget könyvelt el a negyedév végén - a bevétel 21 százalékkal csökkent, és az eredményesség is nagyot romlott, azonban üzemi szinten az elemzői várakozásoknál jobb, 478 millió eurós eredményt ért el a Nokia, a részvények árfolyama a hírre 6 százalékkal ugrott meg. A vállalat szerint 2012 is az átalakulás jegyében zajlik majd, így továbbra sincsenek konkrét pénzügyi előrejelzések.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról