Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 26. 14:07

A Navteq rántotta mínuszba a Nokiát

Hatalmas veszteséget könyvelt el 2011 utolsó negyedévében a Nokia, amely a Navteq értékcsökkenési leírásával magyarázható - másképp szólva a térképszolgáltató nem ér annyit, amennyit a Nokia korábban fizetett érte.

Tizenötezerért ad egy mobilt a Nokia

Továbbra is zajlik a Nokia zsugorodása, a Windows Phone operációs rendszert futtató készülékek őszi rajtja és pár országban történt bevezetése nem tudta ellensúlyozni a symbianos okostelefonok iránti kereslet drámai zuhanását. A Nokia három hónap alatt 113 millió készüléket értékesített, 8 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, ráadásul az egy telefonra jutó átlagos eladási ár 53 euróra, vagyis mai árfolyamon számolva 15 ezer forintra csökkent.

Okostelefonból csupán 19,6 milliót tudott eladni a negyedik negyedévben a Nokia, ez közel harmadával kevesebb mint egy évvel korábban - a symbianos készülékek mára teljesen nyilvánvalóan partvonalra kerültek az iPhone-okkal és az androidos versenytársakkal szemben, a Windows Phone-t futtató Lumia termékvonalnak ugyanakkor nem volt ideje befutni: 2011 végén csak néhány országban voltak kaphatók ezek a készülékek, ráadásul a kínálat két modellre korlátozódott. Az egy okostelefonra jutó eladási ár éves szinten 9 százalékkal 140 euróra csökkent, azonban a harmadik negyedévhez képest némileg emelkedést mutatott, vagyis a Lumiák (és az N9) hatása már érezhető volt.

A cég eddig 1 millió Lumia mobilt adott el, amely némileg alulmúlja a Bloomberg által megkérdezett elemzők becslésének 1,3 milliós átlagát, de figyelembe véve a pár országra korlátozott elérhetőséget, egyáltalán nem tekinthető rossznak. A negyedév során a Nokia 250 millió dollárt kapott a Microsottól "platformtámogatás" jogcímen, vagyis a redmondi cég ennyit fizetett ki a Nokiának, hogy Windows Phone-t használó készülékeket dobjon piacra. A tavaly tavasszal bejelentett együttműködési megállapodás keretében a Microsoft milliárd dolláros nagyságrendű összeget fizet ki a Nokiának.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Sokkal rosszabbul ment a feature phone-ok terén a Nokiának, ahogy a fejlett országokból egyre inkább kiszorítják őket az okostelefonok, a fejlődő piacokon pedig meg kell küzdeni az olcsóbb konkurenciával (pl. Huawei, ZTE). A negyedik negyedévben 93,9 millió "butamobilt" adott el a Nokia, ami éves szinten 1 százalékos volumencsökkenés, ugyanakkor az egy készülékre jutó átlagos eladási ár negyedével csökkent és mindössze 32 eurót tett ki. Összességében a készülékértékesítés árbevétele harmadával csökkent, miközben az üzemi eredmény 80 százalékkal apadt, így 5,997 milliárd eurós forgalomra mindössze 200 milliós üzemi profit jutott.

A Navteqen ment el a pénz

A legnagyobb buktát mégsem a telefonértékesítés, hanem a helyfüggő szolgáltatások terén könyvelte el a cég, ami gyakorlatban a Navteqet jelenti, amely 2007-ben egy 8,1 milliárd dolláros (!) felvásárlás keretében olvad be a Nokiába. A vállalat most egy 1,1 milliárd eurós értékcsökkenési leírást volt kénytelen elkönyvelni az üzletággal jövőjével kapcsolatos kilátások változása miatt, valamint egy 119 millió eurós amortizációs költség is húzta a számokat. Ennek következtében hiába tudta enyhén növelni bevételét a Navteq-részleg, a 306 millió eurós forgalomhoz 1,2 milliárd eurós üzemi veszteség társult, amely végül az egész Nokiát a pirosba rántotta. A hálózati berendezésekkel foglalkozó Nokia Siemens Networks bevétele 4 százalékkal 3,8 millió euróra apadt, üzemi eredménye a korábban bejelentett átszervezéseknek és elbocsátásoknak köszönhetően 1 millió euróról 67 millióra emelkedett.

A finn gyártó csoportszinten 10 milliárd eurós bevételt és közel 1 milliárdos veszteséget könyvelt el a negyedév végén - a bevétel 21 százalékkal csökkent, és az eredményesség is nagyot romlott, azonban üzemi szinten az elemzői várakozásoknál jobb, 478 millió eurós eredményt ért el a Nokia, a részvények árfolyama a hírre 6 százalékkal ugrott meg. A vállalat szerint 2012 is az átalakulás jegyében zajlik majd, így továbbra sincsenek konkrét pénzügyi előrejelzések.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról