:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 23. 16:06

Beindul a fűnyíró a Nokia Siemens Networksnél

Mai bejelentése szerint nem kevesebb mint 17 ezer alkalmazottól válik meg a Nokia Siemens Networks, hogy csökkentse költségeit.

A Nokia és a Siemens 2006-ban egyesítette mobiltelefonos hálózati berendezéseket gyártó leányvállalatát, amelyhez tavaly csatlakozott a Motorola hasonló tevékenysége, így a létszám az évek során 74 ezer főre duzzadt, a cég 150 országban mintegy 600 mobilszolgáltatót szolgál ki. A vállalat azonban egyre erősebb árnyomás alá került a Távol-Keletről, elsősorban a kínai Huawei és ZTE részéről, amelyek gőzerővel nyomultak be a fejlett országokba és szerezték meg alacsony áraikkal a legnagyobb mobilszolgáltatók hálózatmodernizációs megrendeléseit - Magyarországon például a Telenor a ZTE-t,  a Vodafone pedig a Huaweit bízta meg mobilhálózatának korszerűsítésével.

"Meggyőződésünk, hogy az ipar jövőjét a mobil szélessáv  és a szolgáltatások jelentik és a célunk hogy ezeken a területeken egyértelmű vezetők legyünk. Ugyanakkor meg kel tennünk a szükséges lépéseket a hosszú távú versenyképességünk fenntartása és a nyereségesség javítása érdekében ezen a nehéz piacon" - mondta Rajeev Suri, a Nokia Siemens Networks elnök-vezérigazgatója. A vállalat a mobil szélessávú hálózatokra és szolgáltatásokra összpontosítja erőfeszítéseit.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az átszervezések és elbocsátások részleteit most dolgozzák ki, egyelőre nem tudni, milyen funkciókat vagy országokat érint a leépítés - a Nokia Siemens Networks dolgozóinak jó része Németországban vagy Finnországban található. A vállalt tájékoztatása szerint meg fognak szűnni a szervezeti redundanciák, létesítményeket zárnak be és a tevékenységeket regionális központokban koncentrálják, egyszerűsítik a folyamatokat és persze a Motorola hálózati részlegének beolvasztásával keletkezett költségszinergiákat is igyekeznek kihasználni. Az érintett dolgozókkal az egyes országok jogi előírásaival összhangban kezdi meg a tárgyalásokat a Nokia Siemens Networks.

A 2013-ig tartó folyamattal a Nokia Siemens Networks célja, hogy évente 1 milliárd eurós költséget takarítson meg. A vállalat a legutóbbi, 2010-es pénzügyi évét 12,6 milliárd eurós forgalom mellett 686 milliós veszteséggel zárta, egy évvel korábban pedig 12,6 milliárdos bevétel mellett 1,6 milliárdos veszteséget mutatott a mérleg. A céget 50-50 százalékban tulajdonló Nokia és Siemens idén szeptemberben 1 milliárd eurót fektetett a Nokia Siemens Networksbe hogy finanszírozza a veszteségeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.