Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 16. 13:11

Összeolvad a Samsung bada és a Tizen

Összeolvasztaná saját mobilos platformját az Intellel közösen fejlesztett Linux-alapú Tizennel a Samsung, amely még az idén előállhat első Tizen-alapú mobiljaival is. Ezek feltehetően a CES-en bemutatott Intel Atom processzorra épülnek majd.

A Samsung összeolvasztja a saját fejlesztésű bada okostelefonos platformot és az Intel támogatásával létrehozott Linux-alapú Tizent, mondta el a Forbes üzleti lapnak a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n a cég egyik illetékese. Az integráció után a bada és a Tizen azonos API-kon keresztül azonos fejlesztői készlettel lesznek programozhatók.

Surranópályán

A dél-koreai vállalat 2009-ben hívta életre a badát, amely saját Linux-alapú okostelefonos platformja. A szoftver viszonylag kevés figyelmet kap az Android és az iOS árnyékában, pedig az alig maroknyi kapható készülék egyes országokban szép sikereket ért el, Franciaországban például az értékesített okostelefonok majdnem harmada badás. A platform a legfrissebb hozzáférhető, tavalyi harmadik negyedéves piackutatási eredmények szerint a világpiac 2,1 százalékát szerezte meg, pedig számos nagy piacon, például az Egyesült Államokban jelen sincs.

A bada platform megnyitását nem sokkal a 2.0 verzió érkezése után, még ősszel jelentette be a Samsung, a koreaiak ígérete szerint 2012-ben a teljes forráskód elérhető lesz a közönség számára - a lépés felpezsdítheti a badás ökoszisztémát és esetleg további hardvergyártókat is a platform közelébe vonzhat, így a rendszer hamarabb elérheti a kritikus tömeget a piacon. A bada lehetőséget teremt a mobilgyártók számára, hogy elszakadjanak a jogilag gyenge lábakon álló, szabadalmi és szerzői jogi perekkel sújtott Androidtól úgy, hogy közben továbbra is egy nyílt forrású operációs rendszert használjanak.

MobLinból MeeGo, MeeGóból Tizen

Míg a bada a Samsung házon belüli fejlesztése, a Tizen az Intellel közös kooperáció eredménye. A Tizen lényegében nem más, mint a Nokia-Intel közös produkcióban készülő MeeGo utóda, amelyen a Windows Phone-ra szavazó finn gyártó helyett a koreaiakkal dolgozik együtt a legnagyobb félvezetőgyártó. A Tizen célja egy olyan platform létrehozása, amely webes alkalmazások futtatására optimalizált, hasonlóan a Chrome OS-hez, csak ennek a megcélzott hardverplatformját nem PC-hez közeli formátumú eszközök jelentik, hanem ultramobil készülékek -  a Tizennel azt a szegmenst támadja az Intel és a Samsung, ahol jelenleg az Android arat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung eredetileg egy olyan szoftverrétegnek tervezte a badát, amely Linux kernelen is futhat, azonban a piacra került készülékekben egy saját valós idejű operációs rendszer futott. A bada és a Tizen házasításával a vállalat változatos hardverplatformokra tudná elvinni a badát, figyelembe véve a Linux széles hardvertámogatását, amely közvetetten az Android sikeréhez is hozzájárult. A vállalat ígérete szerint az integráció után a bada SDK-val lehetne Tizenre is fejleszteni, a bada SDK-val készült programokat Tizenen is lehet futtatni, és az eddig elkészült badás programok kompatibilitása is biztosított lesz.

Intel + Samsung = x86-os mobilok?

A Tizen kapcsán mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a platform, elődjéhez, a MeeGóhoz és a MobLinhez hasonlóan x86 hardverre optimalizált elsősorban, ez pedig előrevetítheti esetleg x86-alapú Samsung mobilok érkezését is, a legnagyobb mobilgyártó megjelenése. A Forbesnek nyilatkozó Tae-Jin Kang szerint idén 1-2 Tizen-alapú készülék várható a Samsungtól, a platform azonban a közeljövőben nem válik a vállalat mobilgyártó részlegének első számú fókuszává, tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról