Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 9. 10:53

Magyar fejlesztők számára is megnyílt a Windows Store

Negyvenegy országból várja a Windows 8 alkalmazás-piacterére a fejlesztői regisztrációkat a Microsoft, már a magyar programozók és fejlesztőcégek is csatlakozhatnak.

A Microsoft egy múlt heti blogbejegyzésben adta hírül, hogy kiterjesztette a Windows 8 operációs rendszerhez csatlakozó Windows Store szoftveráruház földrajzi lefedettségét, így az induláskor a  magyar fejlesztőktől is befogad alkalmazásokat.

December elején láttak napvilágot az első hivatalos információk a Windows Store indulásáról és működési feltételeiről, a Microsoft akkor 27 ország számára nyitotta meg a boltot, innen tölthetnek fel alkalmazásokat a fejlesztők. A földrajzi lefedettséget most további 13 országgal bővítette a cég, amelyek között Magyarország is megtalálható, így a Windows Store februárra ígért indulásakor a magyar programokat is befogadja a Microsoft.

A Windows Store-ba feltölthetőek lesznek ingyenes és fizetős alkalmazások is, ez utóbbiak ára 1,49 és 999 dollár között változhat - a rendszer támogatja az ingyenes kipróbálási időszakot, az in-app vásárlásokat és a reklámokat is. A magyar fejlesztők magánszemélyként évi 9400 forintért regisztrálhatják magukat a piactéren, míg cégeknek ennek a kétszeresét, 18800 forintot kell fizetnie. A fizetős alkalmazások által generált bevételből 30 százalékot tart meg a Microsoft. a fennmaradó 70 százalék a fejlesztőt illeti meg, a magyaroknak ezt forintban is kifizeti a redmondi cég. Érdemes tudni, hogy a sikeresebb alkalmazásokból a Microsoft kevesebbet kér - a 25 ezer dollár (mai árfolyamon 6,2 millió forint) fölött keletkező bevétel után már csak 20 százalék marad Redmondban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Windows 8-hoz hasonlóan a Store is világszerte elérhető lesz - 231 különböző piacon, több mint 100 nyelven, 58 pénznemben lehet közvetlenül vásárolni. A legtöbb országnak lesz "saját" piactere, az alkalmazásokat publikáló fejlesztők pedig eldönthetik, melyik országokban szeretnék engedélyezni a hozzáférést a programjaikhoz - természetesen akár az egész világon elérhetővé tehetik őket, ilyenkor a szoftver minden olyan országban letölthető, ahol elérhető Windows Store. A földrajzi szegmentálás több szempontból is hasznos lehet, például egyes országok piactereire külön publikálható egy adott alkalmazás lokalizált változata. A Windows Store az operációs rendszer beállításai alapján azonosítja, melyik ország piacterének kínálatát látják a vevők.

A Microsoft nem győzi hangsúlyozni, hogy a Windows a világ legelterjedtebb operációs rendszere, világszerte mintegy 1,25 milliárd gépen fut, amelyekből már több mint 500 millió Windows 7 - az erőteljes növekedést produkáló Android és az iOS is csak negyed-ötödannyi felhasználóval rendelkezik mint a Windows..Amennyiben a Windows 8 hasonló siker lesz mint a Windows 7, a Windows Store rövid időn belül a legnagyobb megcélozható közönséggel rendelkező alkalmazásbolttá válhat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról