Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 9. 10:53

Magyar fejlesztők számára is megnyílt a Windows Store

Negyvenegy országból várja a Windows 8 alkalmazás-piacterére a fejlesztői regisztrációkat a Microsoft, már a magyar programozók és fejlesztőcégek is csatlakozhatnak.

A Microsoft egy múlt heti blogbejegyzésben adta hírül, hogy kiterjesztette a Windows 8 operációs rendszerhez csatlakozó Windows Store szoftveráruház földrajzi lefedettségét, így az induláskor a  magyar fejlesztőktől is befogad alkalmazásokat.

December elején láttak napvilágot az első hivatalos információk a Windows Store indulásáról és működési feltételeiről, a Microsoft akkor 27 ország számára nyitotta meg a boltot, innen tölthetnek fel alkalmazásokat a fejlesztők. A földrajzi lefedettséget most további 13 országgal bővítette a cég, amelyek között Magyarország is megtalálható, így a Windows Store februárra ígért indulásakor a magyar programokat is befogadja a Microsoft.

A Windows Store-ba feltölthetőek lesznek ingyenes és fizetős alkalmazások is, ez utóbbiak ára 1,49 és 999 dollár között változhat - a rendszer támogatja az ingyenes kipróbálási időszakot, az in-app vásárlásokat és a reklámokat is. A magyar fejlesztők magánszemélyként évi 9400 forintért regisztrálhatják magukat a piactéren, míg cégeknek ennek a kétszeresét, 18800 forintot kell fizetnie. A fizetős alkalmazások által generált bevételből 30 százalékot tart meg a Microsoft. a fennmaradó 70 százalék a fejlesztőt illeti meg, a magyaroknak ezt forintban is kifizeti a redmondi cég. Érdemes tudni, hogy a sikeresebb alkalmazásokból a Microsoft kevesebbet kér - a 25 ezer dollár (mai árfolyamon 6,2 millió forint) fölött keletkező bevétel után már csak 20 százalék marad Redmondban.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Windows 8-hoz hasonlóan a Store is világszerte elérhető lesz - 231 különböző piacon, több mint 100 nyelven, 58 pénznemben lehet közvetlenül vásárolni. A legtöbb országnak lesz "saját" piactere, az alkalmazásokat publikáló fejlesztők pedig eldönthetik, melyik országokban szeretnék engedélyezni a hozzáférést a programjaikhoz - természetesen akár az egész világon elérhetővé tehetik őket, ilyenkor a szoftver minden olyan országban letölthető, ahol elérhető Windows Store. A földrajzi szegmentálás több szempontból is hasznos lehet, például egyes országok piactereire külön publikálható egy adott alkalmazás lokalizált változata. A Windows Store az operációs rendszer beállításai alapján azonosítja, melyik ország piacterének kínálatát látják a vevők.

A Microsoft nem győzi hangsúlyozni, hogy a Windows a világ legelterjedtebb operációs rendszere, világszerte mintegy 1,25 milliárd gépen fut, amelyekből már több mint 500 millió Windows 7 - az erőteljes növekedést produkáló Android és az iOS is csak negyed-ötödannyi felhasználóval rendelkezik mint a Windows..Amennyiben a Windows 8 hasonló siker lesz mint a Windows 7, a Windows Store rövid időn belül a legnagyobb megcélozható közönséggel rendelkező alkalmazásbolttá válhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról