Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 6. 08:57

Sosem volt még ilyen egységes az Android

Soha nem volt még ennyire egyben az Android, a gyakori verzióváltások miatt folyamatosan 3-5 verzió teszi ki a használatban lévő eszközökön futó repertoárt. A Google és a gyártók közös törekvései azonban beérni látszanak, a felzárkóztatás sokkal gyorsabbá vált.

Az Android fejlesztői oldalán elérhető egy összesítés, ahol a Markethez csatlakozó készülékek szoftververziói láthatók. A kimutatásban kizárólag az aktív, a Marketet az elmúlt 14 napban használó készülékek szerepelnek, így naprakész és pontos képet kapnak a fejlesztők arról, hogy egy-egy verzió kizárásával mekkora szeletet veszítenek el a 200 milliósnál is nagyobb androidos táborból.

A verziószámok fontossága leginkább a használt API-verzióban van, hiszen az alkalmazások ezen keresztül érik el a rendszer különböző elemeit. A töredezettség akkor a legkínosabb, amikor két gyakran használt verzió között jelentős eltérés van és valamilyen funkció egy alkalmazáson belül nem érhető el a régebbi API-n keresztül is. A legutolsó kritikus időszak a 2.1 Eclair megjelenésekor volt, akkor ugyanis a rendszer jelentőset ugrott előre, de több gyártó készülékei hosszú időre beragadtak az 1.6-os verzióba.

A fejlesztői oldalon jelenleg 11 Android-verziót tartanak számon. Ebből a legrégebbi az 1.5 Cupcake mindössze 0,6, a következő 1.6 Donut pedig csupán 1,1 százalékát adja az installált bázisnak. Ez azt jelenti, hogy a 2.1 előtti Android-verziókkal már egyáltalán nem kell foglalkoznia a fejlesztőknek, ezek a felhasználók valószínűleg nem is igénylik a “törődést”, nem fogják zokon venni, hogy az újdonságokból kimaradnak, különben 2009 óta már lecserélték volna készüléküket.

A legújabbak még nem törtek be

Hasonló nagyságrendet képviselnek a legújabb verziók is, a 4.x részesedése összesen 0,6 százalék - igaz, a Samsung Galaxy Nexuson kívül nincs is még piacon olyan készülék, ami már most Ice Cream Sandwichet futtat. Az androidos tableteknél a 2011-es év áthidalására kiadott 3.0, 3.1 és 3.2 is összesen alig 3,3 százalékos részt tesz ki. A tabletre fejlesztőknek mégsem érdemes elfeledni a Honeycombot, a potenciális vásárlóik túlnyomó része ebben a 3,3 százalékban van.

Az izgalmasabb rész természetesen a többséget adó 2.2 "Froyo" és a 2.3.x, azaz a Gingerbread. Amikor manapság “androidos okostelefonról” beszélünk, akkor többnyire azokra a kurrens modellekre gondolunk, amik ezt a két verziót futtatják. 2011 júliusában a megjelenő új modellek szinte mindegyike már a Gingerbread valamelyik verzióját futtatta, a 2.3-nak a részesedése mégis alig haladta meg a 20 százalékot.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A gyártók időközben visszamenőleg is elérhetővé tették a frissítéseket minden olyan mobilra, amin az lehetséges volt. Ennek meg is lett az eredménye, öt hónap alatt a Gingerbread részesedése az új eladásoknak és a frissítéseknek köszönhetően 54,9 százalékra bővült. Ezt leginkább a Froyo kárára tette, ami 2012 január elejére már csak az androidos mobilok 30,4 százalékán futott. Érdekes, bár nem meglepő, hogy a 2.1-es verzió jelenléte érdemben nem csökkent, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy több tucat népszerű modellnél az Eclairnél megállt a frissítés. Ez a verzió valószínűleg lassan, a használatból kikopással párhuzamosan olvasztja majd el a jelenleg is meglévő 8,5 százalékát.

Újradarabolás

2012 nagy kérdése, hogy az Ice Cream Sandwich idén hogyan rajzolja át az eddigi legegységesebb képet. A vezető gyártók folyamatosan jelentik be, hogy mely modelljeik kapják meg biztosan az Android 4.0-t, de itt főleg a 2011-es és főleg a prémium készülékekre kell gondolni. Év közepére valószínűleg megint összezavarodik a kép és a mostani két pólus helyett újra három elterjedt verzió lesz a piacon, amik nagyjából azonos súllyal rendelkeznek majd. Ráadásul érdemes számolni azzal, hogy millió számra adják el az Amazon Kindle Fire-t, ami valójában egy Froyót futtató tablet, azaz előfordulhat az a furcsa helyzet, hogy a Froyo erősödik vagy stagnál, ha az Amazon nem frissít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról