Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 20. 10:31

Macre és Linuxra is jön a VMware View

A VMware hétfőn kiadta a View nevű VDI-kliensének Mac OS X-en futó változatát és bejelentette a Linuxra készített verzió érkezését is. Frissült az Androidon és iPaden futó változat.

További készülékekre is kiterjeszti virtualizált desktop infrastruktúráját a VMware, a vállalat bemutatta a View kliensszoftver Mac OS X-en és Linuxon futó változatát is, valamint közölte, az androidos verzió rövidesen bekerül az Amazon szoftverboltjába, ahonnan Kindle Fire készülékekre is le lehet tölteni.

VDI

A vékonykliens-architektúrák számos üzemeltetési és gazdaságossági előnye ellenére az elmúlt másfél évtized a "kövér" személyi számítógép mindent elsöprő sikeréről szólt. Az egyre olcsóbb és nagyobb teljesítményű PC-park elburjánzásával azonban a nagyobb szervezeteknél újra napirendre került a felhasználói szoftverek és adatok visszaköltöztetése eredeti helyükre, az adatközpontokba, ahogyan egyre inkább előtérbe kerül az üzemeltetési költség és a kritikus, ezért értékes folyamatokat kiszolgáló IT rugalmassága.

Ezt teszi lehetővé a desktopvirtualizáció, amelynek hatékony megvalósítását számos vállalat tűzte zászlajára, a VMware mellett a Red Hat, az Oracle, a Microsoft és mások is. A virtuális desktopok használata ehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhol, bármikor elérhessék az általuk használt szoftvereket és adatokat. A VDI az asztali környezeteket szerveren konszolidálja,  egy kiszolgálón így több desktop környezet is futhat, amelyhez a felhasználók gyakorlatilag bármilyen kliensről csatlakozhatnak.

A megközelítés számos előnnyel kecsegtet: minden szoftver egy szerveren található, centralizáltan elérhető, menedzselhető, frissíthető, menthető. A kliensek "statelessek", nem tárolnak felhasználói adatokat, elvesztésük vagy meghibásodásuk nem jelent biztonsági kockázatot. A dolgozók számára a kényelem (hozzáférés a saját megszokott Windows desktophoz bárhol, bármikor) mellett előnyként jelentkezhet, hogy tetszőleges klienshardvert használhatnak - persze ehhez szükséges az is, hogy az adott hardveren fusson a VDI-kliens.

Itt a View Macre és Linuxra

A Vmware 2008-ban lépett színre saját VDI-megoldásával és a hozzá tartozó View klienssel, amelynek azóta több verziója is megjelent, de a technológia eddig elsősorban Windows-központú volt. Az IT konzumerizálódása miatt a vállalatoknál egyre többféle kliens jelenik meg, erre reagálva bővítette ki a Viewt futtató platformok számát a VMware. A vállalat tájékoztatása szerint a Mac OS X operációs rendszerre kifejezetten az amerikai oktatási szektorból érkező igények miatt kezdte el fejleszteni, az USA közép- és felsőoktatási intézményeinél ugyanis nagyon magas az Apple gépek penetrációja és a diákok is előszeretettel használják őket. A View maces változata támogatja a Lionban megjelent teljes képernyős módot is, a szoftver technológiai előzetese már letölthető a VMware weboldaláról.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A linuxos változat, amely hamarosan felbukkan az Ubuntu Software Centerben, a maces és windowsos kiadáshoz hasonlóan lehetővé teszi a hozzáférést a virtuális desktopokhoz PC over IP (PCoIP) protokoll használatával. Érdemes megjegyezni, hogy a View kliensnek 2009 óta létezik egy nyílt forrású, LGPL 2.1 licenc alatt terjesztett verziója is, ehhez azonban a VMware semmiféle technikai támogatást nem nyújt és számos olyan képesség hiányzik belőle, amely a View kliensnek egyébként része (pl. PCoIP támogatás).

A View-ból egy ideje már létezik Androidon és iPaden futó változat is, amelyeket most frissített a VMware - az 1.3-as verzió iPaden 1080p videokimenet támogatással bővült, az androidos kliensnek pedig a kezelőfelületét fejlesztette tovább a VMware, hogy jobban használható legyen a változatos felbontású eszközökön. Az androidos kiadás hamarosan megjelenik az Android Market és a Cisco AppHQ mellett az Amazon alkalmazásboltjában is, ahonnan a Kindle Fire tulajdonosok is elérhetik .

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról