Szerző: Koi Tamás

2011. december 19. 16:17

Egyéni előfizetők számára is elérhető lett a műholdas internet

Megkezdődött a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb feltételekkel árult műholdas internetszolgáltatás hazai értékesítése: a Ka-sávban működő szolgáltatás már a lakossági ügyfelek számára sem megfizethetetlen.

Az első bejelentéstől számítva hosszú hónapokkal később ugyan, de megkezdődött a Eutelsat Ka-sávú műholdas adatszolgáltatásának értékesítése hazánkban. A Ku-sávnál lényegesen hatékonyabban működő átviteli közeg révén a hazai szolgáltatók a korábbinál nagyobb sávszélességű műholdas internetes díjcsomagokat kínálhatnak, olcsóbban. Ez itthon havi tízezer forintot jelent.

Az új rendszer a Ku-sávot használó műholdas adatátviteli megoldások hátrányait, nevezetesen a magas kiépítési és üzemeltetési díjakat az új technológia gyakorlatilag teljesen megszünteti, emellett a Ku-sáv mostanra gyakorlatilag telítetté is vált, így a jelenlegi technológiával nincs lehetőség a terjeszkedésre. A műholdas internetszolgáltatás bizonyos tekintetben rokon tulajdonságokat mutat a mobilnettel, így a transzponder kapacitása a kétirányú kommunikációt folytató terminálok közt oszlik meg, azaz ha túl sok ügyfél csatlakozik egyszerre a műholdhoz, csökkenhet a rendelkezésre álló sávszélesség is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új sávhasználat révén ez a probléma jó ideig megoldottá válhat, így a vezetékes és mobilnetes infrastruktúrával nem, vagy nem megfelelően ellátott települések, kisközösségek, vállalkozások számára is elérhetővé válhat a szélessávú internet, ráadásul a korábbi konstrukcióknál lényegesen olcsóbban.

A szolgáltatás hazai viszonteladója, az RG Networks Kft. a legkisebb, 6 Mbps letöltési és 1 Mbps feltöltési sávszélességű műholdas internetszolgáltatást bruttó 10 ezer forintért kínálja - a szolgáltatás használatához azonban meg kell vásárolni a műholdas szettet 96 ezer forintért, aminek a telepítése 15 ezer forint (igaz, ezt egy minimális műszaki érzékkel rendelkező ügyfél is elvégezheti az útmutatás alapján). A csomagban foglalt adatforgalmi limit 8 gigabájt (márciustól 4 gigabájt). Lengvárszky Szabolcs, a szolgáltató operatív vezetője lapunknak elmondta, a cég az üzleti ügyfelek mellett egyéni előfizetők számára is kínálja a csomagot, olyan területeken, ahol nincs lehetőség jó minőségű mobil- vagy vezetékes internetkapcsolat használatára.

A társaság korábban az SES Astra Ku-sávú szolgáltatását értékesítette tovább ügyfeleinek (Astra2Connect), az árak, valamint a szolgáltatásminőség ugyanakkor jelentősen eltért a mostanitól. Így a cég egy 1 Mbps letöltési és 128 kbps feltöltési sávszélességet kínáló, 2 GB-os forgalmi korlátos csomagot több mint 16 ezer forintért árult - az astrás szolgáltatás nem szűnik ezzel meg, akinek lejár a hűségideje, annak automatikusan a Eutelsat megoldását ajánlja fel a szolgáltató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról