Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 15. 10:08

Jövőre kapható a Hitachi 4 terabájtos merevlemeze

Újabb mérföldkövet ért el a merevlemezipar, megszületett az első 4 terabájtos kapacitású beépíthető egység is. A Deskstar 5K4000 lassú, cserébe nagy.

A korábban kiszivárgó információknak megfelelően a Hitachi GST megkezdte a 4 terabájtos kapacitással rendelkező merevlemezeinek szállítását. A Deskstar 5K4000 névre keresztelt asztali, illetve a Touro sorozatba illeszkedő külső meghajtó a fogyasztók számára az első negyedév illetve január folyamán lesz elérhető.

A merevlemeze 3,5 hüvelykes kialakítású, 32 megabájtos gyorsítótárral rendelkezik. A konstrukció a teljesítmény helyett a kapacitást részesíti előnyben, így a merevlemez tányérjai csak 5900-as percenkénti sebességgel forognak. A Hitachi szerint ez mintegy 28 százalékos energiamegtakarítást jelent a 7200-as percenkénti fordulatszámú meghajtókkal szemben és csendesebb is azoknál. A kompromisszum nyomán az 5K4000-t inkább másodlagos tárolóként érdemes használni, a meghajtóra telepített rendszert ugyanis az alacsony sebesség nagyon visszafogná. Az átviteli sebesség mindenesetre nem az interfészen múlik a meghajtó támogatja a SATA 3.0-s szabványt is.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az alacsony fordulatszám ugyanakkor lehetővé tette, hogy a meghajtót változtatás nélkül külső házba szerelje a Hitachi - a Touro sorozat így 4 terabájtos változattal bővülhetett. A külső meghajtó USB 3.0-s szabványú csatlakozót is kapott, így ésszerű idő alatt meg is lehet tölteni. A Touro mellé a Hitachi online backup megoldást kínál, az ingyenesen hozzáférhető tárkapacitás 3 gigabájt - vagyis a meghajtó tartalmának valamivel kevesebb mint egy ezrelékét a felhőben duplikálhatjuk. A 4 terabájtos külső meghajtó ajánlott fogyasztói ára 420 dollár lesz.

Ahogy korábban a 3 terabájtos meghajtóknál megszokhattuk, a 2,2 terabájtnál nagyobb kapacitású egységek csak szigorú megkötésekkel használhatóak a régeibbi PC-kben. Ideális esetben UEFI-t használó alaplapra minden megkötés nélkül rádugható a merevlemez, amelyet GPT (GUID Partition Table) particionálással lehet használhatóvá tenni. Ha nincs UEFI, akkor boot-eszközként csak Linux (vagy FreeBSD) alatt használhatóak a nagy meghajtók, Windows alatt nem. Ha nem rendszermeghajtóként használjuk a merevlemezt, akkor jóval egyszerűbb a szituáció: csupán olyan rendszert kell használni, amely képes kezelni az LBA-címzést, erre pedig még a Windows XP is képes. Azonban ha egyetlen partícióként kezelnénk a meghajtót, akkor modernebb rendszerre lesz szükségünk. A helyzet részletes összefoglalása megtalálható a HWSW korábbi cikkében.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról