:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 21. 13:27

Oracle: a HP hazudott az Itanium roadmapről

A bíróságon folytatódik az Oracle és a HP csatája az Itanium szerverekkel kapcsolatban, ami - az Oracle feltételezhető szándékainak megfelelően - továbbra is fenntartja a platform körüli bizonytalanságot a piacon. A vállalat húzza az időt, miközben azt állítja riválisáról, hazudott az ügyfeleinek.

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Oracle márciusban bejelentette, nem fejleszt többé az Itanium szerverplatformra, mivel azt az Intel sem tartja stratégiai fontosságúnak. Ezt az Intel és a HP is cáfolta, a két cég állítja, az üzleti kritikus szerverfeladatok futtatására szánt processzorcsaládból még legalább két generáció megjelenik.

Az Oracle és a HP egykor legendásan jó viszonyt ápolt egymással, az Oracle adatbázisok és köztesszoftverek egy jó része HP hardveren üzemel, az Integrityk egyik leggyakoribb feladata pedig Oracle szoftverek futtatása. Az Oracle azonban a Sun felvásárlásával saját hardverplatformhoz jutott, amit nyilvánvalóan előnyben szeretne részesíteni a konkurens szerverekkel szemben, ezért egykori szoros szövetségese ellen fordult. A HP válaszul pert indított az Oracle ellen arra hivatkozva, hogy az Itaniumra írt szoftverek fejlesztésének beszüntetésével nem tett eleget szerződésben vállalt kötelezettségének és ezzel megkárosította a HP-t és az ügyfeleket.

Húzza az időt az Oracle, ahogy csak tudja

Az ügy első tárgyalását 2012. februárjára tűzték ki, az Oracle november 18-i beadványában azonban arra kéri a bíróságot, halasszák ezt későbbre, mivel a jogvita komplexitása és a felek álláspontjainak,  érvelésének felgöngyölítése, a bizonyítékok és tanúvallomások összegyűjtése rendkívül hosszadalmas folyamat lesz. Az időhúzás természetesen az Oracle-nek kedvez, amely az Itanium körüli jogi bizonytalanságot fegyverként használhatja az ügyfelekért folytatott versenyben. A beadványban az Oracle azt is állítja, a HP egyszerűen hazudott a piacnak és az ügyfeleknek az Itanium roadmpejéről és eltitkolta azt a tényt, hogy az Intel csak azért tartja életben a processzorcsaládot, mert a HP ezért fizet neki.

"[...] a piacnak senki se mondta hogy az Itanium csak azért él mert a HP fizet az Intelnek hogy életben tartsa. Épp ellenkezőleg, a HP számtalanszor nyilatkozta a piacnak, hogy az Intel elkötelezettsége az Itanium iránt a saját érdeke [...] Ez egyszerűen nem igaz az Itanium esetében" - áll az Oracle beadványában. "Az Intel független üzleti érdekei már évekkel ezelőtt megölték volna az Itaniumot. De a HP titokban lepaktált az Intellel hogy továbbra is érkezzenek új Itaniumok és a HP úgy tehessen hogy a halott mikroprocesszor valójában él. Az egész csak a Hóbortos hétvége remake-je."

Az Oracle szerint a HP is tisztában van azzal, hogy az IT-termékek beszerzése a jövőjükkel kapcsolatos várakozásokon alapul. "Ha egy vevő tudná, hogy az Intel nem lát jövőt az Itaniumban és csak azért fektet bele mert erre szerződés kényszeríti, [...] kevéssé valószínű hogy vásárolna. [...] Ezért a HP úgy határozott, az Intellel kötött szerződést titokban tartja." A vállalat azt állítja, a HP félrevezette a piacot és eltitkolt lényeges információkat az Itaniumról és az Intel támogatásáról annak érdekében, hogy szervermegrendeléseket vegyen el az Oracle Suntól és az IBM-mel duopóliumot hozzon létre a high end szerverpiacon. "A HP hazudott az ügyfeleinek az Itanium hosszútávú roadmapjéről."

Nyilván fontos a HP-nek

Az Intel és a HP együttműködéséből született Itanium ugyan olyan kereskedelmi processzorcsaládként látta meg a napvilágot, amelyre bármelyik szervergyártó építhet terméket, a sok csúszás, illetve a piaci környezet megváltozása miatt több szoftvergyártó (Microsoft, Red Hat) és hardvergyártó (Unisys) is kihátrált mögüle - ennek köszönhetően az Itanium-eladások túlnyomó többségét, mintegy 90 százalékát a HP bonyolítja. A HP pedig saját üzleti kritikus UNIX platform nélkül maradna az Itanium nélkül, érthető, ha garanciákat vár az Inteltől a platform jövőjére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Oracle bizonytalanságot keltő taktikája egyébként eddig bevált, az Itanium-eladásokat láthatóan megroppantotta, hogy a platform legfontosabb köztesréteg- és alkalmazásszállítója bejelentette a kivonulását. A márciusi lépést követő első teljes pénzügyi negyedévben a HP üzleti kritikus kiszolgálók forgalma 9 százalékkal esett tavalyhoz képest, ami a javuló üzleti környezet és a frissített termékportfólió érkezése közepette csak az Oracle bejelentésével magyarázható.

Jelenleg két további Itanium-generáció érkezése vehető biztosra, a 32 nanométeres csíkszélességgel készített nyolcmagos Poulsoné, ami feltehetően 2012 elején mutatkozik be a piacon, illetve az ezt követő Kittsoné. "Jelenleg kezdjük tervezni, mi jön a Kittson után" - írta márciusban egy ügyfeleknek küldött levélben Krik Skaugen, az Intel Data Center Group vezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.