:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 9. 13:32

App! 2011: így leszel iparágvezető mobilfejlesztő

A nagyobb kijelző, a több funkció, az online világ folyamatos elérése mind arra csábítja az embereket, hogy okostelefont kezdjenek használni. Az okos eszközök terjedése pedig arra csábítja a cégeket, fejlesztőket, hogy az asztali szoftverek és a webes szolgáltatások után a mobil platformra tegyék át a fókuszt.

A mobilos fejlesztés világa azonban egy teljesen új dimenzió, a felhasználó mellett a fejlesztőnek és a megrendelőnek is tapasztalnia kell a különbségeket. Kísérletezik a világ, miközben a két legnépszerűbb platform, az iOS és az Android együtt több mint 1 millió alkalmazást tud felmutatni piactereiben. Az Angry Birds, a Facebook, Gmail, Google Maps sikeresek, de az első fecskék teljesítményét nem egyszerű megismételni, üzleti modellt építeni fizetős programokra pedig még nehezebb. Az Android Marketen alig száz program van 5 millió feletti letöltéssel, a legtöbb sikeres alkalmazás megreked 50-100 ezer körül, de a nagy tömeg az ezres letöltésszámot sem éri el.

Theres an App! for that

A HWSW első teljesen saját szervezésű konferenciája, az App! 2011 ezt a területet célozta meg és dolgozza fel, végigjárva a mobilalkalmazás-fejlesztés minden sarkalatos pontját. A program szigorú, céltudatos és őszinte, tudva azt, hogy ezen a területen minden elkövetett hiba, minden zsákutca végzetes lehet a termék szempontjából. A hazai fejlesztői közösség remek adottságokkal rendelkezik, több sikeres projekt nőtt ki magyar műhelyekből, tudatos felkészüléssel azonban a látványos sikerek száma megsokszorozódhat.

A konferencia első szekciójában általános piaci trendekről hallhatnak a vendégek, az Ipsos prezentációjában az okostelefon- és a mobilalkalmazás-piac növekedése, a felhasználói szokások és attitűdök kerülnek előtérbe. Lemák Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter stratégiai tanácsadója a fejlesztői startup cégek finanszírozási lehetőségeit boncolgatja, Nyári Attila, a Sanoma Mobil Multimédia vezető fejlesztője pedig a megrendelői oldalt képviselve vázolja fel, milyen lehetőségei vannak egy külsős, bedolgozó fejlesztői csapatnak a nagyokat kiszolgálva.

A mobil nem örökli az eddigi formulákat

A következő etapban Szabó Márton, az iWiW korábbi vezetője, jelenleg a Mito közösségi és mobil részlegének vezetője tart egy vizionárius előadást a mobil evolúciójáról. A szakértő szerint az eszközök kifinomult szenzorai, a strukturált adatbázisok és az érintőképernyős, mindig velünk lévő form faktor metszetében az eddig ismert struktúrák helyett egészen új modellek születnek majd. Felejtsük el a lineáris adatbevitel eredmény gondolkodást és nézzünk előre.

Ehhez persze ötletekre van szükség, ami minden projekt eszenciája kell legyen. A jó ötlet értékéről Bárdos Kristóf, a díjnyertes MixGart fejlesztő cég üzletfejlesztési vezetője beszél, míg Halácsy Péter, a Prezi.com és többek közt a Kitchen Budapest alapítója a rossz ötlet felismerését tanítja meg és azt, hogyan teszteljünk gyors egymásutánban prototípusokat, amik valamelyikéből siker lehet. A Szántó-fivérek, Gábor (DDB) és András (NNG) pedig a már csőben lévő projektek marketingszemléletű kezeléséről tartanak egy pörgős, látványos előadást egy létező, sikeres iPhone-ra készült játék példáján keresztül. Szerintük ma már nincsenek automatikus bombasikerek, viszont a jól megválasztott eszköztár kalkulálható eredményeket képes hozni, ha a termék is megfelelő.

Lényeges a tervezés

A délelőtti részben az App! 2011 az alkalmazásfejlesztés külső tényezőit vesézi ki, délután viszont a hazai piac szakértői azt járják körül, hogyan jöhet létre a sikeres alkalmazás. Fontos eldönteni már az elején, hogy szükség van-e egyáltalán alkalmazásra (Suhajda Gábor, Carnation), ha igen, akkor az első kódrészlet bepötyögése előtt már érdemes egy részletes specifikációval támogatni a munkát (Bobor Szabolcs, Mito) és létrehozni egy logikus, átgondolt drótvázat (Kollin Zoltán, Kirowski). És nem elfelejteni, hogy a végfelhasználó szemében a jól működő program akkor lesz igazán értékes, ha az tetszetős is (Gazdik Richárd, interaktív dizájner).

Az App! 2011 résztvevői külön előadásokban mélyülhetnek el a moduláris fejlesztésben (Kubatov Márk, Canecom), az API-k használatában (Habencius István, fejlesztő), a mobilos tesztelésben és minőségbiztosításban (Horváth-Őri Virág, Ustream) és a felhasználói visszajelzések gyűjtésének témájában is (Velvárt András, Response).

Platformok közt egyensúlyozni

Külön szekciót szentelünk a platformok közti egyensúlyozásnak, ahol azon túl, hogy a párhuzamos fejlesztések nehézségeiről esik szó (Domonkos Tamás, LogMeIn), az ezzel kapcsolatos csapatkezelés módszertana is terítékre kerül (Kéménczy Kálmán, Prezi). Megtudjuk, fenntartható-e a magyar piacon hirdetésből egy ingyenes alkalmazás (Szépvölgyi Tamás, IAB Mobil), és ha nem, akkor mikor érdemes feladni egy projektet (Györgypál László, TCT Hungary), milyen adatvédelmi és jogi problémákkal kell szembe nézni, ha a felhasználó személyes adatai közt turkálunk (Detrekői Zsuzsa, origo).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szembesülhetnek a konferencia résztvevők azzal is, hogy mekkora különbséget jelent az eltérő kultúra usability és dizájn szempontból, miért nem tetszik Kelet-Európában az, ami az USA-ban vagy Ázsiában menő. Mindezek után, aligha marad valaki, aki ne értené meg az egyes területek fontosságát és a résztvevő fejlesztők, ügynökségi és megrendelő oldali szakértők biztosan nem legyintenek többé egy változtatás kapcsán, hogy Á, az csak egy gomb (Dobó Mátyás, Endless).

A konferenciára elsősorban a kis- és közepes fejlesztői cégek munkatársait, az ügynökségeket és a mobil alkalmazások megrendelői oldalát képviselő vállalatok szakembereit várjuk, de a program hasznos lehet a webes területről átnyargaló fejlesztőknek, a még utat kereső ifjú titánoknak, startup-tulajdonosoknak és a kommunikációs iparág innovációt kereső szakértőinek is.

A november 23-i App! 2011 konferencia teljes programja, az előadók bemutatkozója és a regisztráció is elérhető a rendezvény hivatalos weboldalán, az app.hwsw.hu címen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.