Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 4. 12:46

Hihetetlen merevlemez-drágulást okozott a thaiföldi árvíz

Gyorsan drágulnak a merevlemezek, ahogy a thaiföldi áradások okozta alkatrészhiány végigsöpör az iparágon. Szakértők szerint egyelőre nem látszik, mikorra rendeződik a helyzet, de valószínűleg jövő nyárig magasak maradnak az árak.

Máris érezhető a merevlemezek piacán a thaiföldi természeti katasztrófa hatása, az árak meredek emelkedésnek indultak, mivel a gyártók alkatrészhiány miatt nem tudnak elegendő meghajtót szállítani. Kína után Thaiföld a világ második legnagyobb merevlemezgyártó országa, a globális kapacitás mintegy 40 százalékát adva - a vezető gyártók közül a Western Digital és a Toshiba is jelentős gyártókapacitással rendelkezik itt, a piacvezető WD diszkjeinek kétharmada Thaiföldön készül. A problémát súlyosbítja, hogy szinte kizárólag thai üzemekben készülnek a merevlemezekben használt meghajtómotorok és az író-olvasó fejeket tartó karok. Így a katasztrófa nem csak azokat a gyártókat érinti, amelyek thaiföldi gyárakkal rendelkeznek, a víz jóformán az egész ipart elvitte.

A július óta tartó monszun az elmúlt 50 év legnagyobb esőit hozta, amelynek következtében az ország területének jó része víz alá került, ennek nem csak 700 ezer lakóépület hanem 14 ezer gyárépület is a kárát látta. Az áradás miatt a Western Digital összes thai üzemét le kellett állítani, részben mert víz alá kerültek, részben pedig a személyzet és a technika biztonságba helyezése miatt. A vállalat kapacitásának kiesése miatt a negyedik negyedévben a harmadik negyedéves 58 millió után csak 22-24 millió diszket tud szállítani és el fogja veszteni piacvezető pozícióját, a harmadik-negyedik helyre esik vissza a gyártók rangsorában, míg a Toshiba a negyedik helyről az ötödik helyre csúszhat hátra - így kalkulál legalábbis az iSuppli piackutató vállalat.

Az iSuppli előrejelzése szerint a negyedik negyedévben az alkatrészhiány miatt három éve, a pénzügyi válság kitörése óta nem látott mélységbe zuhanhatnak a merevlemez-eladások. Az év végi hajrában mindössze 125 millió HDD fogy majd a világon, ez közel harmadával alacsonyabb a tavalyi negyedik negyedéves szintnél és jelentősen elmarad a kereslettől, amely a Seagate szerint 180 millió darabra tehető, a WD szerint 170 millió diszkre lesz kereslet. A merevlemezhiány komoly gondokat okozhat a PC-piacon is, azonban erre csak 2012 első negyedévében érdemes számítani, mivel a gyártók már feltöltötték raktáraikat. A PC-piacon kialakuló ellátási probléma a memóriapiacra is átterjedhet, amely egyébként is túltermelési válságban van, a gyártók már most is önköltségi ár közelében vagy alatta szabadulnak a chipektől a vártnál alacsonyabb kereslet miatt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A készlethiány a merevlemezek árának emelkedését is maga után vonja, ahogy ezt a HWSW is korábban megjósolta -  az iSuppli szerint a harmadik negyedévről a negyedikre átlagosan 10 százalékkal emelkednek az árak. Az emelkedés a kiskereskedelmi piacon már érezhető - az elmúlt hétben villámgyorsan drágulni kezdtek a merevlemezek a boltokban, egyes típusok árai pár nap alatt akár 30-40 százalékkal is megemelkedtek. Magyarországon is drágulnak a diszkek az üzletekben, így aki merevlemez vásárlását tervezi, érdemes lehet sietnie mivel egyelőre nem látszik, mikorra térhet vissza a termelés a rendes kerékvágásba, oldódhat fel a hiány és csökkenhetnek az árak a szeptemberi-októberi szintre.

"Bár a merevlemez-gyártási kapacitás a 2012 márciusi negyedévre várhatóan javulni fog, számításaink szerint a kereslet továbbra is jelentősen felül fogja múlni a kínálatot és az árak stabilak maradnak" - áll a Seagate által az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott beadványban. A WD mögött jelenleg a gyári rangsor második helyén álló cég a negyedik negyedévben 41-45 millió HDD eladásával számol a korábban tervezett 50 millió helyett. A cég nem rendelkezik thaiföldi gyártókapacitással, azonban egyes kulcsfontosságú alkatrészeket thai üzemekből szerez be.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.