Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 14. 13:16

Átalakul az Ubuntu Server cloudplatformja

Elrajtolt a legújabb Ubuntu-kiadás, az Oneiric Ocelot, amely a 11.10-es verziószámot viseli. A kiadás nem csak a desktopon, hanem szerveroldalon is hoz néhány változást, ezeket próbáljuk meg összefoglalni.

Az Ubuntu 11.10, azaz az Oneiric Ocelot szerverváltozatának alapjai természetesen megegyeznek a desktop kiadáséval, ebben is a 3.0.4 mainline kernelre épülő 3.0.0-12.20 Ubuntu kernel teljesít szolgálatot. A Canonical tájékoztatása szerint az új kernel mérhető teljesítménynövekedést hoz az alapértelmezett ext4 fájlrendszer használata esetén és a hardvertámogatást is bővítették. Az Ubuntu Server 11.10 fő változásai azonban a virtualizáció és a cloud köré csoportosulnak.

Eucalyptus helyett OpenStack

Amint arra olvasóink emlékezhetnek, a Canonical már tavasszal jelezte, hogy az Eucalyptus helyett az OpenStacket alkalmazza cloudplatformként, mivel az iparág egyértelműen az utóbbi felé mozdult el - OpenStackre épül többek között a HP nemrég bejelentett publikus cloudja is, amelyhez egyébként az Ubuntut választotta host és guest operációs rendszernek a legnagyobb IT-vállalat. Az OpenStack a Rackspace és a NASA együttműködéséből született, nyílt forrású cloudplatform, a kezdeményezés célja egy olyan szoftverréteg létrehozása, amelyet felhasználva bárki képes lehet saját cloud létrehozására, legyen szó szolgáltatóról, vagy vállalatokról.

Az OpenStack minden protokollja és interfésze szabadon hozzáférhető. Így az OpenStackre épülő cloudok nem fenyegetnek bezártsággal, gyártó- vagy szolgáltatófüggőséggel, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az Eucalyptus is nyílt forrású, ám az Amazon EC2 egyedi API-kat használja. A Canonical szervertechnológiai fejlesztéseit irányító Robbie Williamson szerint a váltásra azért is volt szükség, mert a Canonical támogatni szeretné az ARM-alapú szervereket is, de az Eucalyptusnál ezt nem tervezték. Az Ubuntu 11.10 másik fontos újdonsága épp az ARM-támogatás bevezetése, egyelőre technikai előzetes jelleggel, azaz éles környezetben nem ajánlott a használata - persze ARM-alapú szerverből sincs sok a piacon még. A terv az, hogy a 12.04 LTS verziótól kezdve az ARM-támogatás teljes legyen.

Az Eucalyptusról OpenStackre váltás az Ubuntu11.04-gyel kezdődött meg, azonban abban a kiadásban még csak technikai előtetesként volt jelen az OpenStack az Eucalyptus mellett. Az Oneiric Ocelot telepítő lemezképe azonban már nem is tartalmazza az Eucalyptust, helyette bekerült az OpenStack ("Diablo" verziója). Az Eucalyptus lecserélése egy hosszabb folyamat lesz: bár az Ubuntu 11.10 cloudplatformja már az OpenStacken alapul, az Eucalyptust továbbra is támogatni fogja a Canonical, mivel az Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) verzióban ez érhető el. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 2015-ig biztosan kapnak támogatást az Eucalyptust használó Ubuntu-üzemeltetők és a Canonical egyébként nem is számít arra, hogy mindenki OpenStackre migrálna.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az OpenStack virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et, a Microsoft-féle Hyper-V-t, a VMware ESX-et és a QEMU-t is. Az Ubuntu Server 11.10-be ismét bekerült a Xen hypervisor a KVM mellé, azonban egyelőre ez is csak technikai előzetes, a Canoncal ígérete szerint a jövő tavasszal érkező 12.04 LTS kiadástól lesz teljes körűen támogatott.

Juju

Az Ubuntu Server 11.10-ben technikai előzetesként található Juju szolgáltatásmenedzsment-keretrendszer támogatja az Eucalyptus és OpenStack platformokat is. A virtualizált környezetekben a szerverek telepítésére, konfigurálására és felügyeletére számos eszköz létezik már, a Juju egy lépéssel feljebb lépve teljes szolgáltatások szintjén képes ezt elvégezni. A korábban Ensemble néven fejlesztett Jujuval az üzemeltetők többféle nyelven írt scripteket, úgynevezett charmokat futtathatnak, amelyek egész szolgáltatásokat (pl. Apache, MySQL, PHP) indítanak egy szerveren a megfelelő csomagok telepítésével. A charmok segítségével könnyen lehet egy szolgáltatásból több példányt indítani vagy akár törölni őket, ha már nincs rájuk szükség. A charmok az Amazon EC2 cloudon is működnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról