Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 8. 10:07

Saját infrastruktúra-cloudot indít a HP

A világ legtöbb szervert értékesítő vállalata és egyben egyik legnagyobb informatikai szolgáltatója saját cloudot indít, amelynek bétatesztjére mostantól lehet jelentkezni. A HP Cloud alapja a nyílt forrású OpenStack szoftverréteg.

Saját cloudszolgáltatást indít a HP, a vállalat tegnap elindította a HP Cloud zárt bétatesztjét, amelyre ezen a weboldalon lehet jelentkezni. A felhasználók kipróbálhatják a HP Cloud Compute felhőszámítási szolgáltatást, valamint a HP Cloud Object Storage-ot, amely adatok tárolását teszi lehetővé a vállalat által üzemeltetett infrastruktúrán.

Nyílt forrású alapokon

A HP Cloud infrastruktúrát ad a vállalat saját üzemeltetésű szerverein és tárolóin az ügyfelek számára, hasonlóan az Amazon EC2 számítási és S3 tárolási felhőhöz. Nagy különbség az Amazon szolgáltatásaihoz képest, hogy a HP felhője az OpenStack nyílt forrású szoftverarchitektúrán alapul, amely a Rackspace és a NASA vezetésével létrejött, a felhőszerű IT-infrastruktúrák terjedését támogatandó projekt. Az OpenStack célja a felhők közötti interoperabilitás megteremtése, és a szolgáltatóhoz láncoltság minimalizálása, ennek érdekében a cloudszolgáltatásokat maga is kínáló Rackspace, valamint a saját HPC clouddal rendelkező NASA egyaránt jelentős mennyiségű kódot bocsátott a projekt rendelkezésére.

Mivel nyílt forrású, ezért az általa alkalmazott protokollok és interfészek is szabadon hozzáférhetőek, ezért az OpenStack cloudok nem fenyegetnek a bezártsággal, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az OpenStack virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et  és a QEMU-t is. A projektben több mint 100 informatikai vállalat vesz részt, köztük az Intel, az AMD, a Cisco, a Dell, a Bull, a Zenoss, a Citrix, és a múlt hónap óta a HP is.

Az OpenStack nagykövete

A világ legtöbb szervert értékesítő vállalata, valamint a második legnagyobb informatikai szolgáltatója számára kézenfekvő lépés belépni a cloudszolgáltatások piacára. A Rackspace mellett a HP a második olyan jelentős IT-vállalat amely nyilvános cloudszolgáltatást indít az OpenStackre építve, ugyanakkor kettejük közül csak a HP rendelkezik megfelelő mérettel, globális eléréssel, hardverüzemeltetési, szoftverfejlesztési és integrációs tapasztalattal ahhoz, hogy az Amazonnak potens kihívója lehessen az infrastruktúra-cloudok területén. A vállalatra emellett afféle úttörő szerep is hárul, be kell bizonyítania, hogy az OpenStack valóban életképes próbálkozás és egy stabil szolgáltatás alapja lehet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"Már a fejlesztés első szakaszában is nagyon sok jó visszajelzést gyűjtöttünk be, amik nagy hatással voltak a zárt béta ajánlatunkra. Most szeretnénk még többet hallani tőletek és várjuk a véleményeket a képességekkel, funkciókkal és a használhatósággal kapcsolatban, hogy biztosak legyünk benne, olyan irányba fejlesztünk ami megfelel az igényeiteknek" - írja a HP Cloud béta indulását bejelentős blogbejegyzésben Emil Sayegh, HP cloudszolgáltatásokért felelős alelnöke. "Meggyőződésünk hogy a fejlesztői közösséggel szorosan együttműködve és a legjobb nyílt forrású technológiákat a HP hardver- és szoftverportfóliójával kombinálva a legjobb végfelhasználói élményt biztosító képességek kombinációját hozhatjuk létre."

A HP Cloud bétatesztelői ingyen használhatják a szolgáltatást, aminek az áráról egyelőre semmit sem tudni, de feltehetően közel lesz az Amazonéhoz. A privát béta korlátozott, vagyis a jelentkezések befogadását bármikor leállíthatja a HP,  amikor úgy gondolja, elegendő számú felhasználó gyűlt össze. Hogy a kereskedelmi szolgáltatás mikor indul be, arról egyelőre nem nyilatkozott a cég, a hírekért érdemes lehet a HP Scaling the Cloud blogot követni.

A Dell a VMware-t választotta

A HP Cloud béta indulása alig egy héttel követi a Dell bejelentését, amely szerint a cég saját infrastruktúra-cloudot indít - a Dell azonban a nyílt forrású megoldások helyett a VMware technológiájára alapozza saját infrastruktúrafelhőjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról