Szerző: Dojcsák Dániel

2011. október 10. 16:08

Beindult a magyar NFC szekere

Hivatalosan is elkezdődött a magyarországi NFC-játszma, amiben a három mobilszolgáltató összefogott a MasterCarddal, az OTP-vel és a SuperShoppal. Az ígéret szerint 2012 második felétől terjedhet tömegesen a mobilos NFC hazánkban.

A Mobil Tárca Egyesület egy nyitott szakmai közösség, ami a résztvevők szerint befogadja a későbbiekben azokat a szereplőket is, akik szintén látnak fantáziát és lehetőséget az NFC technológia használatában, legyen szó mikrofizetésről, azonosításról, tartalomszolgáltatásról, hűségprogramról, check-inről vagy jegyvásárlásról. A cél, hogy itthon is minél hamarabb terjedhessen el egy egységes, biztonságos és kényelmesen használható platform, amire a szolgáltatók, partnerek, kereskedők bármikor felkapaszkodhatnak.

Az Egyesület jelenleg hat tagot számlál: Magyar Telekom, Telenor, Vodafone, illetve a MasterCard, OTP Bank és a SuperShop lépett be. Annak ellenére, hogy a három telekommunikációs cég egyébként versenytársként viszonyul egymáshoz, szükségszerű volt együtt leülniük és megállapodniuk a technológiai és üzleti minimumokban. Ahogy a cégek közösen dolgoztak a kezdetleges mobilfizetési (parkolójegy, autópályadíj, stb.) megoldásokon, úgy ebben az esetben is kooperációra kényszerültek annak érdekében, hogy lehetőségük legyen aktív rétegként szerepelni az NFC-s megoldások folyamataiban.

NFC-t minden tenyérbe

Az Egyesület célja, hogy segítse az NFC terjedését és a használat általánossá válását. A szervezet eddigi rövid létezése alatt hitet tett amellett, hogy ajánlás szintjén megfogalmazza a szükséges technológiai szabványokat, a mobil NFC-alapú szolgáltatások kialakítását és javaslatokat teszn a tömeges bevezetés módjára, elvégzi az ehhez kapcsolódó felvilágosító és oktató munkát, illetve technológiai keretet teremt ahhoz, hogy az együttműködni kívánó partnerek könnyedén képesek legyenek beilleszkedni.

A telekommunikációs cégek szerint a mobiltárca nem egy szolgáltatáshoz, nem egy alkalmazáshoz kötődik, ezért szükségszerű egy integráló keret létrehozása - ez lehet a három szolgáltató szerepe a játszmában. A konvergencia ezen szintjén a megszokottnál jóval több elem épül be a mobilkészülékbe, ami azon túl, hogy kényelmessé teszi a digitális eszközök használatát és tárolását, lehetőséget ad eddig elképzelhetetlen komplexitású variációk létrehozására. A butikos fizetés mellett a BKV-jegyvásárlás, a kuponbeváltás, a kedvezménykártya, a hűségkártya, a megbízható, valós bejelentkezés, jelenlétigazolás, azonosítás, kölcsönös, azonnali információcsere, megosztás, tartalomszerzés mind a palettán van. Ahol eddig is használtunk műanyagkártyákat akár chipes, akár mágnescsíkos rendszerrel, vagy ahol bármilyen online aktivitást ötvöztünk valós történésekkel, ott mind helye lehet az NFC-s megoldásoknak is.

Modellverseny

Az Egyesült Államokban már láthatunk iparági összefonódásokat, például a Google - MasterCard - Citibank esetében, illetve a VISA által is támogatott Isis projektet, de Európában jelenleg még nincs egyetlen kifejlett platform sem, ami érett lenne a kereskedelmi bevezetésre. Ha a magyar összefogás sikeres lesz és az ütemezést tudják tartani az érintett vállalatok, akkor hazánk az elsők között lehet Európában, ahol kialakult megoldások vannak az NFC hasznosítására. A telekommunikációs cégeknek ez azért is kritikusan fontos, mert az amerikai példákból az látható, hogy a kártyatársaságok, pénzintézetek és szolgáltatók szívesen kihagynák a tranzakciós láncból az adatkapcsolatot szolgáltató mobilcégeket és egyszerű “közműként” használnák őket.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A magyar összefogás ennek éppen ellentétére tesz kísérletet, a mobilszolgáltatók magukra vállalják az integrátor szerepét, hozzáadott értékben pedig aktív ügyfélkommunikációt, piaci súlyt és a tranzakciók biztonságának garantálását teszik hozzá az értéklánchoz. Amennyiben ez az üzleti modell valósul meg, akkor a mobilos NFC a jövőben SIM-kártya alapú megoldásokon nyugszik. Ez sokat segít a platformfüggetlenség kialakításában, viszont bonyodalmakat jelenthet a nem mobiltelefon alapú NFC-s megoldásokkal való átjárhatóság szempontjából.

A Mobil Tárca Egyesültet a közeljövőre egy, a technológiában rejlő lehetőségeket bemutató, a csatlakozást (üzleti) segítő workshopot ígért, aminek sem a helyszíne, sem az időpontja nem ismert jelenleg, de a lehetőség vagy tagság iránt érdeklődők az Egyesület honlapja mellett a HWSW-n is folyamatosan tájékozódhatnak majd.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról