:

Szerző: Koi Tamás

2011. október 7. 14:38

BlackBerry 9360 - Apollo-program

A Research in Motion BlackBerry készülékportfóliója eddig rendszerint egy vagy több felsőkategóriás, és egy középkategóriás termékvonalból állt. Az utóbbiba tartozik a BlackBerry 9360, vagyis az új Curve, mely több korábbi modellel ellentétben inkább felfelé húzza márkát.

Az Apollo-program a NASA eddigi talán legnagyobb jelentőségű, legfontosabb projektje volt az űrsikló-program mellett. A program első emberi asztronautákat szállító küldetése 1967-ben katasztrófával kezdődött, végül azonban az Apollo 11 küldetés során történelmi jelentőségű áttörésként először léphetett ember a Holdra. Aligha valószínű, hogy a RIM az űrhajósok tiszteletére adta az új Curve-nek az Apollo kódnevet, de könnyen beleképzelhetjük a párhuzamot a névválasztásba: a jelenleg kis túlzással katasztrofális helyzetű RIM-et akár ez a modell is az egekbe repítheti.

Előnyös változások

A gyártó középkategóriás termékcsaládjának neve az utóbbi két modell bemutatása óta talán kevésbé hangzik jól, mint a korábbi, sikeresebb modellek idején. Az olcsó QWERTY-s BlackBerrykből álló Curve termékcsalád ettől függetlenül kedvező árának köszönhetően a kevésbé tehetősebb rétegeknél, így elsősorban a fiatalok körében, vagy a kisebb vásárlóerővel bíró országokban (pl. India) taroltak eddig is. A RIM az új, OS7-es termékvonal bevezetésével tovább erősíthet ezen, a régiótól és szolgáltatótól függően 9350/60/70 típusjelzéssel újdonság újra kapóssá válhat a RIM tradicionálisabb piacain is.


Balra a Curve 9300, jobbra a Curve 9360

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kanadai gyártó az új modellt kívül-belül áttervezte, miközben megőrizte az ismerős BlackBerry-jellegzetességeket. Az új Curve így sok szempontból túlteljesíti a korábbi Bold modelleket, miközben ára jóval azoké alatt marad. Az átalakításoknak köszönhetően tehát mintha nem is egy ligában focizna az új középkategóriás BlackBerry a régivel, erről elsők közt győződhettünk meg mi is, még a készülék magyarországi premierje előtt.

Itt van elsőként a BlackBerry 9360 (ez a GSM-normás változat típusszáma) külseje, mely több szálon is szakít az eddigi hagyományokkal. Így az új Curve többé nem az eddig megszokott tömzsi kialakítást követi, a telefon alig vastagabb 1 centiméternél, ami így 2011-ben már nem hangzik különösebben nagy bravúrnak, de azért a BlackBerry 9900-nál már látott karcsúsítási törekvést mindenképpen üdvözöljük a középkategóriában is.

Az új Curve ráadásul úgy fogyott le, hogy közben a lekerekített élek is átalakultak, és az olcsó látszatot keltő, krómozott műanyag keret is eltűnt. A BlackBerry 9360 szimmetrikus készülékházán így is körbefut egy fémes csík, ami valójában matt alumínium festésű műanyag, illetve egy nagyon vékony gumicsík is megmaradt, amibe még vékonyabb kezelőgombokat passzíroztak a tervezők. A hátlap fényes műanyaga tapasztalataink szerint sajnos nagyon könnyen sérül, karcolódik, de mivel ezt a telefont eleve olyanok kezébe szánták, akik amúgy is ütik-vágják majd, ez talán kevéssé lényeges szempont.

Minőségi munka

A készülék anyag- és összeszerelési minőségét tekintve így is sokkal jobban sikerült, mint közvetlen elődei, a kijelzőt borító plexit végre nem lehet kisujjal benyomkodni, a burkolat pedig sehol nem recseg-ropog, egy helyet, az enter gomb környékét leszámítva - ezt azonban pechünkre elég sokat kell nyomogatnunk. A mobil előlapi kezelőszervei ismerősek lehetnek az előző modellek révén, fontos különbség azonban, hogy a trackpad itt is kapott peremvilágítást, pont mint a Bold 9900-nál, illetve a híváskezelő gombok mostantól nem színesek. Mindezek a változások összességében ezt a telefont is valamivel elegánsabbá teszik, különösen fekete színben.

A BlackBerry 9360 QWERTY-billentyűzete nagyjából azt a szintet hozza, mint a korábbi Curve-ok klaviatúrája, vagyis itt az új Boldnál megtapasztalt gépelési komfortot nem kapjuk meg, ettől függetlenül a hardveres billentyűzet gombjai elég nagyok és elég jó az elrendezésük, nyomáspontjuk ahhoz, hogy gyorsan, hatékonyan lehessen használni az eszközt szövegbevitelre.

Az előlap nagyjából felét elfoglaló kijelző tulajdonképpen egy az egyben ugyanazokkal a paraméterekkel szolgál, mint a 9700-as és 9780-as típusok megjelenítője, nem lennénk meglepve, ha ugyanaz lenne a beszállító, sőt a típus is. A 2,44 hüvelykes képátlójú TFT felbontása 480x360 pixel, ami jelentős előrelépés a Curve 8520 és 9300 esetében alkalmazott, 320x240 pixeles felbontású panelhez képest.

Ráadásul az új Curve-nál láthatóan a kijelző fényereje is sokkal jobb lett, mint a régebbi modelleknél, ettől függetlenül napfénynél hiába a teljesen feltekert fényerő, alig látni valamit rajta. Nem árt tudni, hogy a divatos, érintőkijelzős modellek paneljét fedő karcálló üvegre ennél a típusnál már nem futotta, a TFT plexije ezért elég sérülékeny lett, ez azonban a középkategóriás mobilok esetében bocsánatos bűn.

OS7 a középkategóriában

A BlackBerry 9360-on ugyanaz az operációs rendszer, a BlackBerry OS7 fut, mint a felsőkategóriás modellen, noha a korábbi pletykák arról szóltak még, hogy ezekre a típusokra esetleg egy butított verziót fejleszt a RIM, hogy a csúcskategóriás modellekhez képest gyengébb hardver is el tudja futtatni a környezetet. Végül erre nem került sor, és azt kell mondjuk, az előzetes félelmek alaptalannak bizonyultak, az OS7 ugyanis pont olyan gördülékenyen és akadásmentesen fut a Curve 9360-on, mint a jóval drágább Boldon.

Ehhez mondjuk kellett az, hogy a gyártó a középkategóriában is lecserélje a régi processzort a Qualcomm rendszerchipjére, mely az új Curve családban 800 MHz-en ketyeg. Emellett duplájára, 256 megabájtról 512 megabájtra nőtt a memória mérete (beépített flash háttértár nincs a mobilban), mindez pedig elég ahhoz, hogy a BlackBerry 9360 interfész-sebességben kenterbe verje nem csak a Curve, hanem a Bold termékcsalád összes korábbi tagját.

A felhasználói felületet a Bold 9900 bemutatásakor részleteztük már, az új középkategóriás modell menüje teljesen megegyezik a nagytesóéval, minden ugyanott, ugyanabba a struktúrába rendezve található, mint a Boldnál. A telefon kezelése azonban mégis más, szokatlan az érintőkijelző helyett kizárólag a trackpadre hagyatkozni, ez már az előző, OS6-os rendszernél is érezhető volt - ezeket az interfészeket már elsősorban érintőkijelzőre tervezték.

Az operációs rendszer itt is kiegészült az új, elődjénél gyorsabb WebKit-alapú böngészővel, csak sajnos itt még jobban hiányzik az érintőkijelző, mint a menüs navigáció esetében, így a tartalmat csak a trackpaddel lehet mozgatni, multitouch zoom értelemszerűen nincs. A weboldalak a 480x360 pixeles kijelzőre renderelve még éppen kinéznek valahogy, mindenesetre maradjunk annyiban, hogy az új Curve-öt valószínűleg nem böngészésre tudja majd a leghatékonyabban használni a felhasználó.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

De akkor mire? Természetesen elsősorban levelezésre, a beépített üzenetkezelő rendszerhez hasonló összetettségű, de mégis kézenfekvően egyszerű módon használható programot nehéz lenne mást említeni az iparágban, a Gmail fiókok integrációját pedig talán egyedül az androidos készülékek képesek felülmúlni - márpedig a Curve-ok potenciális felhasználói közül alighanem több a Gmail-használó, mint az Exhcange-ügyfél. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Curve ne képezhetné éppúgy szerves részét a vállalati IT-infrastruktúrának, mint egy jóval drágább Bold.

Az ifjak az e-mailek küldésén és fogadásán túl alighanem a BlackBerry Messengert is éjt nappalá téve használják majd az új telefonnal, emellett a RIM saját fejlesztésű, közösségi platformokhoz fejlesztett alkalmazásai (Twitter-, Facebook-kliens, WLM és Google talk kliens) is felnőttkorba léptek, és természetesen teljes integrációt kínálnak mind az üzenetkezelő alkalmazással, mind a névjegyzékkel.


BlackBerry 9360 tesztfotók [+]

A telefon fényképezőmodulja tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a jóval drágább Boldé, vagyis egy 5 megapixeles érzékelővel ellátott, fixfókuszos kamerával van dolgunk, ami normál fényviszonyok mellett elfogadható képeket csinál, ráadásul itt még azzal a fehéregyensúly-problémával sem találkoztunk, ami a Boldot jellemezte.

Az új Curve-ot érintő külső és belső változások kapcsán érdemes kiemelni a secure NFC támogatást, mellyel remélhetőleg a jövőben startoló érintés nélküli fizetési rendszereket használatba lehet majd venni, emellett megújult a készülék HSxPA-modeme is, mely immár 7,2 Mbps elméleti maximális letöltési sebességet is - mindez a weboldalak betöltődését, valamint a webes szolgáltatások működését teheti gördülékenyebbé.

Sovány akku

A BlackBerry 9360 a vékonyabb kialakítás érdekében egy vékonyabb akkumulátorral is gazdagodott, valamit valamiért alapon. A mindössze 1000 mAh-s kapacitású áramforrást a készülék tapasztalataink szerint egy nap használat alatt teljesen ki tudja facsarni, vagyis nem árt, ha mindig kéznél van egy töltő, netán pótakkumulátor a táskában.

A BlackBerry portfólió középkategóriás termékcsaládjának legújabb tagja ez utóbbi hiányosságot leszámítva óriásit lépett előre: a készülék mind külsejét, mind belső paramétereit, használhatóságát tekintve is sokkal vonzóbb ajánlattá vált, mint az elődmodellek. Ha valaki a hagyományos formátumú QWERTY-s okostelefonok híve, és nem kíván nagy összegeket szánni egy új mobil beszerzésére, annak mindenképpen érdemes megfontolnia a BlackBerry 9360 beszerzését, persze csak abban az esetben, ha a BlackBerry Internetszolgáltatást is hajlandó megrendelni a készülékhez, anélkül ugyanis az összes BlackBerry használhatósága jelentősen leértékelődik.

Az új Curve magyarországi ára egyelőre nem ismert, a telefon azonban a HWSW információi szerint még ebben a hónapban megjelenhet a hazai szolgáltatók kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.