Szerző: Koi Tamás

2011. október 5. 15:31

Szakít a lehúzós mobilnettel a Telenor

Október végétől megváltoztatja a forgalmi díjas, minimál mobilnet-csomagjának igénybe vételi feltételeit a Telenor. A megabájtonkénti díj kevesebb lesz, de ezt annak is meg kell fizetnie, aki csak pár kilobájtot forgalmaz egy nap.

Október 31-től életbe lépő szerződési feltételeiben megváltoztatja a legolcsóbb, forgalmi díjas mobilnet-opciójának igénybe vételi feltételeit a Telenor Magyarország. A Mobil Online Start opcióval novembertől nem lehet többé összehozni több tízezer forintos számlákat, bár aki nem figyel, és szabadjára engedi okostelefonját, így is súlyos ezresek befizetésével számolhat a hónap végén.

A mobilszolgáltatókat a minimális internethasználatra rendszeresített forgalmi díjas internetcsomagjaik árazása kapcsán az utóbbi időszakban heves támadások érték mind az ügyfelek, mind a hírközlési hatóság részéről. Ezek azok az opciók, melyeknél az ügyfeleknek egy megabájtnyi adatforgalom után több mint ezer forintot kell fizetniük, számlázásuk egysége pedig rendszerint 10 kilobájt. Az opcióval kapcsolatos reklamációk számát csak növelte, hogy a múltban a szolgáltatók minden olyan ügyfelüknek kérés nélkül aktiválták ezt a szolgáltatást, aki nem fizetett elő nagyobb értékű mobilnet-díjcsomagra.

A Telenor a Mobil Online Start opcióval jelenleg 10 kilobájtonként 13 forintos használati díjat számláz az ügyfélnek, 50 ezer forintos összeghatár eléréséig, ez a számlázási mód és egység változik meg gyökeresen november 1-től. A szolgáltató ettől az időponttól kezdve úgynevezett napi elérési díj fejében biztosítja a szolgáltatást - ez bruttó 300 forint, cserébe az adott naptári napon 1 megabájtnyi adatot forgalmazhat az előfizető, ha ezt túllépi, 100 kilobájtonként további 5 forint terheli a számláját.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szolgáltató lapunk megkeresésére elmondta, elsősorban azoknak akarnak kedvezni a feltételek megváltoztatásával, akik "csak most ismerkednek" a mobiltelefonos internetezéssel: "A Telenor  – a piaci trendeket követve – azzal a céllal újítja meg forgalmi díjas mobilinternet szolgáltatását, hogy megcáfolja azt a vélekedést, mely szerint a mobilinternet drága, költséges" - mondták el a HWSW-nek a szolgáltató Vállalati Kommunikációs Igazgatóságán.

A cég emellett hangsúlyozta, az alkalmilag internetező ügyfeleknél elkerülhetők lesznek a korábban gyakrabban előforduló, sokkoló összegű számlák. Ettől függetlenül a modern okostelefonok tulajdonosai számára továbbra sem javasolt az opció megrendelése, az újabb készülékek ugyanis a különböző szolgáltatásaikhoz gyakorlatilag folyamatos internetkapcsolatot tartanak fenn. Az új rendszerben ha a telefon egy nap akár csak egy kilobájtnyi adatot forgalmaz, az azonnal 300 forintjába kerül az ügyfélnek, ha ezt a készülék minden nap megteszi, a számla végösszege legalább 9000 forinttal nőhet havi szinten.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról