Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 29. 09:57

A Samsung is kénytelen behódolni a Microsoftnak

Megadta magát a Samsung a Microsoft felől érkező nyomásnak, és megállapodást kötött a szoftveróriással. A kiadott közlemény szerint az androidos okostelefonok és tabletek után a Samsung jogdíjat fizet.

Szabadalmi licencmegállapodást kötött a Samsung és a Microsoft, ezzel a második nagy androidos gyártó adja fel a harcot a redmondi óriás ellen - a Microsoft közleménye szerint a Samsung jogdíjat fizet az összes, Androidot futtató okostelefon és tabletgép után. A kiszabott darabonkénti licencdíjról egyébként pontosabbat nem tudni, egyik vállalat sem nyilatkozik az összeg nagyságáról. Ezzel a Samsung már a második nagy gyártó az androidos táborból, amely megállapodik a Microsofttal, korábban a HTC kötött hasonló megállapodást.

A Microsoft az Apple-lel ellentétben üzleti lehetőséget lát az Android terjedésében, és sorra kényszeríti licencmegállapodás aláírására a kisebb gyártókat, mint az Onkyo, Wistron, Velocity Micro vagy az Itronix. A nagyok közül egyelőre a HTC és immár a Samsung állt kötélnek, a Motorola azonban mereven elzárkózott a kiegyezéstől, így azt perbe fogta a Microsoft. A redmondi vállalat megközelítése egyelőre roppant gyümölcsözőnek ígérkezik, az Android sikere így ugyanis közvetlen pénzügyi bevételt teremt.

Nem jött be a Motorola-ügylet

Mint ismeretes, a Motorola Mobility felvásárlását a Google az Android-ökoszisztéma védelmével indokolta. A kifejezés akkor természetesen az androidos gyártókra zúduló szabadalmi perek elleni védekezést jelentette, amihez a Google a Motorola több tízezer bejegyzett és bejegyzés alatt álló szabadalmát kívánta felhasználni. A szakértők már akkor felhívták a figyelmet, hogy a Motorola fontosabb szabadalmai szinte kivétel nélkül részei a különböző telekommunikációs szabványoknak, és az ilyen szabadalmakat FRAND (fair and reasonable - tisztességes és ésszerű) áron köteles licencelni bármely érdekelt fél számára. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jogi csatározásban ezen szabadalmak értéke eltörpül az Apple vagy a Microsoft által támadáshoz használt szellemi tulajdonéhoz képest.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Motorola felvásárlása mögött azonban egy másik szándék is sejthető: a szakértők szerint az amerikai gyártó közel állt ahhoz, hogy kiegyezzen a Microsofttal és maga is elkezdjen Windows Phone alapú készülékeket gyártani. A cég vezetése a felvásárlás előtti hetekben lebegtette azt a lehetőséget is, hogy szabadalmaikat a konkurens androidos gyártók ellen fordítja, mivel a piaci helyzet hosszú távon sem kedvezett a Motorolának.

Az ellen nem véd

A Samsung lépése arra utal, hogy a vállalat vezetői sem érezték biztonságban magukat, és a Google "védelme" ellenére is úgy vélték, kénytelenek megállapodást kötni a Microsofttal. A Reuters értesülése alapján a HWSW júliusban azt írta, hogy készülékenként 15 dolláros licencdíjat követelt a Microsoft a Samsungtól, ezt az összeget a dél-koreaiak valószínűleg lejjebb tudták alkudni. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy a licencdíj mellett a Samsung szorosabbra fonja együttműködését a Microsofttal, akár a Windows Phone, akár a Windows 8 platform területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról