Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2011. július 6. 16:36

Jogdíjat kér a Samsung mobiljai után a Microsoft

Élesedik a harc a mobilpiacon, az ütközetet azonban most nem termékekkel, hanem szabadalmakkal vívják a cégek. A legnagyobb androidos mobilgyártót vette célba a Microsoft, a Reuters értesülései szerint készülékenként 15 dollár jogdíj fizetésére kötelezi a Samsungot. A Google kiszolgáltatott helyzetbe hozza az androidra építő cégeket.

A Microsoft készülékenként 15 dolláros jogdíjat szeretne kapni a Samsungtól, mivel állítása szerint az Androidban olyan szabadalmakat használt fel a Google, amelynek a redmondi cég a jogos tulajdonosa - jelentette a Reuters. A közelmúltban a Ballmer-birodalom több gyártóval is megállapodott arról, hogy androidos készülékei után jogdíjat fizessenek, köztük az Onkyóval, a General Dynamics Itronixszal, a Wistronnal, múlt áprilisban pedig a HTC-vel.

Össztűz

Mint arról korábban beszámoltunk, szabadalmi össztűz zúdult az Androidra, amelynek alapját a Google finoman szólva is hiányos szabadalomportfóliója adja. Az olyan iparági óriások, mint a Microsoft, a Nokia vagy az Apple a kutatás-fejlesztési folyamatok során nagyszámú szabadalmat jegyeznek be, elsősorban saját termékeik védelmére. A Google csak nemrég kezdett szabadalmakat gyártani, azok azonban elsősorban a keresőmotorral és a találatok megjelenítésével kapcsolatosak. A vállalat látásmódját jól illusztrálja, hogy összesen 576 bejegyzett szabadalommal rendelkezik (amelyből 282 tavalyi), míg a Microsoft csak tavaly 3094 szabadalmat jegyzett (nála többet csak a Samsung és az IBM). Érdekes, hogy a mobiltelefonok piacán szintén újoncnak számító Apple is erősít, tavaly 563 új szabadalmat jegyzett, elsősorban okostelefonokkal és táblagépekkel kapcsolatban.

Az Android helyzetén az sem segít, hogy a telekommunikációval kapcsolatos, rendkívül értékes Nortel szabadalomportfólió nemrég egy, a Google-lal szembenálló konzorciumé lett. A Microsoft, Apple, Sony, Ericsson és RIM által alkotott entitás azonban nem egyenlően osztotta el a néhai kanadai cég szellemi vagyonát: az Ericsson, a RIM, a Microsoft és a Sony mintegy fél-fél milliárd dollárért megszerezték a jogot a portfólió használatára, az elsősorban vállalati tárolókban utazó EMC pedig 400 millió dollárt fizetett néhány speciális szabadalomért, az Apple pedig 2 milliárd dollárért exkluzív jogot szerzett a Nortel teljes, 4G-s megoldásokkal kapcsolatos szabadalmainak birtoklására.

Jó befektetés

A fenti összegek megtérülésén azonban a cégek aktívan dolgoznak: a Microsoft sorban az összes androidos gyártót megkeresi és licencdíjat követel tőlük. Mivel a Google szabadalmak hiányában nem tudja megvédeni gyártóit, azok "védelmi pénzt" kénytelenek fizetni. A belsős információk szerint a HTC mintegy 5 dollárt fizet a Microsoftnak készülékenként, a többi gyártó pedig 5-15 dollár nagyságrendű összeget fizet be a redmondi kasszába. Összehasonlításképpen a Windows Phone licencdíja 15 dollár készülékenként.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A telefongyártók számára az Android vonzereje a piaci versenyben a fejlettsége mellett a másik fő vonzerő az ingyenessége - ez azonban jogdíjfizetési kötelezettség esetén megváltozik. A készülékenként 10-15 dollár jogdíj azonban azt jelenti, teljesen elveszítheti az Android a költségelőnyét, ami a csúcskategóriás készülékek esetében nem jelent akkora érvágást, de a közép- és főleg az alsó kategóriában már a telefon árának jelentős része az operációs rendszer licencköltsége.

Elemzői becslések szerint a legutóbbi negyedévben a Samsung világszerte 19 millió okostelefont értékesített, jobbára androidos modelleket, amelyek hátán a cég a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává vált, megelőzve a szegmenst több mint egy évtizede vezető Nokiát. A koreai Maeil Business üzleti napilapra hivatkozva a Reuters azt állítja, a Samsung szeretné a jogdíjat készülékenként 10 dollárra csökkenteni, cserébe szorosabban együttműködne a Microsofttal. Éves szinten a Samsung okostelefon-eladásai elérhetik idén a 100 millió darabot is, ez 1 milliárd dollár körüli bevételt jelenthet a Microsoft számára.

a címlapról