Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 19. 11:42

Hivatalos: kártyafüggetlen iPhone 4 Magyarországon is

Újabb kategóriában került fel a világtérképre Magyarország. Ma reggel az Apple hivatalos oldalán bővült a magyar lokalizáció és immár elérhető az Apple Store, mi is rendelhetünk közvetlenül az Apple-től termékeket.

Lengyelországgal és Csehországgal egyszerre hazánkban is elindult a hivatalos, online csatornán keresztüli Apple termékértékesítés. Ez azt jelenti, hogy az eddig csak az Apple Premium Reseller (APR) minősítésű üzletekben megvásárolható termékeket a jövőben néhány kattintással bárki megveheti, sőt, ingyenes házhozszállítás is jár - legalábbis akkor, ha 33 ezer forint felett vásárol valaki (az iPod Shuffle-t, és néhány tartozékot leszámítva ennél gyakorlatilag minden drágább a webáruházban).

A lokalizált Apple Store teljesen magyar nyelvű, minden gomb, szöveg, leírás világos, igényes fordítást kapott, illetve van egy vezetékes telefonról ingyenesen hívható magyar nyelvű segélyvonal, ha valaki a leírtakon túl kíváncsi lenne valamire. A weboldal egyébként teljesen megegyezik az eredeti, amerikai verzióval, első ránézésre semmiben sem több vagy kevesebb, pontos klón készült.

Árban van csak különbség

Az egyetlen differencia az ár. Ugyan Horváth András (handras), az XMS (APR) vezetője Apple forrásokra hivatkozva blogjában azt írja, hogy a későbbiekben az Apple törekszik arra, hogy a fizikailag is létező Premium Reseller üzletek és az online bolt árai megegyezzenek, jelenleg még találni eltérést néhol. Viszont végre Magyarországon is teljesen tiszta forrásból megvásárolható a hálózatfüggetlen iPhone 4, ráadásul az amerikai árhoz képest alig drágábban. Bár a tengerentúli online boltban 599 dollár van kiírva, fontos, hogy ez nettó ár, és attól függően, hogy melyik államból rendeli meg valaki, adódik hozzá az áfa. Az Egyesült Államokban általában a forgalmi adó 8 százalék körül van, míg hazánkban éppen most emelkedett 27 százalékra. Ezt a tényezőt is belekalkulálva az amerikai és a magyar üzlet árai közt az iPad vagy akár az iPhone esetében sincs 10-20 ezer forintnyi különbségnél több, amit betudhatunk szállítási költségnek vagy egyszerűen a kisebb piacból fakadó volumenkülönbségnek az árazásban.

A magyar hivatalos bolt bizonyára nagy forgalomnövekedést eredményez majd az Apple értékesítésben, ami még akkor is igaz lesz, ha a fizikai boltokban zajló tranzakciók száma csökken. Szintén Horváth András írja bejegyzésében, hogy ez véleménye szerint csak egy időszakos csökkenés lesz a boltoknál, ugyanis az Apple nagyobb ideirányuló figyelme miatt az egész piac növekszik, amiből az üzletek még úgy is képesek profitálni, hogy az eladások részarányában csökken a súlyuk.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az elmúlt időszakban szépen lassan érkeztek a lokalizált elemek az Apple kínálatából, mostanra a fontos dolgok közül szinte csak a magyar iTunes zene- és filmértékesítés hiányzik. A weboldal tanúsága szerint az iCloud is ugyanúgy elérhető lesz a magyaroknak, mint ahogyan a teljes Apple hardver termékkínálat is. Ez alatt értjük a testreszabható Mac gépeket, illetve az eddig nem elérhető egyedi gravírozás lehetőségét az iPod és iPad eszközökre.

Fehér import

Az online megrendeléshez a hazai forgalmazónak, az ApComnak látszólag semmi köze, a készletezés, megrendelés és számlázás is egyaránt az Apple európai központjához tartozik. Ennek megfelelően minden megrendeléskor az Apple írországi leányvállalatával kerül a vásárló szerződéses kapcsolatba és valószínűleg az ottani raktárból érkezik meg a termék egy csomagküldőn keresztül. Fontos különbség, hogy az Apple itthon már az új EU-s e-kereskedelmi szabályoknak megfelelően jár el, így nem a Magyarországon törvényben előírt 8 munkanapnyi vásárlástól való elállás joga illeti meg a vevőt, hanem az EU-s 14 naptári napnyi, ami átlagos esetben 4 nappal hosszabb időt jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról