:

Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 13. 14:57

Két hét múlva már kiderülhet, jön-e negyedik mobilszolgáltató

Akár már két hét múlva kiderülhet, kíván-e belépni a magyarországi mobilpiacra új, negyedik szolgáltató. A hatóság által szeptember végén tartandó szakmai konzultáción mindenki részt vehet, aki megvásárolta a pályázati dokumentációt.

Egyelőre nem ad tájékoztatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arról, hogy van-e érdeklődő a 900 MHz-es frekvenciasáv nemrég felszabadított E-GSM blokkjaira a mobilpiacon eddig itthon nem érdekelt külföldi vagy belföldi vállalatok részéről. A helyzet azonban hamarosan változhat, a hatóság két hét múlva tart ugyanis konzultációt az érintett felek (köztük a három inkumbens operátor) részére a kiírással és az értékesítési folyamattal kapcsolatosan.

Minden a tervek szerint halad

Ezen a konzultáción várhatóan minden olyan társaság részt vesz majd, mely az év végén esedékes 900 MHz-es frekvenciaaukción akár önállóan, akár konzorcium részeként licitálhat. Az NMHH múlt heti nyilatkozata szerint az értékesítési folyamat jelenleg a tervek szerint zajlik, ami egyelőre annyit jelent, hogy a kiírási dokumentációért több távközlési cég is jelentkezett, emellett a dokumentációval és az árveréssel kapcsolatban különböző kérdéseket intéztek a hatóság felé.

Többek között ezeket a kérdéseket fogja megválaszolni szeptember 27-én az NMHH, és vélhetően ezt követően kaphat képet a nagyobb nyilvánosság arról, hogy az árverés iránt érdeklődik-e új piaci szereplő, vagyis van-e esély a negyedik mobilszolgáltató megjelenésére hazánkban. A licitálóknak elvileg a konzultáció után is - egészen október 20-ig - van lehetőségük a jelentkezésre, a végeredmény, vagyis a nyertes, nyertesek kiléte azonban csak december 12-én válik nyilvánossá.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NMHH frekvencia-árverési hirdetménye augusztus elején jelent meg, és többek közt kiderült belőle, hogy az árverést két fordulóban tervezi lebonyolítani a hatóság. Az árverési hirdetményben szereplő információk szerint a 900 MHz-es frekvenciasáv első fordulójában meghirdetett, 5 MHz-es duplex frekvenciablokk (A frekvenciablokk) használati jogát elnyerő pályázó 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban, mindez összességében azt jelenti, hogy - kellő anyagi háttérrel - hasonló frekvenciakészlet állhat rendelkezésére, mint a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak.

Eltolódó erőviszonyok

Az első fordulóban ez a három cég, valamint állami vállalat nem vehet részt - a jelenlegi szolgáltatók a szintén 900 MHz-es C és B blokkok összesen 5,8 MHz-nyi frekvenciaszeleteire pályázhatnak, ha új szereplő viszi el az A blokkot. A frekvenciák szolgáltatássemleges módon használhatók fel, vagyis hang- és adatszolgáltatás egyaránt nyújtható rajtuk.

Ha nem érkezik új szereplő a magyar mobilpiacra, úgy a 900 MHz-es frekvenciasáv 10,8 MHz-nyi szabad blokkját a három már működő mobilszolgáltató szerezheti meg. A kiírás szerint egy pályázó a 10,8 MHz-nyi szeletből legfeljebb 7,8 MHz-hez juthat hozzá - ha ez egy cégnek sikerül, azzal a 900 MHz-es sávban a teljes spektrum közel felével rendelkezhetne, ezzel jelentős versenyelőnyhöz jutna riválisaival szemben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.