Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 6. 10:49

Frissült a NetBeans, itt a 7.1-es verzió

Csütörtökön megérkezett az Oracle irányításával fejlesztett nyílt forrású, ingyenes Java fejlesztői környezet, a NetBeans vadonatúj verziója. A 7.1-es változatban érkező újdonságok elsősorban a felhasználói interfészek kényelmesebb, hatékonyabb létrehozását célozzák.

Frissült a NetBeans, csütörtökön megérkezett a 7.1-es verzió, adta hírül az Oracle. A NetBeans a Sun fejlesztői eszközeinek zászlóshajója volt, az Oracle azonban inkább saját Java IDE-jére, a JDeveloperre alapozza stratégiáját, de szerencsére a NetBeanst sem hanyagolja - az összeolvadás lezárása, azaz 2010 eleje óta ez a harmadik nagyobb frissítés. A NetBeans IDE-t elsősorban a legújabb Java-fejlesztésekkel dolgozó programozóknak szánja a vállalat, illetve azoknak a szoftverfejlesztőknek, akik nem Javát, hanem más nyelveket használnak a NetBeans ugyanis számos más nyelvet támogat (pl. C, C++, PHP, Python, Ruby on Rails és HTML).

Az Oracle a NetBeans 7.1 kapcsán elsősorban a felhasználói interfészek létrehozása körüli újdonságokat emeli ki. Ezen a téren a legfontosabb újdonságot talán a JavaFX 2.0 támogatása jelenti - a JavaFX-et kimondottan a látványos, hardveresen gyorsított multimédiás webalkalmazások platformjául szánja a cég. Ez az első NetBeans-verzió, amely JavaFX 2. támogatást kapott, de ehhez le kell tölteni a JavaFX 2.0 SDK-t is (amely egyébként a Java 7 SDK-ban is megtalálható).

Asztali alkalmazások fejlesztését segíti, hogy a Matisse szerkesztőbe bekerült a legújabb Java Swing GUI könyvtár, emellett a NetBeans 7.1-ben van egy vizuális debugger is Swing és JavaFX alkalmazásokhoz. "Bármilyen tulajdonságba bele lehet tekinteni ahogy a felhasználói interfészben lefut, ez sokkal, sokkal könnyebbé teszi a desktop kliensek fejlesztését" - kommentálta a bejelentést az InfoWorldnek Bill Pataky, az Oracle termékmenedzsere.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A webalkalmazások fejlesztését kiterjesztett Java Server Faces (JSF) és Cascading Style Sheets támogatás teszi könnyebbé, a fejlesztői környezet végre teljes CSS3 támogatást kapott. Webfejlesztők további újdonságoknak is örülhetnek, például a szerkesztőben megjelent a kódkiegészítés és a kifejezések kiemelése és számos olyan kényelmi funkció, amely a desktop alkalmazások fejlesztői környezeteiben már megtalálható. A fejlesztett kód böngészőspecifikus tulajdonságainak beállítására is lehetőség van az IDE-n belül.

Kényelmesebb verziókezelést is kínál a NetBeans 7.1: az IDE teljes Git-integrációval bővült, a fájlmenedzsment-ablakban megjelent a "history" fül, ahol a verziókat lehet áttekinteni. A Subversion-felhasználók is örülhetnek, ők közvetlenül a NetBeansből tudnak zárolni és feloldani fájlokat és a fejlesztői környezet kezeli a Mercurial brancheket és tageket is. Említésre méltó még az "Inspect and Refactor" képesség a Netbeansben, amivel egész projektek kódjának refaktorálása végezhető el, van például automatikus JDK 7 konvertálás a kód frissítésére, inlining és paraméterbeszúrás is.

A NetBeans 7.1 újdonságairól részletesen a projekt weboldalán található wikiben, valamint a szoftver kiadási megjegyzésében lehet olvasni. A fejlesztői környezet Windows, Linux, Solaris és Mac OS X operációs rendszerekre tölthető le binárisként, különféle csomagokban (Java SE, Java EE, C/C++, PHP) de az OS-független forráskód is elérhető.

a címlapról