Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 6. 10:49

Frissült a NetBeans, itt a 7.1-es verzió

Csütörtökön megérkezett az Oracle irányításával fejlesztett nyílt forrású, ingyenes Java fejlesztői környezet, a NetBeans vadonatúj verziója. A 7.1-es változatban érkező újdonságok elsősorban a felhasználói interfészek kényelmesebb, hatékonyabb létrehozását célozzák.

Frissült a NetBeans, csütörtökön megérkezett a 7.1-es verzió, adta hírül az Oracle. A NetBeans a Sun fejlesztői eszközeinek zászlóshajója volt, az Oracle azonban inkább saját Java IDE-jére, a JDeveloperre alapozza stratégiáját, de szerencsére a NetBeanst sem hanyagolja - az összeolvadás lezárása, azaz 2010 eleje óta ez a harmadik nagyobb frissítés. A NetBeans IDE-t elsősorban a legújabb Java-fejlesztésekkel dolgozó programozóknak szánja a vállalat, illetve azoknak a szoftverfejlesztőknek, akik nem Javát, hanem más nyelveket használnak a NetBeans ugyanis számos más nyelvet támogat (pl. C, C++, PHP, Python, Ruby on Rails és HTML).

Az Oracle a NetBeans 7.1 kapcsán elsősorban a felhasználói interfészek létrehozása körüli újdonságokat emeli ki. Ezen a téren a legfontosabb újdonságot talán a JavaFX 2.0 támogatása jelenti - a JavaFX-et kimondottan a látványos, hardveresen gyorsított multimédiás webalkalmazások platformjául szánja a cég. Ez az első NetBeans-verzió, amely JavaFX 2. támogatást kapott, de ehhez le kell tölteni a JavaFX 2.0 SDK-t is (amely egyébként a Java 7 SDK-ban is megtalálható).

Asztali alkalmazások fejlesztését segíti, hogy a Matisse szerkesztőbe bekerült a legújabb Java Swing GUI könyvtár, emellett a NetBeans 7.1-ben van egy vizuális debugger is Swing és JavaFX alkalmazásokhoz. "Bármilyen tulajdonságba bele lehet tekinteni ahogy a felhasználói interfészben lefut, ez sokkal, sokkal könnyebbé teszi a desktop kliensek fejlesztését" - kommentálta a bejelentést az InfoWorldnek Bill Pataky, az Oracle termékmenedzsere.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A webalkalmazások fejlesztését kiterjesztett Java Server Faces (JSF) és Cascading Style Sheets támogatás teszi könnyebbé, a fejlesztői környezet végre teljes CSS3 támogatást kapott. Webfejlesztők további újdonságoknak is örülhetnek, például a szerkesztőben megjelent a kódkiegészítés és a kifejezések kiemelése és számos olyan kényelmi funkció, amely a desktop alkalmazások fejlesztői környezeteiben már megtalálható. A fejlesztett kód böngészőspecifikus tulajdonságainak beállítására is lehetőség van az IDE-n belül.

Kényelmesebb verziókezelést is kínál a NetBeans 7.1: az IDE teljes Git-integrációval bővült, a fájlmenedzsment-ablakban megjelent a "history" fül, ahol a verziókat lehet áttekinteni. A Subversion-felhasználók is örülhetnek, ők közvetlenül a NetBeansből tudnak zárolni és feloldani fájlokat és a fejlesztői környezet kezeli a Mercurial brancheket és tageket is. Említésre méltó még az "Inspect and Refactor" képesség a Netbeansben, amivel egész projektek kódjának refaktorálása végezhető el, van például automatikus JDK 7 konvertálás a kód frissítésére, inlining és paraméterbeszúrás is.

A NetBeans 7.1 újdonságairól részletesen a projekt weboldalán található wikiben, valamint a szoftver kiadási megjegyzésében lehet olvasni. A fejlesztői környezet Windows, Linux, Solaris és Mac OS X operációs rendszerekre tölthető le binárisként, különféle csomagokban (Java SE, Java EE, C/C++, PHP) de az OS-független forráskód is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról