:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 8. 12:58

Univerzális okostévé-platform készül

Az LG, Philips és a Sharp közösen vennék elejét az okostévé-platformok szétaprózottságának. A túl sokféle környezet eredménye, hogy minden gyártó és szinte minden generáció eltérő megoldásokat használ, így nem alakul ki egységes, méretgazdaságos platform.

Ez a helyzet nem jó sem a fejlesztőknek, sem a fogyasztóknak: a fejlesztőknek döntenie kell, hogy melyik gyártó eszközeit támogatják, mire kezdik el programjaikat megírni. A változó piacon ez nagy kockázatokkal jár, hiszen ha egy fejlesztő nem vállalja az össze platform támogatását és az ezzel járó költségeket, azt kockáztatja, hogy a befektetett erőforrásai kárba mennek egy gyártó sikertelensége miatt. A fogyasztó számára pedig azért kellemetlen, mert röghöz kötötté válik, nem tud más gyártótól tévét vásárolni anélkül, hogy ne veszítené el a megvásárolt alkalmazásokat, de lehet hogy a kiegészítőkből is újat kell vásárolnia.

Az LG, a Philips és a Sharp feltehetően  belátta, hogy egyenként nem tudnak komoly sikereket elérni, megegyezett egy közös, átjárható multi-platform Smart TV alkalmazáskörnyezetről. A három vállalat az ázsiai és európai piacon forgalmazott termékeket fejlesztésén működik együtt, első lépésben definiálják a közös technikai paramétereket, amiket minden okostévének teljesítenie kell, valamint a szoftveres környezetet is közös nevezőre hozzák, mégpedig olyan nyílt szabványok segítségével mint a HTML5, a CE-HTML vagy a HbbTV.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első komoly lépés, ami bizonyítja majd, hogy életképes ez a szimbiózis, az az lesz, amikor a három cég nyilvánosságra hozza a közös fejlesztési eszköztár (SDK) béta változatát. Ebből pedig pontosan kiolvasható lesz az is, hogy mennyire sikerült közös minimumot kialakítani, illetve az is, hogy a gyártói platformokon átívelő alkalmazásoknak milyen lehetőségei lesznek, milyen korlátok állnak majd a fejlesztők előtt. Nem egyszerű ugyanis egy csomagba elkészíteni egy olyan szoftvert, ami adott esetben három teljesen eltérő logikával megtervezett hardveren is problémamentesen fut.

Ha viszont sikerrel járnak a gyártók, akkor a televíziós alkalmazás-ökoszisztéma sokkal hatékonyabb és produktívabb lesz, hiszen egy alkalmazásfejlesztési projekttel egyből elérhetővé válik a piac jelentős része, illetve nem kell egymás mellett párhuzamosan futtatni a verziókat. Elvileg ennek az eredménye csak az lehet, hogy több és jobb minőségű szoftver lát majd napvilágot a tévékre - a tesztelésre és portolásra szánt idő és egyéb erőforrások ugyanis nehezen térülnek meg szétaprózott platformok mellett, ami miatt a fejlesztők eleve nem is vállalnak kockázatot, kivéve a nagyobb vállalatokat, ahol inkább jelent presztízskérdést minden platformon szerepelni, mint valós profitot.Az ígéretek szerint a fent említett első, béta SDK még a jövő hónap elején megjelenik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.