Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 7. 14:51

Elhalasztja a tőzsdei belépőt a Groupon

Tovább halogatja a tőzsdére lépést a Groupon, miután a tavaszi lendület megtört a pénzügyi piacokon. A pesszimista hangulatú tőzsde kapcsán végképp eloszolhatnak az újabb technológiai buborékkal kapcsolatos félelmek - az ideges befektetők látványosan kerülik a kockázatos cégeket.

Leállította a leendő befektetők számára szervezett roadshow-jának szervezését és újraértékeli a tőzsdére lépés tervezett időpontját a Groupon - jelenti belsős információkra hivatkozva a Wall Street Journal és a Bloomberg A lépés hátterében a rendkívül kedvezőtlen befektetői hangulat áll, a tőzsde nem hogy nem fúj buborékot, de félelmeik szerint jelen körülmények között jelentősen alulértékelné a vállalatokat.

A mára messze legfontosabb amerikai kuponoldalnak számító Groupon sikerrel verte vissza a Facebook hasonló kezdeményezését, a közösségi oldal mára el is kezdett kivonulni erről a piacról. A Google ugyan tovább fejleszti saját klónját, de jelentős piaci részesedésre nem tudott egyelőre szert tenni. A Groupon legnagyobb riválisa, a szintén amerikai LivingSocial is IPO-ra készül, a hírek szerint július folyamán megkötötte a részvénykibocsátás hátterét adó bankokkal a megfelelő szerződéseket.

Leeresztett a lufi

A rendkívül ideges piacok miatt az IPO-k száma az elmúlt három hónapban rendkívüli módon lecsökkent, az előző négy hétben mindössze egyetlen (pénzügyi) vállalat szánta rá magát a lépésre. Az óvatos, kockázatkerülő magatartást a tőzsdék mélyrepülése indokolja, a Groupon IPO bejelentése óta például az S&P 500 index 11 százalékot esett, a tech-szektort reprezentáló NASDAQ index pedig a júliusi csúcs óta 14 százalékot zuhant.

A Groupon eredetileg közvetlenül a 2011. szeptember 5-ére eső amerikai Labor Day ünnep utánra tervezte a tőzsdei nyilvános részvénykibocsátást (initial public offering) - ami a most zajló hetet jelenti. Az új információk szerint a halasztás meghatározatlan időre szól, azonban ha a piacok megnyugszanak, még idén sor kerülhet az IPO-ra. A piaci hangulatnak megfelelően a Zynga is elhalasztotta a saját tőzsdekibocsátását. A Facebook-játékok sorozatgyártásával és a virtuális javak eladásával meggazdagodó vállalkozás jövő év elejét kezdte emlegetni, mint a tőzsdére vonulás várható időpontját. A bejelentéssel a nyár másik nagy IPO-ja is elúszik, ezzel a buborékot emlegető befektetési elemzők frappáns választ kaptak félelmeikre.

Svindli-szag

A Groupon körül azonban mintha nem is lenne minden rendben. A brutálisan kozmetikázott pénzügyi jelentésével szemben mind a leendő befektetők, mind az amerikai tőzsdefelügyelet kritikákat fogalmazott meg, ennek nyomán a Groupon új jelentés benyújtására kényszerült, amelyből kiderült, a vállalat az általánosan elfogadott számvitelei alapelvek szerint masszívan veszteséges, ráadásul hiánya egyre nő. A vitatott ACSOI (adjusted consolidated segment operation income) elszámolás gondosan elrejtette a Groupon masszív költségeit - a vezetőség szerint azért, mert az egyszeri, a növekedésre költött kiadások "félrevezethetik" a befektetőket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A céggel kapcsolatban súlyos kritikaként szokták megfogalmazni, hogy az alapítók és az első körös befektetők már gyors ütemben váltják készpénzre tulajdoni hányadukat. A masszívan veszteséges vállalkozás folyamatosan von be készpénzt, amelyből a gyors növekedési ütemet finanszírozza, azonban a pénz nagy része el is hagyja a céget: a vállalat eddig mintegy 930 millió dollárt fizetett ki korai tulajdonosainak - a legutolsó körben bevont 130 millió dollárból 120 milliót azonnal ki is vettek a cégből.

Ez a dinamika azt jelenti, hogy miközben új befektetők egyre nagyobb tulajdonhányadot szereznek, a cég működését részleteiben ismerők folyamatosan szállnak ki belőle. A kérdés adja magát: ha az alapítók ennyire bíznak a cégben, akkor miért kellene a tőzsdei befektetőknek megbízniuk benne? A Groupon látványosan rosszul tűri az alapítók lépéseinek médiavisszhangját, azonban a tőzsdefelügyelet szabályai szerint közvetlenül nem kommunikálhat a sajtóval, elkerülendő a befektetők befolyásolását az IPO előtt. A Groupon azonban megkerülte a szabályokat és kiszivárogtatta Andrew Mason alkalmazottaknak címezett memóját - amely történetesen pont azokra a kérdésekre adott választ, amelyeket a média is feltett.

Kérdés persze, hogy mit szól majd a tőzsdefelügyelet erre a durva szabályszegésre - a Wired IPO-ját pontosan egy ilyen kiszivárgó levél miatt kellett elhalasztani 1996-ban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról