Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 18. 10:56

Kína belép az európai mobilpiacra

A kínai szerepvállalás az európai telekommunikációs szektor működtetésében az infrastruktúra biztosításán túl minden jel szerint mostantól a szolgáltatói szektorra is áttevődik. Jövőre jön az első kínai mobilszolgáltató Európába.

Minden bizonnyal alapjaiban megváltoztatja majd az európai mobilpiacot, ha a kínai szereplők komolyan veszik, hogy megvetik a lábukat a kontinensen. Ennek egyik előszeleként a China Telecom bejelentette, európai érdekeltségén keresztül lakossági mobilszolgáltatást indít az Egyesült Királyságban, majd az ottani tapasztalatokból kiindulva tovább terjeszkedik a régióban. A célcsoport elsősorban a helyi kínai etnikum, de nem kizárt, hogy idővel a kínaiak olyan helyi multik leányvállalataival fognak versenyre kelni az előfizetők kegyeiért, mint a Vodafone Csoport, vagy a Deutsche Telekom.

Egyelőre csak virtuálisan

A China Telecom ügyfélszám alapján Kína harmadik számú mobilszolgáltatója, nagyjából 108 millió mobilos előfizetővel (az első helyezett China Mobile már több mint 900 millió ügyféllel rendelkezik). A cég Európában először virtuális mobilszolgáltatókat (MVNO) kíván létrehozni, azaz nem építene saját hálózatot, illetve készülékeket sem forgalmazna, vagyis az értékesítési és marketingtevékenységet is minimális szinten tartaná.

Nagy-Britanniában az MVNO modell több európai országgal ellentétben kifejezetten sikeresnek mondható, a saját infrastruktúrával rendelkező nagy távközlési multikkal partnerként összeálló cégek közt olyan nevek találhatók, mint a TESCO, vagy a Virgin. Az etnikai csoportokra épülő MVNO modell sem ismeretlen, Európában és Észak-Amerikában több olyan virtuális szolgáltató is üzemel, mely afro-karibi, illetve latin, esetleg török népcsoportokat tekint elsődleges célközönségének.


A londoni kínai negyed bejárata: kapu Európába

Azt egyelőre nem tudni, hogy a China Telecom melyik inkumbens szolgáltatóval köt majd megállapodást az infrastruktúra bérletéről, az európai leányvállalat nyilatkozatából mindenesetre az derül ki, hogy a szerződést rövidesen, várhatóan még ebben a hónapban aláírják a felek. Ha minden a tervek szerint halad, a China Telecom virtuális szolgáltatása a jövő év elején startolhat Nagy-Britanniában, ahol jelenleg a statisztikák szerint nagyjából félmilliós kínai kolónia él.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kínaiak puhatolózása mindenesetre intő jel lehet a tradicionális európai szolgáltatók számára, melyek könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, mint az Ericsson vagy a Nokia Siemens Networks az infrastruktúra-megoldások piacán. A kínai hálózatieszköz-gyártók, így elsősorban a Huawei, valamint a ZTE pár évvel ezelőtt kis piacokon keresztül szivárogtak be Európába, mára azonban szinte mindegyik európai mobilszolgáltatónak szállítanak terminálokat vagy hálózati berendezéseket.

Itthon akár frekvenciát is szerezhetnek

Korábban felmerült, hogy a kínai szolgáltatóknak esetlegesen helye lehet az ősszel kezdődő magyarországi frekvencia-aukción is, ahol - amennyiben tényleg licitál valamelyik kínai szereplő - első ízben fordulhatna elő, hogy kínai állami kézben lévő vállalat Európában mobilfrekvencia-használati licenchez jut. A két ország nemrég megerősített gazdaságpolitikai kapcsolatainak köszönhetően a kínaiak más területeken is pozícióba kerülhetnek (pl. légiközlekedés), és számukra jelenti a legkevesebb gazdasági kockázatot a negyedik mobilszolgáltató elindítása Magyarországon.

A kínai szerepvállalás az európai (mobil)szolgáltatói szektorban alapjaiban alakíthatja át a teljes iparágat, valamint a versenyt. Mivel a kínai cégek többnyire rendkívül tőkeerősek, és kedvező állami támogatásban is részesülnek, megjelenésük az európai piacon óriási árversenyt generálhat, ami a kisebb helyi szolgáltatókat teljesen a perifériára sodorhatja, de a nagyok számára is rendkívül komoly fejfájást okozhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.