Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 17. 10:27

Ideiglenesen piacra dobható a Samsung Galaxy Tab 10.1

Szűkítette korábbi döntése hatályát a düsseldorfi bíróság, így a Samsung Galaxy Tab 10.1 import- és eladási tilalma augusztus 25-ig csupán Németországra vonatkozik. A döntésnek nincs köze ahhoz a hírhez, miszerint az Apple hamis adatokat közölt a tiltó végzést kérő beadványában.

HIRDETÉS

Piacra dobhatja egyelőre Európában a Galaxy Tab 10.1 táblagépét a Samsung - döntött a düsseldorfi területi bíróság. Az eredeti tiltó határozat érvényben marad Németország területén, azonban a bíróság önkorlátozó döntése értelmében a tiltás hatálya nem terjed ki az teljes Európai Unióra. A tiltóhatározatot a bíróság most legalább az augusztus 25-i, a Samsung részvételével zajló meghallgatásig függesztette fel, utána visszaállhat az eredeti állapot, de akár a részleges, akár a teljes engedélyezés is lehetséges kimenetel lehet.

A bíróság közleménye a kérdésben meglehetősen homályos, pontos indoklást a határozat felfüggesztésére nem ad. Florian Müller, szabadalomjogi specialista szerint a bíróság úgy érezte, hogy saját hatásköre nem terjed ki Németország, illetve a Samsung Németországban bejegyzett leányvállalatán kívül, így a tiltó határozatot is erre szűkítette. A meghallgatásig így a Samsung Electronics GmbH számára mindenhol tilos, a dél-koreai Samsung Electronics Ltd. számára pedig Németországban tilos az eszköz forgalmazása. A bíróság döntése ideiglenes, a tiltó határozatot később újra kiterjesztheti a teljes Unióra.

Módosított képarány

A bíróság Florian Müller által megkérdezett szóvivője szerint az Apple beadványában talált, nyilvánvalóan hamisított képek nem játszottak szerepet a tiltóhatározat felfüggesztésében. Ahogy az már a beadvány első olvasásakor is mindenki számára nyilvánvaló lehetett, az Apple gondosan a formatervhez és a saját iPad modelljéhez igazította a Galaxy Tab 10.1 kinézetét, így átméretezték a koreai tablet képarányát, eltüntették az előlapról a látványosan virító Samsung feliratot, valamint a hasonlóság érdekében hasonló menüpontokat is kerestek a két készüléken - ami az iPad esetében alapértelmezett nézet, az Android Honeycomb 3.0-t futtató Galaxy Tab esetében azonban nem.

A képek manipulálása azonban még visszaüthet az Apple-re. A német bírósági procedúra szerint ugyanis a határozat elrendelésekor csak egyik felet hallgatják meg, a bíróság a tények ismeretét így azzal garantálja, hogy a panaszost tanúként, eskü alatt hallgatja meg - a beadványban közölt hamis vizuális információ miatt pedig a cupertino-i cég (vagy egyes alkalmazottjai) komoly bajba is kerülhetnek.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Samsung sem maradt makulátlan a történetben, a később nyilvánosságra került információk szerint a dél-koreai cégnek igenis volt tudomása arról, hogy az Apple tiltóhatározatért fog folyamodni a Galaxy Tab európai megjelenése előtt, ezért rengeteg bíróságon (így a düsseldorfin is) beadtak egy úgynevezett Schutzschriftet. A dokumentum  ugyanis lehetővé teszi az ilyen titokban zajló vizsgálatok elleni védekezést. Az a fél, amelyik meg szeretné védeni magát, előzetes "védelmi folyamodványt" nyújthat be a bíróságra, amely ha összetalálkozik egy panasszal, akkor a bíróság köteles meghallgatni mindkét szereplőt.

A bíróság ugyan a Samsung beadványát elolvasva valóban úgy döntött, hogy nem szükséges a dél-koreaiakat meghallgatni, a gyártó azonban nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a döntés teljesen előzmények nélkül jött létre. A Samsung jogi osztályának teljesítményére ugyanakkor jellemző, hogy a bíróság annyira gyengének ítélte a Schutzschriftben felhozott érveket, hogy a szokásostól eltérően eltekintett a dél-koreaiak meghallgatásától.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.