Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 17. 10:27

Ideiglenesen piacra dobható a Samsung Galaxy Tab 10.1

Szűkítette korábbi döntése hatályát a düsseldorfi bíróság, így a Samsung Galaxy Tab 10.1 import- és eladási tilalma augusztus 25-ig csupán Németországra vonatkozik. A döntésnek nincs köze ahhoz a hírhez, miszerint az Apple hamis adatokat közölt a tiltó végzést kérő beadványában.

Piacra dobhatja egyelőre Európában a Galaxy Tab 10.1 táblagépét a Samsung - döntött a düsseldorfi területi bíróság. Az eredeti tiltó határozat érvényben marad Németország területén, azonban a bíróság önkorlátozó döntése értelmében a tiltás hatálya nem terjed ki az teljes Európai Unióra. A tiltóhatározatot a bíróság most legalább az augusztus 25-i, a Samsung részvételével zajló meghallgatásig függesztette fel, utána visszaállhat az eredeti állapot, de akár a részleges, akár a teljes engedélyezés is lehetséges kimenetel lehet.

A bíróság közleménye a kérdésben meglehetősen homályos, pontos indoklást a határozat felfüggesztésére nem ad. Florian Müller, szabadalomjogi specialista szerint a bíróság úgy érezte, hogy saját hatásköre nem terjed ki Németország, illetve a Samsung Németországban bejegyzett leányvállalatán kívül, így a tiltó határozatot is erre szűkítette. A meghallgatásig így a Samsung Electronics GmbH számára mindenhol tilos, a dél-koreai Samsung Electronics Ltd. számára pedig Németországban tilos az eszköz forgalmazása. A bíróság döntése ideiglenes, a tiltó határozatot később újra kiterjesztheti a teljes Unióra.

Módosított képarány

A bíróság Florian Müller által megkérdezett szóvivője szerint az Apple beadványában talált, nyilvánvalóan hamisított képek nem játszottak szerepet a tiltóhatározat felfüggesztésében. Ahogy az már a beadvány első olvasásakor is mindenki számára nyilvánvaló lehetett, az Apple gondosan a formatervhez és a saját iPad modelljéhez igazította a Galaxy Tab 10.1 kinézetét, így átméretezték a koreai tablet képarányát, eltüntették az előlapról a látványosan virító Samsung feliratot, valamint a hasonlóság érdekében hasonló menüpontokat is kerestek a két készüléken - ami az iPad esetében alapértelmezett nézet, az Android Honeycomb 3.0-t futtató Galaxy Tab esetében azonban nem.

A képek manipulálása azonban még visszaüthet az Apple-re. A német bírósági procedúra szerint ugyanis a határozat elrendelésekor csak egyik felet hallgatják meg, a bíróság a tények ismeretét így azzal garantálja, hogy a panaszost tanúként, eskü alatt hallgatja meg - a beadványban közölt hamis vizuális információ miatt pedig a cupertino-i cég (vagy egyes alkalmazottjai) komoly bajba is kerülhetnek.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Samsung sem maradt makulátlan a történetben, a később nyilvánosságra került információk szerint a dél-koreai cégnek igenis volt tudomása arról, hogy az Apple tiltóhatározatért fog folyamodni a Galaxy Tab európai megjelenése előtt, ezért rengeteg bíróságon (így a düsseldorfin is) beadtak egy úgynevezett Schutzschriftet. A dokumentum  ugyanis lehetővé teszi az ilyen titokban zajló vizsgálatok elleni védekezést. Az a fél, amelyik meg szeretné védeni magát, előzetes "védelmi folyamodványt" nyújthat be a bíróságra, amely ha összetalálkozik egy panasszal, akkor a bíróság köteles meghallgatni mindkét szereplőt.

A bíróság ugyan a Samsung beadványát elolvasva valóban úgy döntött, hogy nem szükséges a dél-koreaiakat meghallgatni, a gyártó azonban nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a döntés teljesen előzmények nélkül jött létre. A Samsung jogi osztályának teljesítményére ugyanakkor jellemző, hogy a bíróság annyira gyengének ítélte a Schutzschriftben felhozott érveket, hogy a szokásostól eltérően eltekintett a dél-koreaiak meghallgatásától.

a címlapról