Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 11. 12:11

Európában már kapható a Samsung Galaxy R

Minden különösebb felvezetés nélkül megjelent a boltokban a Samsung Galaxy okostelefon-család legújabb, kétmagos processzorral szerelt tagja, a Galaxy R.

A koreai gyártó második, kétmagos processzorral ellátott felsőkategóriás mobilja az NVIDIA kétmagos CPU-jára, a Tegra 2-re épül - ugyanez a processzor dolgozik az európai polcokról egyébként éppen a napokban bírósági tiltóhatározattal eltávolított Galaxy Tab 10.1-ben - a Samsung okostelefonjainál ritkán alkalmaz nem saját gyártású processzort, a Galaxy S II volt az első, amely egyes piacokra Tegra 2-vel érkezett.

Az Android 2.3 operációs rendszert futtató Galaxy R a Galaxy S II-höz képest valamivel kisebb, 4,19 hüvelykes képátlójú SC-LCD kijelzővel rendelkezik, a felbontás azonban ugyanaz, 480x800 pixel - vagyis a Galaxy R esetén a pixelsűrűség jobbnak tekinthető. Az 1 GHz-en ketyegő Tegra 2 chip teljesítménye valamelyest elmarad ugyanakkor a Galaxy S II-ben dolgozó, saját gyártású Exynos CPU-hoz képest. Az újdonság beépített háttértára 8 gigabájt kapacitású, azaz legjobb esetben is fele az aktuális csúcsmodellben található mennyiségnek.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Samsung Galaxy R-be 5 megapixeles kamera kerül (a Galaxy S II 8 megapixeles érzékelővel ellátott kamerával rendelkezik), a rendszer legfeljebb 720p felbontású videofelvételek készítését támogatja. A rádiós egység a HSDPA/HSUPA szabványokkal kompatibilis, emellett természetesen a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi rádiós és a Bluetooth 3.0 modul is szériafelszereltség. A telefonba a kategóriának megfelelően A-GPS helymeghatározó rendszert is épített a gyártó.

A koreai gyártó második, kétmagos processzorral ellátott okostelefonja a kisebb és vélhetően olcsóbb kijelző, a gyengébb processzor és a kevesebb memória miatt várhatóan jóval kevesebbe kerül majd a legtöbb forgalmazónál, mint az aktuális nagyágyú. A Galaxy okostelefonok kurrens csúcskategóriája ezzel legalább három modellt számol: a Galaxy S II-t, a nemrég megjelent, 1,4 GHz-es processzorral rendelkező Galaxy S Plust, valamint a most megjelent Galaxy R-t.

A telefon lapunk információi szerint várhatóan szeptember végén, október elején jelenhet meg a magyarországi kereskedőknél. A készülék ára egyelőre nem ismert.

a címlapról