:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 7. 13:02

Videócsevegés a Facebook "nagy dobása"

Skype-alapú videócsevegést jelentett be a Facebook, illetve elérhetővé tette a csoportos szöveges csevegést is. A jó előre beharangozott "nagy dobás" csak a Microsoft-Facebook összefonódást vetíti előre, nem javítja a közösségi szolgáltatás jól ismert gyengéit.

Tegnap leleplezte legújabb szolgáltatását, a webes felületről elérhető videótelefonálást a Facebook. A rendszer lelke a Microsoft által nemrég felvásárolt Skype infrastruktúra, amellyel így a két szolgáltatás tovább közeledik. A lépés tovább mélyíti a Skype-ot felvásárló Microsoft és a Facebook stratégiai szövetségét, a két cég az Apple illetve a Google ellenében egyre ütősebb szolgáltatásokat vonultat fel.

Facebook és Skype, két jóbarát

A Facebook és a Skype összeborulása nem új keletű, az asztali Skype-kliensből már egy ideje elérhető a közösségi szolgáltatás is. A most bejelentett videotelefonálás jelenti az integráció következő lépését, amelynek keretében a Facebook-felhasználók egymást hívhatják a Skype rendszerét használva. A szolgáltatás telepítése rendkívül egyszerű, csupán aktiválni kell a videohívást a Facebook oldalán, majd le kell tölteni a böngészőbe beépülő modult, s máris élvezhető a videocsevegés. A HWSW gyorstesztje szerint a hívás minősége a Skype-standardoknak megfelelő, mind a videót, mind a hangot illetően, a telepítés pedig kezdő felhasználók számára sem okoz különösebb problémát.

A Skype és a Facebook közötti együttműködés a jövőben még szorosabbá válik, a kliensprogram 5.5-ös verziójában meg fog jelenni a platformok közötti szöveges csevegés, később pedig a Skype-Facebook videotelefonálás is lehetséges lesz. A Facebook részéről a következő lépés a mobil- és vezetékes telefonok hívása lesz, amiért valószínűleg a korábban bevezetett Facebook Credittel lehet fizetni.

A Facebook bejelentése vélhetően nem független a Google+-ban bemutatkozó Hangout múlt heti indulásától. A hosszabb ideje fejlesztett Facebook-szolgáltatás feltehetően már jó ideje megérett az általános használatra, de bevezetését elhalasztották a Google-megoldás megjelenéséig. A két rendszer azonban nem egészen egymás versenytársa: míg a Google a Gtalkon és Gmailen keresztül hosszabb ideje asztali és webes videohívást is kínál, a Google+-ban található Hangout elsősorban csoportos hívásra optimalizált. A Hangout képes folyamatosan figyelni, hogy a résztvevők közül éppen ki beszél, és őt helyezi a középpontba - a priorizálással a rendszer sávszélességet spórol és lehetővé teszi az akadozásmentes beszélgetést.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Facebook azonban nem teszi lehetővé a csoportos hívást, arra hivatkozva, hogy a Skype-ban csak a videohívások elenyésző része többfelhasználós. Az érvelés azonban hibás, a Skype-ban ugyanis csak az előfizetéssel rendelkező felhasználók indíthatnak csoportos videohívást - bár külön percdíja az ilyen beszélgetéseknek nincs. A prémium szolgáltatásként pozicionált csoportos videohívás, mint hivatkozási alap tehát ilyen szempontból nem állja meg a helyét.

A csoportos kommunikációt azonban mégsem hanyagolja a Facebook. A most bejelentett videohívás mellett elindult a csoportos (szöveges) csevegés, a kétfős beszélgetésekbe egyszerűen hívhatunk meg újabb szereplőket, csevegőszobákat hozva létre ezzel. Mark Zuckerberg Facebook-vezér szerint a 750 millió felhasználó fele használja a különböző csoportokat (Groups), ezek olyan miniközösségek, amelyekben a tagok tudják egymásról, hogy ugyanazon csoport tagjai - szemben a Google+-ban bevezetett körökkel, amelyek csak a létrehozó felhasználó számára láthatóak.

Nem a felhasználók számáról szól

Zuckerberg azt is elmondta, a közösségi hálózatok ezentúl nem elsősorban a felhasználók számáról, hanem az aktivitás intenzitásáról szólnak. A Facebook (és általában a közösségi média) messze meghaladta a kritikus tömeget, így nem kérdéses, ezek a rendszerek most már velünk maradnak - mondta Zuckerberg. A kérdés csupán az, hogy a felhasználók milyen intenzitással fogják használni a különböző szolgáltatásokat, amelyet a Facebook a megosztások számában mér. E mérőszám szerint az átlagos felhasználói aktivitás évente duplázódik a Facebookon, és egyelőre nem látszik megtorpanás ebben a trendben: 2004-ben az átlagos felhasználó 10 naponta osztott meg egy tartalmat, mára ez napi négy közelébe emelkedett, jövőre pedig nyolc közelébe várják. Ebben természetesen benne van a Facebook felületén közvetlenül megosztott tartalom, a külső oldalakon végzett "lájkolás", valamint a mások által megosztott tartalommal való interakció is.

Zuckerberg szerint a Facebookon töltött időt leginkább a független alkalmazások és a mobilos hozzáférés növelték, épp ezért meglepő, hogy a hatalmasnak szánt mai bejelentés nem ezzel a kettővel kapcsolatos. Csak a csoportos szöveges csevegés lesz mobilról elérhető, a videotelefonálás belátható időn belül nem.

Ugyan a videotelefonálás valóban hasznos szolgáltatás lesz a felhasználók egy részének, a Facebook problémáira nem ad megfelelő választ: a közösségi szolgáltatás tagadhatatlanul elhanyagolja a mobil környezetet. Míg a Google+ indulásakor különleges hangsúlyt kapott az Androidra készült alkalmazás, és az Instant Feltöltés és a Huddle révén hasznos része lett a Google+ rendszernek, a Facebook mobilkliensei továbbra is korlátozott funkcionalitással rendelkeznek és lassan frissülnek. Tipikus példa, hogy a több mint egy éve megjelent Apple iPadre még ma sincs "gyári" Facebook-alkalmazás, noha a közösségi oldal és a tablet felhasználói között gyakorlatilag teljes átfedés van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.