:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 7. 09:17

Az online és a mobil húzza a videojáték-piacot

A Gartner felmérése szerint a fogyasztói költés a videojáték-piacon továbbra is erősen növekszik, akár a hardvereket, akár a szoftvereket vesszük alapul. Év végére a teljes piac 74,4 milliárd dollárra nő.

A Garner legfrissebb játékpiaci előrejelzése szerint továbbra is egyre több pénzt költenek világszerte a vásárlók játékprogramokra, az azok futtatására alkalmas konzolra vagy egyéb eszközökre, illetve online játékokra is. A tavalyi 67 milliárdos globális költés 10,4 százalékkal növekedik tovább, idén várhatóan 74,4 milliárdos lesz a teljes torta.

A játékosok a Gartner szerint 18 milliárd dollárt költenek hardverre idén, 44,7 milliárdot játékprogramokra, míg az online játékokból származó bevételek 11,9 milliárd dollárra rúgnak. “Az ekkora piac azt jelenti, hogy nagyon sok fogyasztó választja a játékot a szórakozásra szánt büdzséjének fő elemeként és egészen addig folytatja játékosként is az életét, amíg a kiadók kihívással teli és szórakoztató játékokat készítenek” - mondta a számok kapcsán Fabrizio Biscotti, a Gartner kutatási igazgatója. Nem fenyeget tehát a veszély, hogy a játékosok kinőnek a videojátékokból, így a piac folyamatosan duzzadhat egyre nagyobbra, ahogy újabb és újabb generációk és társadalmi rétegek lépnek be és szolgálják ki őket a kiadók.

Az online 4 év alatt majdnem tripláz

A következő években az online játékok piaca fog továbbra is leggyorsabban növekedni. A kutatócég kalkulációi szerint 2013-ig az online bevételek közel megduplázódnak, 21,5 milliárdot hozva a piaci szereplőknek, míg 2015-re egy lassuló tempójú növekedésse 28,2 milliárd dollárra nő majd a piac. Ez átlagban 27 százalékos éves növekedést jelent a következő négy év során. A hardvereladásokból származó bevételek szintén növekedni fognak, bár ezek sokkal óvatosabb mértékben, az idei 18 milliárdról 2013-ra 24,6 milliárdra bővül a játékos hardverpiac, 2015-re pedig 27,4 milliárdot jósol a Gartner. A szoftvereknél szintén csak enyhes növekedéssel számol a kutatócég, négy év alatt a mostani 44,7 milliárdról 56,5 milliárdra duzzad a játékealdásból származó bevétel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A játékpiac viszont jelentősen átalakul, s főként a szoftvereladások esetében lesz látványos a mobil platformok térnyerése, ami egyrészt a növekedés motorjaként lesz jelen, másrészt hátrányosan érintheti a teljes értékű konzolos és PC-s játékok eladásait. Az okostelefonok és tabletek népszerűségében fontos szerepe van a játéknak, s úgy tűnik hosszú időre húzó terület maradhat a mobilnál is a szórakozás, amire ráadásul a felhasználók hajlandók pénzt is áldozni.

Ezek a mobil eszközök nem elsődlegesen játékra használt eszközök, és nem is lesznek azok, a mobil platformok ereje a játékpiacon éppen abban van, hogy egy egyébként is mindig használt eszközhöz adnak egy illeszkedő szórakozási formát. A casual, azaz eseti játék soha nem látott szintre erősödhet, ennek egyik már most kézzelfogható jele, hogy minden okostelefonos alkalmazás-piactéren a legnépszerűbb alkalmazások a játékok.

Kevesebbet költünk rendes játékra, ha mobilon is játszunk

A mobilos és online forradalom a klasszikus játékpiaci szereplőknek komoly fejtörést okozhat. Az NPD Group kutatása szerint már most a játékletöltések fele mobil eszközön történik, s a statisztikák szerint már jelenleg is a játékosok 40 százaléka kevesebb pénzt költ dobozos PC-s és konzolos játékokra, mint mielőtt mobilon is elkezdtek játszani. Ez azt jelenti, hogy a mobil nem csak egy kiegészítő, hanem részben helyettesítő termék is, akár az idő, akár az anyagi ráfordítást nézzük.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.