Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 5. 14:50

Nincs többé valós idejű keresés a Google-ben

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy felfüggeszti a valós idejű keresési funkciót, azaz a jövőben a találatok között nem jelennek meg a Twitte- üzenetek és egyéb instant tartalmak. A Google+ bevezetésével a Google túllép a Twitteren.

A valós idejű keresés lényege, hogy egy kereséshez nem feltétlenül a legrelevánsabb, legnívósabb találatokat jeleníti meg a Google, hanem az éppen aktuális tartalmakat. Ehhez a szokásos találati lista felépítése nem alkalmas, a Google ezért mutatta be tavaly márciusban a dinamikus streamet, amiben a találati lista valós idejű elemei folyamatosan jelennek meg és tűnnek tova, anélkül, hogy a felhasználónak újra kellene tölteni az oldalt.

Mindent ide, azonnal!

A dinamikus stream a találati lista első részében jelent meg, a felhasználó így azonnal láthatta a közösségi tartalmakat is, nem kellett külön paramétert beállítani vagy egy menübe kattintani. A legnagyobb beszállítója ennek a képességnek a Twitter volt, most viszont kiesett a kedvezményezettek köréből. Eddig az aktuális eseményekre való kereséskor,  a korábbi releváns tartalmak és a frissen indexelt tartalmak mellett fontos részét képezték az információknak a Twitterről jövő üzenetek is.

01:15
 

Real Time Search

Még több videó

A bezárás után viszont nem csak a találati oldalról tűnnek el a valós idejű tartalmak, de a Google keresősáv jobb oldalán sem lesznek ott többé, ha pedig valaki közvetlen linket mentett el valamely kulcsszó közösségi tartalmi keresésére, azt sem leli meg tegnap óta. Mindössze egy árva 404-es hiba maradt az egészből.

Jöjjön a saját gyerek

A Google azt mondja, hogy a fejlesztők keresik a lehetőséget, hogy hogyan tudnák ezt a képességet a Google+ rendszerébe beintegrálni, de enélkül is rájött mindenki, hogy a két lépés összefügg. A Google még 2009-ben kezdte indexelni a Twitter-üzeneteket, majd 2010 tavaszától kezdve jelentek meg ezek a tartalmak valós időben, külön dobozban a találati listában. Az idei visszavonulónak hivatalosan az az oka, hogy a Twitter és a Google közti szerződés lejárt és nem kötötték újra. A Twitter számára valószínűleg kényelmes lehetőség volt plusz forgalom szerzésére, bár nem biztos, hogy üzletileg is hasznos.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google számára pedig egyértelműen egy szövetségesből ellenfél a Twitter, mégpedig a Google+ elindulása miatt. A Google+ a kommunikáció és a kapcsolati háló formátumát tekintve leginkább a Twitter modelljét másolta le, kipofozva azt sokkal összetettebb és kezelhetőbb formába. Így viszont nincs szüksége a kistestvérre, sokkal fontosabb, hogy a felhasználók belül aktivizálják magukat. Be lehet ugyan linkelni a többi közösségi oldal profiloldalait, de a Google+ nem az aggregátor szerepet akarja felvenni, sokkal inkább vágyik tényleges felhasználásra.

I'll be back!

A Google és a Twitter közti megállapodás 2011. július 2-án járt le, de a hivatalos magyarázat szerint nem azért szállt ki a Google, mert haszontalanná vált ez a tartalom, hanem mert a továbbiakban nem fér hozzá a Twitter speciális, csak a Google számára fenntartott feedjéhez. Az ígéret szerint a valós idejű keresés nem örökre tűnik el, viszont amikor visszatér, akkor már a Google+ is erős szerepet kap benne, illetve más közösségi kommunikációs felületek is megjelenhetnek benne, akár a Twitterrel együtt, akár anélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról