:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 19. 09:43

Valós idejű kereső a Google-ben

A Google találati oldala már most is olyan mint egy karácsonyfa: térképek, képek vagy éppen minialkalmazások jelennek meg rajta. A valós idejű keresés beiktatásával Twitter-üzenetek, fórumbejegyzések is színesíthetik a képet.

A Google amellett, hogy mindenbe beleüti az orrát, alapjában véve a keresőjével ért el sikereket. Így természetes, hogy ez is folyamatosan megújul, fejlődik, s szerencsére ebből általában hazánk sem marad ki, legfeljebb kicsit később kapjuk meg a fejlesztéseket. Az USA-ban tavaly decemberben mutatkozott be egy fontos újítás, a valós idejű keresés, ami a közösségi hálózatokból, blogokról, fórumokból és Twitterről húzza be a tartalmakat, s azokat késlekedés nélkül megmutatja a találati oldalakon. A valós idejű keresés mostantól a magyar felhasználók számára is elérhető, a terítés reggeltől fokozatosan történik, s elméletileg 1-2 napon belül mindenki számára aktív szolgáltatássá válik. Azon túl, hogy a találati oldalakon valós időben megjelennek a közösségi tartalmak és a friss indexált oldalak, a felhasználók úgy ellenőrizhetik, hogy ők is megkapták-e a frissítést, hogy a keresési beállításoknál mengézik, hogy az erre vonatkozó beállítás látható-e már.

Ez most történik

A valós idejű keresés lényege, hogy egy kereséshez nem feltétlenül a legrelevánsabb,  legnívósabb találatokat jeleníti meg a Google, hanem az éppen aktuális tartalmakat tolja ki folyamatosan. Ehhez a szokásos találati lista felépítése nem alkalmas, a Google ezért mutatta be a dinamikus stream megoldást, amiben a találati lista valós idejű elemei folyamatosan jelennek meg és tűnnek tova, anélkül, hogy a felhasználónak újra kellene tölteni az oldalt.

A dinamikus stream a találati lista első részébe kerül be, a felhasználó így azonnal láthatja a közösségi tartalmakat is, nem kell külön paramétert beállítani vagy éppenséggel egy menübe kattintani. Ha már tegnap is működött volna a szolgáltatás, akkor feltételezhetően a Pannon vagy a Telenor szavakat begépelve megkaptuk volna a névváltásról a hazai Twitteren folyó eszmecsere elemeit, illetve a délelőtt folyamán látszottak volna az MTI-közlemény alapján megjelent hírek, illetve a sajtótájékoztató utáni további cikkek is.

A hírek eddig is gyorsak voltak

Eddig sem kellett sokat várni, hogy egy-egy anyag bekerüljön a Google rendszerébe, egy fontosabb hírportál cikkei szinte azonnal, vagy pár perc késéssel, de megjelentek a keresőben, illetve a Google News-ban is. A valós idejű találatok listázása ezt annyival dobja fel, hogy ezek azonnal szem előtt lesznek, s a Twitter-üzenetekkel, vagy a Friendfeed-megosztásokkal együtt azt mutaják majd meg a felhasználónak, ami \"most történik\".

Kipróbálni legkönnyebben mozifilmekkel, sorozatokkal, aktuális hírekkel lehet a szolgáltatást. A jövőben \"breaking news\" esetén hasznos lesz megnyitni egy találati oldalt a témában, s ott frissítgetés nélkül elénk tárulnak az események. Ez még hasznosabb abban az esetben, ha a keresett téma nem számít kiemelkedőnek, csak valamiért az adott felhasználónak fontos. Ha valaki pedig kizárólag a forró hírekre kíváncsi, annak pedig ott lesz egy külön oldal a legfrissebb webes tartalmakból válogatva, amit ráadásul igény szerint tovább is lehet szűrni. Ki lehet választani például csak a mikroblogok tartalmait, vagy csak a híreket is akár.

Kapcsolatépítés

A szolgáltatáshoz természetesen nem elegendő a Google-robotok további fejlesztése, hanem partnerszolgáltatókat kellett keresni, akik csatlakozást biztosítanak a Google-nek rendszerükhöz, s átadják a tartalmakat indexálásra. Tipikus win-win szituáció, hisz a Google tovább erősítheti pozícióját a keresőpiacon, a közösségi szolgáltatók pedig további forgalmat kapnak a találati oldalakról.

Az együttműködő oldalak között van természetesen a Twitter, a Facebook, a Friendfeed, a MySpace, a Jaiku és az Identi.ca, de nem okozna meglepetést, ha újabb szolgáltatók csatlakoznának a listához. A tavaly decemberi amerikai bevezetés után hazánkban két és fél hónapot kellett várni, s a valós idejű keresés fokozatosan jelenik majd meg minden felhasználónak is a .hu domain alatt is. Az ígéretek szerint péntek éjfélig befejeződik a terítés, de korábban is láttunk már olyat, hogy apró hibák miatt akár napokkal is csúszott egy funkció bekapcsolása.

Ha valakinek még nem élesedett volna a szolgáltatás, de már nem bír várni, akkor a google.com/ncr cím alatt, nem bejelentkezve, az amerikai szájtra kerül, s nem ugrik át a böngésző automatikusan a google.hu címre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.