:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 1. 12:32

Android-ellenes szövetségé a Nortel szabadalmi portfóliója

Sűrűsödik a levegő a Google mobilos operációs rendszere körül, egy ellenfelek által alkotott konzorciumnak sikerült megszereznie a csődbe ment Nortel rendkívül értékes szabadalomportfólióját.

Négy és fél milliárd dollárért kelt el végül a 2009-ben csődbe ment Nortel Networks által összegyűjtött több mint hatezer, elsősorban mobilkommunikációval kapcsolatos szabadalom. A vevő egy konzorcium, amelyet az Apple, a Microsoft, a BlackBerryket gyártó RIM, az Ericsson és a Sony alkot. Mint ismeretes, a portfólióért először a Google szállt csatába, 900 millió dollárt ajánlva a portfólióért áprilisban. Az egymásra licitálás azóta folyt a színfalak mögött, a végeredmény azt mutatja, hogy a keresőóriás vesztett.

A szakmát alaposan meglepte a végső ár, a szakértői találgatások 1,5 milliárd dollárra taksálták a szabadalmi portfóliót. Arra azonban senki nem számított, hogy a gyártók egy csoportja összeáll, és együtt ennyire fel tudják tornázni az árat. A RIM saját, külön bejelentése szerint 770 millió dollárral szállt be az ügyletbe, az Ericsson pedig 340 millió dollárt dobott be a közösbe - az Apple és a Microsoft nem adott ki ilyen nyilatkozatot. A konzorcium struktúrája elsősorban a licencelési megállapodások miatt lesz érdekes, a befolyó összegekből a tulajdonosok részarányuknak megfelelően fognak majd részesedni.

Védőbástya

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, a mobilgyártók közötti piaci csata jogi úton is folyik, egymás után indítanak pert a cégek egymás ellen. Kezd azonban kialakulni egy Android-ellenes egységfront, amelynek tagjai egymással kiegyeznek, a Google-t azonban jelentős összegekre perelik. Erre utal a Nokia és a Microsoft összeborulása, illetve az Apple és a Nokia keresztlicencelési megállapodása (amelynek keretében az Apple fizet a Nokiának, cserébe megerősödve perelheti az androidos gyártókat). A szövetség újabb győzelme a Google felett a portfólió megszerzése, amely komoly védelmet nyújtott volna az Androidnak a szabadalmi perekben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google maga is kifejezte áprilisi ajánlattételekor, hogy a szabadalmak megszerzése kritikus fontosságú az Android platform jövőjére nézve. Bár a keresőóriás folyamatosan támadja a szabadalmi rendszert - amely szerinte erősen gátolja az innovációt - belátta, hogy szükséges a saját szabadalmi portfólió felépítése. Ahogy a HWSW korábban megírta, a szabadalmak olyan eszközzé váltak a dinamikusan változó piacokon (így a mobiltelefonoknál is), amely a régi szereplőket segíti az ifjú titánokkal szemben. Az egyetlen megoldás a szabadalmi keresztmegállapodások kötése, illetve egész szabadalmi portfóliók felvásárlása.

Kié a vár?

A Nortel portfóliója pontosan ezért volt rendkívül értékes: ilyen mennyiségű és minőségű szabadalom egyszerre biztosan nem kerül a piacra a jövőben. Az Androiddal szemben álló vállalatok vélhetően azért fizettek ki most 4,5 milliárd dollárt, hogy a Google a már beindult (és későbbiekben beinduló) perekben ne támaszkodhasson a Nortel szabadalmaira. Az említett vállalatok mindegyike teljes szabadalomarzenállal rendelkezik, számukra nem volt kritikus fontosságú a további védelem: ez a 4,5 milliárd dollár egyértelműen a támadást szolgálja, és valószínűleg nem kell sokáig várni a bevetésére sem.

A Nortel szabadalmai között különösen értékesnek számítanak a 4G-s adatátvitellel kapcsolatosak. Egyes szakértők szerint a Nortelnek sikerült levédetnie a következő generációs adatátviteli szabványok legfontosabb elemeit, és a jövőben minden ilyen standardot használó gyártónak licencet kell vásárolnia a szabadalom birtokosaitól. Ez a lépés azt jelentheti, hogy az androidos készülékek a jövőben  költséghátránnyal indulhatnak azoknak a gyártóknak a termékeivel szemben, akiknek hozzáférésük van a szabadalomhoz. Ennek megfelelően a Sony Ericsson lehet az egyetlen, aki 4G-s Android-alapú telefont gyárthat, a Samsungnak, a HTC-nek és a többieknek azonban készülékenként néhány dolláros licencdíjat kell majd fizetniük. Bár ez csupán egy feltételezett forgatókönyv, az eddigi piaci történések alapján valószínűsíthető ez a kimenetel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.