Szerző: Koi Tamás

2011. június 21. 10:43

Bemutatkozott az N9, a Nokia első MeeGo-s telefonja

Ma nemzetközi szinten is bemutatkozott a Nokia új érintőkijelzős okostelefonja, az N9, mely új fejezetet nyit a finn gyártó történetében, ez ugyanis az első olyan készülék, melyen az Intellel közösen fejlesztett, Linux alapú operációs rendszer, a MeeGo fut.

A Nokia N9 a felhasználói interfészt és a dizájnt tekintve egyaránt kecsegtet olyan, merésznek mondható újdonságokkal, melyeket a többnyire konzervatív vonalhoz ragaszkodó Nokia eddig nemigen próbálkozott. A cég által ma leleplezett újdonság az első olyan eszköz a kínálatban, melyen a Linux alapokra építkező MeeGo fut, jóllehet a gyártó láthatóan egyelőre nem akar túl nagy reklámot csinálni a platformnak, a hivatalos sajtóanyagban így például mélyen hallgat arról, milyen operációs rendszer fut az N9-en.

Az új okostelefon fejlesztése során a tervezők láthatóan a cool-faktor növelésére összpontosítottak elsősorban, így az N9 polikarbonát burkolata - a kijelzőt leszámítva - egyetlen darabból áll, melybe egy 3,9 hüvelykes képátlójú, kissé íves kialakítású AMOLED-kijelző illeszkedik. A panel felbontása egyébként 854x480 pixel, vagyis ez lesz az eddigi legjobb felbontást, illetve pixelsűrűséget produkáló kijelzővel ellátott telefonja a Nokiának.

Anna és a többiek

A Nokia az N9 bejelentésével egy időben közölte, hogy a jövő hónaptól a gyárból kikerülő N8, E7, C7 és C6 mobilok már a Symbian operációs rendszer legújabb, Anna kódnevű változatát futtatják majd.
A már megvásárolt, vagy készletezett telefonokra augusztusban érkezik meg a frissítés letölthető formában.

A rendszerkörnyezet gördülékeny működéséről erős hardver gondoskodik: az N9-ben egy 1 GHz-en ketyegő OMAP3630-as processzor és a PowerVR SGX530 GPU páros dolgozik, 1 gigagájt rendszermemóriával megtámogatva. A telefon 16 vagy 64 gigabájt háttértárral érkezik, a köztes, 32 GB-os lépcső ezúttal érdekes módon kimarad. Az N9-ben a mondhatni alapnak tekintett Bluetooth és GPS-modulokon, valamint a WLAN kommunikáción túl lesz NFC chip is az érintés nélküli fizetési rendszerek kiszolgálása érdekében.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az N9 további érdekessége, hogy a Nokia kínálatában elsőként microSIM passzol a telefonba - ez az a SIM-kártya formátum, mely az iPhone 4 és az iPad megjelenése után vált elterjedtté. A készüléken a MeeGo operációs rendszer 1.2-es, Harmattan kódnévvel ellátott változata fut majd, a rendszer többek közt teljes HTML5 kompatibilitást ígér, a Flash-támogatásról azonban szemérmesen hallgat a Nokia. A fejlesztők számára fontos hír, hogy az N9-re lehet alkalmazásokat készíteni a Qt 4.7 grafikus framework segítségével is.

A Nokia N9 három színben kerül forgalomba (fekete, kék, magenta), a megjelenési időről és a fogyasztói árról egyelőre nem közölt információkat a Nokia azon kívül, hogy a telefon még idén elérhetővé válik.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról