:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 8. 13:04

Letölthető az Oracle JDeveloper 11g R2

Megjelent az Oracle JDeveloper legújabb verziója és ezzel párhuzamosan elkészült az új Oracle Application Development Framework is. Letölthetők az Oracle oldaláról.

Frissítette Java fejlesztői környezetinek egyikét az Oracle. Amint az ismert, a Sun felvásárlásával a vállalat kezébe került a NetBeans, így a cégnek két Java fejlesztői környezete is van. A vállalat a NetBeanst továbbra is fejleszti (áprilisban érkezett meg a NetBeans 7), de a stratégiai fejlesztői eszköze továbbra is a saját JDeveloper marad. A NetBeans egy technológiailag élen járó környezet, amely Java mellett további nyelveket (pl. C/C++, PHP) is támogat, a JDeveloper viszont kifejezetten az Oracle-alapú vállalati Java-alkalmazásokat fejlesztők legfontosabb eszköze kíván lenn.

A Sherman kódnevű, mától letölthető JDeveloper 11g R2-t az alapoktól újraírták és modulokra darabolták a fejlesztők, ennek eredményeképp a most megszületett  fejlesztői keretrendszer (IDE) sokkal agilisebb, gyorsabban indul és sebesebben fut, mivel csak a fejlesztő számára valóban szükséges komponensek töltődnek be. Az Oracle OSGi-alapokra helyezte az IDE-t, így könnyen kapcsolhatók hozzá OSGI-alapú kiegészítések (Az OSGi (korábban Open Service Gateway initiative) egy dinamikus, komponensalapú szervizmodellt vezet be a Javába és lehetővé teszi a Java alkalmazások és komponensek távoli telepítését, eltávolítását, elindítását, leállítását vagy frissítését, azaz távoli felügyeletét újraindítás nélkül).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új JDeveloper már támogatja a JSF 2.0 (JavaServer Faces) specifikációt, amely a Java EE6-tal egyszerre jelent meg, valamint a Faceleteket. A JavaServer Faces célja, hogy a nagyvállalati Java fejlesztők egyszerűbben készíthessék el alkalmazásaik felhasználói felületét. A 2.0 verzió új komponentizációs modellekkel és egy egyszerűbb komponensfejlesztési modellel egészíti ki a szabványt, lehetővé teszi egy webes felhasználói interfész konfigurációját XML fájlok helyett annotációval is.

Az újdonságok listájáról érdemes még kiemelni, hogy a JDeveloper végre fut 64 bites Windows operációs rendszeren is. Jobb támogatást kaptak a RESTful API-k is az Oracle új fejlesztői eszközében, és a JDeveloper 11g R2 együttműködik a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló Mavennel, illetve a Hudson integrációs szerverrel is. A Hudsonhoz szintén a Sun felvásárlásával jutott az Oracle, de a nyílt forrású megoldást fejlesztők közösségének vezetői idén úgy döntöttek, Jenkins néven folytatják tovább a projektet, az Oracle viszont megtartotta a Hudson nevet.

A JDeveloper 11g R2-vel együtt az Oracle frissítette az Application Development Frameworköt is, ennek legfontosabb újdonsága a "hot reload": ahogy a fejlesztő megváltoztatja a kódot és a metaadatokat, azok egyből bekerülnek az alkalmazásszerverbe. Az ADF és a Jdeveloper 11g R2 további újdonságairól Dana Singleterry vezető termékmenedzser blogjában lehet olvasni, kimerítő leírás található minden új funkcióról az Oracle Technology Network oldalán, ahol a kiadási jegyzék is elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.