Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Letölthető az Oracle JDeveloper 11g R2

Bodnár Ádám, 2011. június 08. 13:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megjelent az Oracle JDeveloper legújabb verziója és ezzel párhuzamosan elkészült az új Oracle Application Development Framework is. Letölthetők az Oracle oldaláról.

hirdetés

Frissítette Java fejlesztői környezetinek egyikét az Oracle. Amint az ismert, a Sun felvásárlásával a vállalat kezébe került a NetBeans, így a cégnek két Java fejlesztői környezete is van. A vállalat a NetBeanst továbbra is fejleszti (áprilisban érkezett meg a NetBeans 7), de a stratégiai fejlesztői eszköze továbbra is a saját JDeveloper marad. A NetBeans egy technológiailag élen járó környezet, amely Java mellett további nyelveket (pl. C/C++, PHP) is támogat, a JDeveloper viszont kifejezetten az Oracle-alapú vállalati Java-alkalmazásokat fejlesztők legfontosabb eszköze kíván lenn.

A Sherman kódnevű, mától letölthető JDeveloper 11g R2-t az alapoktól újraírták és modulokra darabolták a fejlesztők, ennek eredményeképp a most megszületett  fejlesztői keretrendszer (IDE) sokkal agilisebb, gyorsabban indul és sebesebben fut, mivel csak a fejlesztő számára valóban szükséges komponensek töltődnek be. Az Oracle OSGi-alapokra helyezte az IDE-t, így könnyen kapcsolhatók hozzá OSGI-alapú kiegészítések (Az OSGi (korábban Open Service Gateway initiative) egy dinamikus, komponensalapú szervizmodellt vezet be a Javába és lehetővé teszi a Java alkalmazások és komponensek távoli telepítését, eltávolítását, elindítását, leállítását vagy frissítését, azaz távoli felügyeletét újraindítás nélkül).

Az új JDeveloper már támogatja a JSF 2.0 (JavaServer Faces) specifikációt, amely a Java EE6-tal egyszerre jelent meg, valamint a Faceleteket. A JavaServer Faces célja, hogy a nagyvállalati Java fejlesztők egyszerűbben készíthessék el alkalmazásaik felhasználói felületét. A 2.0 verzió új komponentizációs modellekkel és egy egyszerűbb komponensfejlesztési modellel egészíti ki a szabványt, lehetővé teszi egy webes felhasználói interfész konfigurációját XML fájlok helyett annotációval is.

Az újdonságok listájáról érdemes még kiemelni, hogy a JDeveloper végre fut 64 bites Windows operációs rendszeren is. Jobb támogatást kaptak a RESTful API-k is az Oracle új fejlesztői eszközében, és a JDeveloper 11g R2 együttműködik a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló Mavennel, illetve a Hudson integrációs szerverrel is. A Hudsonhoz szintén a Sun felvásárlásával jutott az Oracle, de a nyílt forrású megoldást fejlesztők közösségének vezetői idén úgy döntöttek, Jenkins néven folytatják tovább a projektet, az Oracle viszont megtartotta a Hudson nevet.

A JDeveloper 11g R2-vel együtt az Oracle frissítette az Application Development Frameworköt is, ennek legfontosabb újdonsága a "hot reload": ahogy a fejlesztő megváltoztatja a kódot és a metaadatokat, azok egyből bekerülnek az alkalmazásszerverbe. Az ADF és a Jdeveloper 11g R2 további újdonságairól Dana Singleterry vezető termékmenedzser blogjában lehet olvasni, kimerítő leírás található minden új funkcióról az Oracle Technology Network oldalán, ahol a kiadási jegyzék is elérhető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.