Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 21. 12:13

Megjelent a NetBeans 7

Tegnap megjelent a NetBeans 7, a Sun, azaz immár az Oracle népszerű integrált fejlesztési környezete. A legfontosabb újdonság a Java 7 támogatás, de aki PHP-ban, HTML-ben vagy C/C++ nyelvben dolgozik, annak is érdemes lehet egy próbát tennie.

Befutott a NetBeans 7, ez a nylt forrású fejlesztői eszköz első főverziója azóta, hogy az Oracle a Sun tulajdonosa lett - ez az újdonságok listáján érzékelhető is. Az egyesülés kapcsán a vállalat korábban közölte, meg akarja tartani és továbbra is fejleszteni kívánja a NetBeanst, a Sun nyílt forrású fejlesztői környezetét, de a stratégiai fejlesztői eszköze saját JDeveloper.

Java 7

A NetBeans 7 jelenleg az egyetlen nyílt forrású fejlesztői eszköz, amely támogatja az egyelőre még korai állapotú, fejlesztői előzetesként elérhető Java Development Kit 7-et, beleértve a nyelv egyszerűsítését célzó Coin projekt keretében végrehajtott változtatásokat, a kódkiegészítést és hint-elést. A JDK7 végleges verziója várhatóan júliusban érkezik meg, a NetBeans pedig a 7.0.1 verzióban kapja meg azokat az újdonságokat, amelyek a jelenlegi, fejlesztői előzetestől eltérnek.

A JDK 7 egyik fontos fejlesztése lett volna a modularitás, ezeket az erőfeszítéseket a Jigsaw projekt fogja össze, egy másik fontos fejlesztés pedig a Lambda projekt keretén belül történik, ami új első osztályú függvények, függvénytípusok beépítését célozza. Ezeket azonban csak a 2012-ben érkező JDK 8 kapja meg, derül ki tavaly ősszel az Oracle OpenWorlddel párhuzamosan zajló JavaOne konferencián, ahol az Oracle először ismertette, mik a tervei a Javával.

Azok a Java-fejlesztők, akik még nem használnak Java 7-et, az új NetBeansben olyan képességeket élvezhetnek mint a jobb integráció az Oracle WebLogic Serverrel, az Oracle adatbázissal és a GlassFish 3.1 nyílt forrású Java alkalmazásszerverrel. Emellett említésre méltó fejlesztés a Maven projektmenedzsment-eszköz 3-as verziójának támogatása, a JUnit 8.4.2 integráció a távoli HTTP URL-el követésének lehetősége Javadoc-ból, illetve az Oracle az újdoságok között említi aGridBagLayout testreszabásához kínált új vizuális eszközt. A Java EE-ben dolgozóknak a jobb CDI- és REST-támogatás lehet vonzó a NetBeans 7-ben többek között.

PHP, HTML, C/C++

A NetBeans cseh eredetű, a szoftver Xelfi néven látta meg a napvilágot 1997-ben a prágai Károly Egyetemen, majd később egy cég alakult a Xelfi útjának egyengetésére, amit 1999-ben vett meg a Sun Microsystems, amely nyilvánossá tette a szoftver forrását. A NetBeans egy Java-fejlesztői környezetnek indult, azonban a 6.0 verzió óta már a JavaScriptet is támogatja a C és a C++, illetve a Java Enterprise Edition mellett, azóta pedig több más nyelvvel (pl. PHP) bővült a kínálata. A Ruby On Rails januárban kikerült a támogatott nyelvek közül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Aki nem Java-fejlesztésre használja a NetBeans-t, annak is érdemes egy próbát tennie a 7-es verzióval: a webfejlesztők a HTML5 és JavaScript Object Notation támogatásnak örülhetnek, a PHP-vel dolgozóknak pedig a PhpDocumentorral való együttműködés és a PHP 5.3-ban megjelent aliasok kezelése miatt lehet érdemes váltani. A C/C++ nyelvekben fejlesztők számára a NetBeans Platform Profiler teljesítménynövekedése lehet a legnagyobb újdonság. A NetBeans 7 kiadási jegyzéke az összes újdonság részletes listájával itt érhető el.

A NetBeans 7 letölthető az Oracle oldaláról. A fejlesztői környezet fut az összes népszerű asztali operációs rendszeren (Windows, Linux, Mac OS X, Solaris) és angol, portugál, japán, kínai és orosz nyelvű verzióban érhető el Java SE, Java EE, C/C++ és PHP fejlesztőknek külön-külön csomagokban is.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról