Szerző: Folyó Gergely

2011. június 8. 10:29

E3 2011: a generációváltások küszöbén

A hét eleje óta javában dübörög a világ legnívósabb videojátékos kiállítása, az Electronic Entertainment Expo. Az E3-at immár hagyományszerűen a konzolgyártók és a nagyobb kiadók sajtókonferenciái nyitották meg, most a legfontosabb bejelentésekből szemezgettünk.

Az idei E3 kedden vette kezdetét a Los Angeles-i Convention Centerben, azonban a konzolgyártók már “nulladik” napon lezavarták a bemutatóikat, egyedül a Nintendo tartogatta magyar idő szerint kedd estére a puskaporát. A tavalyi rendezvényhez képest valamivel több bejelentéssel készültek a kiállítók, azonban a sajtótájékoztatók mondhatni így is meglepetés nélkül zajlottak le, ugyanis a friss információkat már jóval előre lelőtték az internetes pletykák.

Microsoft: mozgásra fel!

A redmondi vállalat idén is a Kinectre tett fel mindent, és bár külön műsort nem szentelt a kamerának, mint tavaly, a konferencia jó része így is a kinectes újdonságokról szólt. Lapértesülések szerint a Microsoft az idei év végéig megháromszorozná a kiegészítőt használó játékai számát, ráadásul mindezt úgy tenné, hogy a legtöbbször kritikusan fogadott, hétvégi játékosoknak szánt címek mellett  hardcore játékokkal is erősítene.

A bizonyítékokat megkaptuk, a Föld leigázását elővetítő sci-fi szerepjáték, a Mass Effect 3 a Kinect hangfelismerését támogatja majd: a játékosoknak nem a kontrollerrel kell kiválasztaniuk a beszélgetések során felmerülő válaszlehetőségeket, hanem elegendő felolvasniuk az adott mondatot, míg a csaták során szintén hangvezérléssel adhatunk parancsokat a társainknak. A Ubisoft bejelentette, hogy a jövőben az összes Tom Clancy nevével fémjelzett játék használni fogja a Kinectet, a Ghost Recon: Future Soldierben már kézzel navigálhatunk a küldetések előtti fegyverválasztó képernyőn, sőt a rendszer hangutasításra szereli össze nekünk az éppen aktuális fegyvert - a taktikai lövöldözős játékot egyébként akció közben is irányíthatjuk a kamera segítségével. Meglepő bejelentés volt, hogy Kinectre költözik a Minecraft, s bár sok információnk még mindig nincsen róla, szintén hardcore címnek fest a meglehetősen komor hangulatú, a császárok uralta ókori Rómában játszódó Ryse. A kinectes akciójátékot korábban a Crytek budapesti stúdiója fejlesztette egyébként.

Casual fronton a Microsoft újra elővette a legnépszerűbb kinectes címeket, folytatódik a Kinect Sports és a Dance Central is. Idén végre kézzel fogható demókat muttattak a kisebbeknek szánt Kinect Disneyland Adventuresből és a Kinect Star Warsból: előbbi rendkívül látványosan, interaktívan modellezi le Disneylandet, míg utóbbi az eddigi látnivalók és beszámolók alapján inkább csak hangulat terén van rendben, technikailag komoly gondokkal küzd. Felkavarta a kedélyeket Peter Molyneux bejelentése is, aki a Fable-sorozatot bővíti egy teljes mértékben Kinect-exkluzív epizóddal. A Microsoft a kiállítással párhuzamosan indította el a Kinect Fun Labs nevű szolgáltatást, amelyik a különféle “Kinect-hackeket” fogja össze egy ernyő alá: a fejlesztők megoszthatják egymás között az ötleteiket, melyek között már a közönséget a Kinect bemutatása óta lázban tartó tárgyfelismerés is szerepel például.

Az Xbox 360 kezelőfelülete teljesen átalakul majd, a Windows Phone 7 és a Windows 8 megjelenését idéző dashboard teljes mértékben vezérelhető lesz hangutasításokkal is, az Xbox Live-on hamarosan bemutatkozó Bingen és YouTube-on pedig szintén kereshetünk majd ilyen módon. A Microsoft egyébként több szolgáltatóval szövetkezve az élő TV-adást is bevezeti az Xbox Live-on, de ez nem érinti majd a magyar felhasználókat. A hagyományos játékbemutatók alatt többek között lehullt a lepel az ideiglenes exkluzív tartalmakat kapó Call of Duty: Modern Warfare 3-ról, a tíz éve megjelent Halo: Combat Evolved grafikailag felújított, Xbox Live-kompatibilis változatáról, illetve a már független Bungie nélkül készülő Halo 4-ről is.

Sony: élet a kézikonzol-piacnak

A Sony magyar idő szerint kedd hajnalban tartotta meg a sajtótájékoztatóját, melyet elsősorban a 70 millió leszállított darabot elérő PSP utódjának szánt NGP bemutatója miatt vártunk.  A Nintendo 3DS riválisát Kaz Hirai konferálta fel, amely a pletykáknak megfelelően a PlayStation Vita (latinul “élet”) elnevezést kapta. A kütyü a Sony ígéretei szerint még idén boltokba kerül világszerte, és kezdetben két modell lesz elérhető belőle: a kizárólag Wi-Fi-adapterrel felszerelt változat 249 euróba kerül majd - ennyiért lehet 3DS-t is kapni -, míg a 3G-vevős gép 299 eurót fog kóstálni. A Sony szerint jelenleg mintegy 80 cím készül az új kézikonzolra, köztük az Uncharted, a ModNation Racers, a LittleBigPlanet, a Super Stardust és a Wipeout is kap egy Vita-verziót, míg a külsős kiadók a Street Fighter X Tekkennel, a BioShockkal, a Virtua Tennisszel, az Oddworlddel, a Ridge Racerrel és a Dynasty Warriorsszal erősítenek a platformon.

A japán gyártó továbbra is fontos szerepet szán a 3D-nek és az immár 8,8 millió leszállított példánnyal és 200 támogatott játékkal rendelkező PlayStation Move-nak. A térbeli megjelenítést 100 különböző PS3-játék ismeri, a Sony ennek fényében készítette el a PlayStation márkájú 3D-s szemüvegeket és monitort: a full HD felbontásra képes, 24 hüvelykes készülék igazi érdekessége, hogy két oldalról két különböző képet jelenít meg, ezért nincs szükség osztott képernyőre a viszonylag kis méretű felületen. A jövőben kis túlzással alig lesz olyan PS3-játék, amelyik ne támogatná a Move-ot: a konferencián Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers játékosa mutatta be az NBA 2K12-t, a mozgásérzékelős technológiákat korábban bíráló Ken Levine a BioShock Infinite Move-támogatását erősítette meg, illetve kiderült, hogy a 2009-es film alapján készülő Star Trek játék is használja majd a kontrollert.

A Sony a konferencián is elnézést kért a PlayStation Networköt ért incidens miatt, Jack Tretton újfent leszögezte, hogy a rendszer mostanra teljesen biztonságossá vált. A szokásos játékbemutatók mellett bejelentették a God of War: Originst, amely a PSP Remasters program egyik első képviselője: a Sony a jövőben bizonyos PSP-s slágercímeket HD-felbontásra húzva, átalakított irányítással, illetve trófea- és 3D-támogatással PS3-ra is kiad majd. Bemutatkozott a Sly Cooper negyedik része, az EVE Online című MMO fejlesztői bejelentették a PC-s játékkal állandó kapcsolatban álló Dust 514 című MMOFPS PS3-exkluzivitását, és az Electronic Arts is megerősítette, hogy néhány címe exkluzív tartalmakat kap a Sony konzolján, így például a Battlefield 3 mellé ajándékba a Battlefield 1943-at is megkapják a játékosok.

Nintendo: mi és ti

A Nintendo az ígéretéhez hűen bemutatta a következő konzolgeneráció első képviselőjét, amely a feltételezésekkel ellentétben a Wii U nevet kapta. Ahogy azt a korábbi pletykákban is olvashattuk, a gép meglehetősen furcsa koncepcióra épül, és a kontrollere még fontosabb szerepet kap, mint eddig bármikor. A Wii U vezérlője egy tabletszerű eszköz, amelyet 6,2 hüvelykes érintőkijelzővel, mozgásérzékeléssel, kamerával és a szokásos kontrollergombokkal vérteztek fel. A konzol nem csak a tévén, hanem a kontrolleren is képes vezeték nélkül megjelentetni a játékot, így azt kvázi kézikonzolként is használhatjuk, míg más esetekben egyszerű kiegészítő szerepet tölt be a képernyő.

A Wii U bemutatója kapcsán számtalan félreértés ütötte fel a fejét, ami részben annak köszönhető, hogy a Nintendo nem feltétlenül szerencsés módon talán túlzottan is a kontroller bemutatására törekedett, míg maga a konzol csak a háttérben tűnt fel. Éppen ezért fontos leszögezni: az irányító önmagában használhatatlan, a játékokhoz természetesen szükségeltetik a különálló, tényleges konzol is. A gépről egyébként nem sokat tudunk egyelőre, annyi biztos, hogy többmagos IBM processzor dübörög benne - a hírek szerint az Xbox 360 hardveréhez hasonló, de némileg erősebb felépítéssel rendelkezik a Wii U -, és saját lemezformátumot kap majd.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Nintendo hangsúlyozta, hogy a céljuk az, hogy kiszolgálják az összes játékost, nem számít, hogy az éppen a hardcore vagy a casual táborba tartozik. A nyitófelhozatal viszont mégis rendkívül erős lett, a két Super Mario cím mellett bemutatkozott a GTA-hoz hasonlóan nyílt játékvilágot prezentáló LEGO City Stories, illetve a jelek szerint a Batman: Arkham City, az Assassin’s Creed, az Aliens: Colonial Marines, a Ghost Recon Online, a DiRT, a Metro: Last Light, a Darksiders II, a Tekken és a Ninja Gaiden is ott lesz a 2012-ben megjelenő konzol első játékai között. Példátlan módon John Riccitiello, az Electronic Arts vezérigazgatója is részt vett a konferencián, ahol a kiadó támogatásáról számolt be, és bár konkrét bejelentést nem hallottunk, a beszéde alatt a Battlefield 3 is feltűnt a prezentációban.

A Nintendo Wii U párban áll majd a 3DS-szel, így többek között az új Super Mario Bros. már mindkét platformra el fog készülni, és nem kizárt, hogy a keresztplatformos játék is elérhetővé válik közöttük. A Nintendo egyébként továbbra is tolja előre az új, kissé kiábrándító eladásokkal kezdett kézikonzolt: bejelentette a Mario Kart, a Starfox 64 és a Super Mario 3D-s változatát, emellett a GameCube-exkluzív Luigi’s Mansion folytatását is már a 3DS-en mutatta be. A Nintendo méltó módon igyekszik majd megünnepelni a The Legend of Zelda 25. születésnapját: a Virtual Console-ról letölthetővé vált a Links Awakening című epizód, jövő héten jön a 3DS-es Ocarina of Time, szeptemberben érkezik az ingyenes, DSiWare-exkluzív Four Swords, míg az év végén kerülhet boltokba az új Wii-s rész, a Skyward Swords. Miyamotoék a Wii U-ra is új Zeldával készülnek, emellett egy különleges festésű Wiimote, két zenei CD és élő zenekaros koncertek is várhatók a Nintendótól az alkalom apropóján.

A kiadók is a közösségre gyúrnak rá

A nagyobb kiadók közül az Electronic Arts és a Ubisoft tartott konferenciát. Előbbi legérdekesebb bejelentése a Steam riválisának kikiáltott Origin volt, amely egy szintén külön alkalmazást kapó digitális disztribúciós rendszer, ahonnan exkluzív kedvezmények, bétaváltozatok, demók és tartalmak lesznek elérhetők a kiadó játékaihoz - példának okáért a Star Wars: The Old Republic című MMORPG-t kizárólag innen szerezhetjük majd be digitális úton. A vállalat egyébként főleg a jól ismert címeit mutatta be újra: a Need for Speed: The Run például a versenyzés mellett menekülős parkour-jelenetekkel bővült, a FIFA 12 a motor továbbfejlesztése mellett Football Club néven kap közösségi szolgáltatást, illetve bemutatkozott a The Sims Social, a népszerű játék Facebookon futó változata és a Ratchet & Clank fejlesztőinek első multiplatform címe, az Overstrike is.

Az idén 25 éves Ubisoft a már ismert játékok mellett bejelentette a Far Cry régóta várt harmadik részét, és lehullt a lepel az új Brothers in Armsról is: érdekesség, hogy utóbbi a sorozat korábbi epizódjaival ellentétben teljesen komolytalan, hangulatra kissé a Team Fortresst és a Becstelen Brigantyk című filmet idézi. A Ubisoft csinálhat játékadaptációt Steven Spielberg és Peter Jackson új Tintin filmje alapján, emellett új részt kap az alkalmi játékosok körében óriási népszerűségnek örvendő Raving Rabbids, a Your Shape című fitneszjáték, és immár minden mozgásérzékelős platformon tiszteletét fogja tenni a Just Cause 3 táncjáték.

Még nincsen vége

Az idei E3-ra 45 ezer látogatót és 200 kiállítót várnak a rendezvény szervezői, a show június 9-ig tart majd, ami azt jelenti, hogy magyar idő szerint még péntek reggel is találhatunk néhány új infót és videót az interneten. A jelenlegi cikk a legfontosabb konferenciákat és azok bejelentéseit foglalja össze, folyamatos tudósítást a Gamekapocs E3 összeállításában olvashatnak az érdeklődők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról