:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 6. 15:23

Búcsút int az Internet Explorer 7-nek a Google

A HWSW is többször írt arról, hogy egyes webes szolgáltatások végleg búcsút intenek az Internet Explorer 6-nak, a több mint 10 éves böngészőverziónak. Idén nyáron a Google már a 7-es verziótól is búcsúzik.

A modern böngészők az elmúlt években számos új képességet szedtek fel magukra, s ha csak a vezető verziók közti versenyt nézzük, ott is jelentős eltérés van a HTML5 vagy éppen a CSS3 támogatásában. A régebbi verziókkal viszont mostanra alapvetőnek számító funkciók sem működnek már - elég csak a Gmail drag-and-drop fájlcsatolásra vagy a Google Docs közösmunka megoldásaira gondolni.

Az ok nem érzelmi tehát és nem csak arról szól, hogy a böngészőpiacon is érdekelt Google a saját megoldása felé terelné a felhasználókat. A döntés logikus, a Google, mint a webes fejlődés egyik úttörője, kizárólag a modernt böngészőket fogja a jövőben támogatni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy augusztus 1-től kezdve minden böngészőből csak a két legújabb főverzió kap hivatalos támogatást a vállalattól. A Google Chrome mellett a Firefox, az Internet Explorer és a Safari lesznek a kedvezményezettek.

Csak kettő maradhat

A jövőben bármikor megjelenik egy új változat a fent említett négy család bármelyikéből, akkor a Google azonnal felkészíti szolgáltatásait arra, viszont a sorban harmadik verzió kiesik a listából - augusztusban a Firefox 3.5, az Internet Explorer 7, a Safari 3 és a Google Chrome 10 jut erre a sorsra. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy augusztustól a régebbi böngészőkkel nem lehet használni a Google szolgáltatásait, de a fejlesztők nem fognak arról gondoskodni, hogy az újdonságok mindenképp működjenek rajtuk. Nem végeznek korábbi verzióra tesztelést és nem garantálják a helyes működést sem.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Problémák az elavult böngészők használatakor előfordulhatnak a Gmail, Calendar, Talk, Docs és Sites alkalmazásoknál. A későbbiekben, ha esetleg egy alapvető rész újul meg, akkor előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem lesz elérhető valamelyik funkció. Ahogyan eddig is, a Google most is arra biztatja felhasználóit, hogy térjenek át a legfrissebb verziókra, akármelyik gyártó szoftveréről is van szó.

A Chrome felhasználóknál ez már teljesen automatikus és észrevétlen, egy frissítés alig néhány nap alatt szinte a teljes felhasználói közösséget elérni. Az Internet Explorer esetében viszont van nagyon sok vállalati számítógép, ahol a régi IE6-ra optimalizált megoldás és a speciális felületek miatt nem éri meg váltani, illetve főleg Kelet-Ázsiában még mindig sok felhasználó van, akik nem figyelnek oda erre. Majd talán akkor, ha kedvenc webhelyük közli, hogy ezzel a böngészővel képtelen elindulni.

A Gemius Rankings statisztikái szerint Magyarországon az Internet Explorer 7-et a netezők majdnem 8 százaléka használja, Firefox 3.5 alól a felhasználók kevesebb mint 3 százaléka böngész, a Chrome 10 és a Safari 3 részesedése bőven 1 százalék alatti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.