Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Közzétette a videotömörítéshez használt szabványát a Skype

Gálffy Csaba, 2011. június 02. 14:48
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Szilíciumra integrált gyorsítót kaphat a Skype-ot használó videotelefonálás is, köszönhetően a VoIP-cég által ma bejelentett új, nyílt szabványnak.

hirdetés

Kiadta a videokódoláshoz használt szabványát a Skype, így megnyílt az út a feldolgozás hardveres gyorsítása előtt. A szabvány részletesen leírja a H.264-re épülő videostreamet, így lehetségessé válik a kamerából érkező teljes feed hardveresen gyorsított feldolgozása.

Mobil a cél

A hardveres gyorsítás különösen a mobil eszközök számára fontos, az általános célú alkalmazásprocesszor ugyanis rengeteg energiát fogyaszt videókódolás alatt, ami megrövidíti az ilyen termékek akkus üzemidejét. A specializált, egyetlen feladatra alkalmas feldolgozozóegység ugyan növeli a processzor méretét, cserébe használaton kívül egyáltalán nem fogyaszt, akcióban pedig jóval hatékonyabban képes elvégezni a rá bízott feladatokat mint az általános célú mag.

A Skype ma a legnagyobb, videotelefonálásra használt szolgáltatás, amellyel sem a 3G eredeti "killer feature"-e, sem a FaceTime nem tudta érdemben felvenni a versenyt. A videotelefonálás mobilos elterjedése előtt eddig három gát állt: egyrészt a hosszú percekig tartó beszélgetés komolyan csökkenti az üzemidőt és nagyon gyors processzort igényel (be- és kimenő videó és hang egyidejű feldolgozása), a mobilhálózatok felé pedig szükséges a megfelelő sávszélesség. Ez utóbbi mára adott, a processzorra integrált specializált gyorsítóegység pedig megoldaná az előző kettőt is.

Szelektív gyorsulás

A specializált processzor-részegységek az asztali számítógépeknél is terjedőben vannak, ennek legjobb példája a kötött kódúttal rendelkező videokódoló, az Intel Sandy Bridge chipekben debütált  Quick Sync. Nem csoda, ha a mobilokba szánt chipeknél valóságos őrület dúl: gyorsítómodul integrálásáról egyezett meg a Qualcommal a Netflix és az Adobe is, utóbbi a Flash végrehajtását szeretné elfogadható szintre hozni a középkategóriás telefonokban is.

Egyes szolgáltatásokhoz saját processzorszeletet rendelni nagyon merész lépés. A chipek tervezése és későbbi gyártása között két év is eltelhet, amihez hozzáadódik az adott lapkára épülő telefonok kifejlesztése és legyártása is. A kockázat a chipgyártók számára óriási: az extra funkciók nagyobb lapkaméretet eredményeznek, amelyek megnövelik a gyártás költségeit, így csak olyan szolgáltatásokat érdemes hardveresen támogatni, amelyek húzónévnek számítanak és az eladások növekedését hozzák maguk után.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.