:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 2. 15:47

Már 210 millió domain van a világon

Az internet terjedésének sebességéről mindenki tudja, hogy elképesztő. Akár a felhasználók számáról, akár az eszközökről vagy az elérhető tartalmakról beszélünk. Az állítás pedig igaz a domain nevekre is, annak ellenére, hogy az internet forgalma koncentrálódni látszik, egyre több webcímet regisztrálnak a világon.

Az új domainnevek regisztrálásának tempója cseppet sem látszik lassulni, 2010-ben 7,9 százalékkal több új címet jegyeztek be a vállalatok és az egyéni felhasználók mint egy évvel korábban. A web növekedése folytatódik, annak ellenére, vagy amellett, hogy idén februárban már végleg kifogytunk az új IPv4 címekből.

Közel 210 millió domain van világszerte

A VeriSign negyedéves Domain Name Industry Brief jelentése szerint jelenleg 209,8 millió domainnév működik a világon, ezek közül több mint 15,3 milliót 2010-ben jegyeztek be. A leggyakoribb végződés továbbra is a .com, érdekes módon ezt a német TLD követi, a .de a második a népszerűségi listán, majd a .net, .uk, .org, .info, .nl, .eu, .cn, .ru, a legkeresettebbek - ezen domainek alá érkezik az új regisztrációk 61 százaléka. A regisztrálás viszont nem mutat egyenes arányosságot az internetezők számának növekedésével, ami kiderül abból is, hogy Németországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában mind a mai napig tombol a domainregisztrációs láz, viszont Kína, ahol most robban a helyi internetpiac, a tavalyi hetedik helyről visszaesett a kilencedikre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A jelentésből az is kiderül, hogy az összesen 209,8 millió domain közel fele, 107,3 millió .com vagy .net végződésű, tehát a web továbbra is inkább globális mint helyi. A bejegyzett domainek 88 százaléka egy valós weboldalra mutat, s csak 12 százaléknyi domain parkol tartalom nélkül, de foglalva a nevet. A .com és a .net domainek 73,8 százalékát újítják meg, azaz a 2010-es évben 28 millió cím szállt vissza a szabadon regisztrálható kategóriába. A szájtok 21 százaléka mindössze egyetlen oldalból áll, ezek többnyire eseti, vicces, figyelemfelkeltő oldalak minden komoly szándék nélkül. Viszont a weboldalak 67 százaléka többnyelvű, ami alapvető, minimális elvárás minden vállalati, turisztikai, közösségi és szórakoztató oldalon is.

Több mint félmillió cím van már Magyarországon is

Magyarországon a domainregisztráció első nagy hulláma 2000-ben kezdődött, amikor az 50 ezres határt átlépte a .hu tartomány, majd 2004-ig egy lassabb növekedés zajlott, ekkorra már 120 ezer felett járt a számláló. 2004-től kezdve pedig töretlenül jegyeztetjük be a címeket, s mostanra már több mint 550 ezer magyar domain működik. Ez a trend viszont most megváltozhat, ugyanis júniustól nem él a 14 napos várólista, a kérelem benyújtása után szinte azonnal használhatóvá válnak a .hu címek. Igaz, teljesen a folyamat továbbra is 10-18 nap alatt zajlik le, de az aktuális eseményekre reagálva azonnal lehet weboldalakat indítani.

Valószínűleg nálunk is megjelennek a sport, közéleti, politikai, média és celeb eseményekre reagáló egyoldalas szájtok, amikkel már eddig is találkozhattunk, de általában .com, .net vagy egyéb végződésű webcímeken. Általánosságban véve viszont nem valószínű, hogy a komoly, koncepcióval is rendelkező weboldalak száma megszaporodna, és az sem valószínű, hogy az internetfelhasználók számának növekedésénél gyorsabb ütemben jelennének meg a saját domaint fenntartók.

Ha valaki kíváncsi a nemzetközi webes helyzetet bemutató májusi VeriSign kutatás részletes jelentésére, akkor az szabadon elolvasható a cég weboldalán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.