Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 22. 11:53

Várólista nélkül regisztálhatók a .hu domainek

Vége annak az időszaknak a magyar weben, amikor egy domain bejegyzésére 2 hetet kellett várni. Két nappal ezelőtt az ISZT közgyűlése meghozta a régóta halogatott döntést és egyszerűsítette, gyorsította a regisztrációs szabályokat.

Egészen mostanáig egy .hu domain bejegyzését a több mint 130 regisztrátor egyikénél papíron dokumentálva kellett kérvényezni, a technikai ellenőrzés után pedig az ISZT saját szabályai szerint is elbírálta az igénylést. Emellett egy publikus, kéthetes várólistán pihent a cím, hogy lehetőség legyen arra, hogy bárki, aki úgy érzi, jogosan őt illeti a domain, megkaparinthassa, mielőtt valaki más üzemeltetni kezdi.

Kevesek baja miatt mindenki várhatott

Néhány védjegyes esetben ennek nyilván volt jelentősége, de a várólista legtöbbször csak nyűg volt mindenki számára. A magánszemélyeknek és a cégeknek is kényelmetlen a hosszú várakozás, ráadásul elestek attól a lehetőségtől, hogy promóciókat vagy éppen aktuális eseményekre való reakciókat .hu domainnevekkel megtámogatva gyorsan vigyenek webre. Sokszor egy titokzatos kampány azon bukott meg, hogy a regisztráló cég vagy személy neve alapján "lebukott" a várólistán még mielőtt a weboldal elindult volna. Igaz, a várólista alapján azt is szépen össze lehetett gyűjteni, hogy mely oldalak látogatóira vadásznak spammerek, elgépelt domainnévvel visszaélők.

A kéthetes várólista miatt ha valakinek ha sürgősen kellett egy webcím, akkor .com vagy .eu domainnel oldotta meg. Június 1-én végre változik a gyakorlat, s ezen túl a technikai, műszaki ellenőrzés után azonnal az adminisztrátor elé kerül a cím. Feltételezhetően ez azt jelenti, hogy egy napon belül vagy maximum 1-2 nap alatt megtörténhet a használatbavétel. Igaz a szabály többi része nem változik gyökeresen, a nyilvántartónak továbbra is joga van az igényt megtagadni, amennyiben az a Domainregisztrációs Szabályzattal ellentétes.

Instant .hu

Ha viszont nincs probléma és az adminisztrátor jóváhagyja az igénylést, akkor az eddigiekkel ellentétben (amikor ez 14 nap után történt meg), nem lesz a domain bejegyzett, hanem “Feltételes használatba adás” állapotúvá válik, ilyenkor a cím használható, az igénylő hozzáfér, de jogilag még nem az övé. Az eddigi várólistához hasonlóan egy publikus listába kerül a cím, s bárki panaszt tehet ellene a szabályzatnak megfelelő okok miatt.

Ha a 8 napos listán szereplő igénye ellen harmadik fél akar fellépni, akkor a panaszt továbbra is valamelyik domainregisztrátoron keresztül kell benyújtania. A publikus listán való megjelenést követően 8 nap áll rendelkezésre a panasz jelzésére, és összesen 14 napja van arra, hogy a panasz ténylegesen beérkezzen a szükséges dokumentumokkal együtt. Amennyiben 8 nap alatt egyik regisztrátor sem jelzi a nyilvántartó felé a panaszt, akkor az igény automatikusan teljesítve lesz.

Amennyiben panasz érkezik, akkor az igénylőnek összesen 8 napja van arra, hogy reagáljon vagy visszalépjen az igényléstől. Technikailag ez azt jelenti, hogy továbbra is nagyjából 3 hetes átfutásra lehet számítani, mire jogilag is rendben lesz egy igénylés, a különbség mindössze annyi, hogy már az igénylés első napjától kezdve élhet a címen egy weboldal.

First in first out

A visszaélések szempontjából ez nem egy szerencsés eset, hiszen így 2-3 hétig lehet bitorolni egy domaint, ami egy eseményhez, rendezvényhez kapcsolódó cím esetében éppen elegendő lehet ahhoz, hogy a jóhiszemű látogatókat valaki megvezesse, esetleg egy konkurens szolgáltatás oldalára irányítsa. Ráadásul megszűnik a jelenlegi prioritásos illetve nem prioritásos igények közti megkülönböztetés, vagyis az első igénylő lesz kiszolgálva, s egy domainnévre egy időben csak egyetlen igény lehet nyilvántartásba véve. A sorbanállás tehát megszűnik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A változások nyomán kissé felpezsdülhet a magyar domainpiac, bár komoly regisztrációs hullámot nem várunk. A kéthetes várólista eltörlése inkább az ad hoc, impulzusszerű bejegyzések megjelenését hozhatja. A hazai reklámkampányok, valószínűleg gyakrabban lesznek megtámogatva dedikált domainnevekkel is. A piac eddig az ilyen esetekben a .com és .eu TLD-ket használta, ezek most visszaköltözhetnek a hazai név alá.

Fejlődhet a piac

Nem várható hogy a hazai regisztrátorok száma érdemben változik a júniusban életbe lépő változások hatására. A kisebb szereplőknél ugyanakkor minden bizonnyal megjelennek automatizált megoldások, elérhető lesz a kártyás fizetés és több kényelmi funkció, amelyek egyszerűsítik és gyorsítják a bejegyzést. Ezek bevezetésének eddig nem volt semmi értelme, hiszen a várólista egyébként is elhúzta a domainbejegyzés folyamatát. Arról azonban még keveset tudni, hogy a papíralapú szerződéskötést felválthatja-e a teljesen digitális ügymenet valaha. A szabályzat továbbra is az igénylő hiteles aláírását követeli meg, amit megtehet tollal papíron, vagy megfelelő elektronikus aláírással, ami “meggyőzően igazolja személyazonosságát”.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról