Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 26. 16:13

NVIDIA-kompatibilis 3D-videót ad a YouTube

Mától több ezer három dimenziós videó érhető el a YouTube-on a 3D Visiont használó számítógépekre - jelentette be az NVIDIA. A videók egyelőre csak az NVIDA rendszerét használó gépeken játszhatóak le, később azonban más gyártók is csatlakozhatnak.

Az NVIDIA-nak sikerült először implementálni a Youtube-ra feltöltött 3D-s videók lejátszását. A bejelentés szerint a legfrissebb illesztőprogramokkal rendelkező számítógépek már ma képesek lejátszani az ilyen tartalmakat - élvezetükhöz azonban természetesen továbbra is szükséges a kompatibilis kijelző és az aktív shutter rendszerű szemüveg.

Az implementációban kulcsszerepet játszik a Mozilla Firefox, amelynek legfrissebb verziójára van szükség a lejátszáshoz. Jay Sullivan, a termékfejlesztésért felelős Mozilla-alelnök boldogan nyilatkozta, hogy "az NVIDIA 3D Vision jó példája a gazdag, innovatív élménynek, amelyet a Firefox sebességére és teljesítményére építve lehet a webre hozni". A YouTube 3D videóihoz le kell mondani a Flash-alapú lejátszóról és váltani kell a WebM-et használó, HTML5-alapú verzióra - az Adobe által fejlesztett megoldás ugyanis nem képes kezelni az új technológiát.

Jelenleg a videók csak egyetlen kombinációban, Mozilla Firefox alatt, a HTML5/ WebM formátumú lejátszóval érhetőek el, a kompatibilitás másik kritériuma a legfrissebb, 275-ös illesztőprogram telepítése az NVIDIA grafikus vezérlőhöz. A nyílt szabványoknak köszönhetően azonban a 3D-s webes videó más böngészőkben, más videomegosztókon és más hardveres platformon is megjelenhet.

Vízió van

Az NVIDIA 3D Vision 2008 folyamán jelent meg, a technológia használatához már akkor sem kellett más, mint egy jó minőségű, 120 Hz-es képfrissítésre képes kijelző és egy 3D szemüveg.valamint természetesen egy NVIDA GPU. A 3D Vision minden Direct3D-s játék alatt működik, nem kell hozzá semmilyen extra támogatás - ahogy ezt a Sony Vaio F noteszgép tesztben mi is igazoltuk.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A technológia azonban meglehetősen hűvös fogadtatásra talált a piacon, annak ellenére, hogy a játékok formájában bőven volt elérhető tartalom rá. Úgy tűnik, hogy a 3D-s videózás végre el fogja hozni a 3D Vision sikerét is, ennek egyik állomása lehet a Youtube-os videók teljes három dimenziós lejátszása. Az ASUS észak-amerikai, terjesztésért felelős alelnöke, Ben Thacker szerint a technológiát használó Asus G sorozatú noteszgépek eladásai erősek voltak eddig is, a "jó minőségű 3D-s YouTube videók elérésétől azonban a modellek eladásainak jelentős emelkedését várjuk."

A 3D Vision és a hozzá hasonló megjelenítési technológiák elterjedését segítheti, hogy a piacon lassan megjelennek a 3D-s felvételt támogató kamerák (JVC, Sony) és okostelefonok (LG), amelyek majd ellátják majd a YouTube-ot elegendő mennyiségű 3D-s felhasználói tartalommal. Kérdés természetesen, hogy a HD utáni újabb videós megjelenítésre mennyire reagálnak majd a fogyasztók - a mozik ugyanis arról számolnak be, hogy a a 3D-s vetítések nézőszámának aránya elkezdett csökkenni, a Karib-tenger kalózainak legfrissebb epizódját már többen nézték 2D-ben, mint térhatású vetítésen, annak ellenére, hogy a kópiák túlnyomó többsége 3D-s volt.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról