Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 26. 16:13

NVIDIA-kompatibilis 3D-videót ad a YouTube

Mától több ezer három dimenziós videó érhető el a YouTube-on a 3D Visiont használó számítógépekre - jelentette be az NVIDIA. A videók egyelőre csak az NVIDA rendszerét használó gépeken játszhatóak le, később azonban más gyártók is csatlakozhatnak.

HIRDETÉS

Az NVIDIA-nak sikerült először implementálni a Youtube-ra feltöltött 3D-s videók lejátszását. A bejelentés szerint a legfrissebb illesztőprogramokkal rendelkező számítógépek már ma képesek lejátszani az ilyen tartalmakat - élvezetükhöz azonban természetesen továbbra is szükséges a kompatibilis kijelző és az aktív shutter rendszerű szemüveg.

Az implementációban kulcsszerepet játszik a Mozilla Firefox, amelynek legfrissebb verziójára van szükség a lejátszáshoz. Jay Sullivan, a termékfejlesztésért felelős Mozilla-alelnök boldogan nyilatkozta, hogy "az NVIDIA 3D Vision jó példája a gazdag, innovatív élménynek, amelyet a Firefox sebességére és teljesítményére építve lehet a webre hozni". A YouTube 3D videóihoz le kell mondani a Flash-alapú lejátszóról és váltani kell a WebM-et használó, HTML5-alapú verzióra - az Adobe által fejlesztett megoldás ugyanis nem képes kezelni az új technológiát.

Jelenleg a videók csak egyetlen kombinációban, Mozilla Firefox alatt, a HTML5/ WebM formátumú lejátszóval érhetőek el, a kompatibilitás másik kritériuma a legfrissebb, 275-ös illesztőprogram telepítése az NVIDIA grafikus vezérlőhöz. A nyílt szabványoknak köszönhetően azonban a 3D-s webes videó más böngészőkben, más videomegosztókon és más hardveres platformon is megjelenhet.

Vízió van

Az NVIDIA 3D Vision 2008 folyamán jelent meg, a technológia használatához már akkor sem kellett más, mint egy jó minőségű, 120 Hz-es képfrissítésre képes kijelző és egy 3D szemüveg.valamint természetesen egy NVIDA GPU. A 3D Vision minden Direct3D-s játék alatt működik, nem kell hozzá semmilyen extra támogatás - ahogy ezt a Sony Vaio F noteszgép tesztben mi is igazoltuk.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A technológia azonban meglehetősen hűvös fogadtatásra talált a piacon, annak ellenére, hogy a játékok formájában bőven volt elérhető tartalom rá. Úgy tűnik, hogy a 3D-s videózás végre el fogja hozni a 3D Vision sikerét is, ennek egyik állomása lehet a Youtube-os videók teljes három dimenziós lejátszása. Az ASUS észak-amerikai, terjesztésért felelős alelnöke, Ben Thacker szerint a technológiát használó Asus G sorozatú noteszgépek eladásai erősek voltak eddig is, a "jó minőségű 3D-s YouTube videók elérésétől azonban a modellek eladásainak jelentős emelkedését várjuk."

A 3D Vision és a hozzá hasonló megjelenítési technológiák elterjedését segítheti, hogy a piacon lassan megjelennek a 3D-s felvételt támogató kamerák (JVC, Sony) és okostelefonok (LG), amelyek majd ellátják majd a YouTube-ot elegendő mennyiségű 3D-s felhasználói tartalommal. Kérdés természetesen, hogy a HD utáni újabb videós megjelenítésre mennyire reagálnak majd a fogyasztók - a mozik ugyanis arról számolnak be, hogy a a 3D-s vetítések nézőszámának aránya elkezdett csökkenni, a Karib-tenger kalózainak legfrissebb epizódját már többen nézték 2D-ben, mint térhatású vetítésen, annak ellenére, hogy a kópiák túlnyomó többsége 3D-s volt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.